Reprezentanţii Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) spun că majorarea cu 47% a bugetului educaţiei nu aduce nicio îmbunătăţire în viaţa studenţilor, arătând că există o serie de creşteri insignifiante pe anumite capitole bugetare, care nu pot îmbunătăţi calitatea vieţii studenţeşti. "În continuare vom avea cămine suprapopulate, depăşite din punctul de vedere al dotărilor, cu deficienţe în respectarea normelor de igienă", spun aceştia.
"Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) constată cu stupoare că 2019 va fi al optulea an consecutiv în care este ignorat articolul 8 din Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, care prevede alocarea a minimum 6% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru acest domeniu, educaţia fiind în continuare subfinanţată cronic", se arată într-un comunicat de presă trasmis, marţi, de ANOSR.
Potrivit acestora, Legea bugetului de stat pentru anul 2019 stabileşte o alocare pentru educaţie de 3,02% din PIB, "fapt ce dovedeşte că educaţia nu reprezintă nici în acest an o prioritate naţională".
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Reprezentanţii studenţilor spun că observă o creştere cu doar 8,01% a subvenţiei pentru cămine şi cantine, de la 167.963.000 la 181.410.000, "o sumă infimă comparativ cu nevoile reale", în contextul în care serviciile de cazare şi masă pentru studenţi reprezintă mecanisme de suport fundamentale oferite de instituţiile de învăţământ superior din România.
"Subvenţia pentru cămine-cantine reflectă situaţia extrem de dificilă a studenţilor din România atunci când vine vorba despre serviciile studenţeşti pe care universităţile le oferă. Din anul 2005, numărul locurilor de cazare a scăzut constant, de la 116.021 (2005) la 104.081 (2014). În prezent, căminele studenţeşti de stat din România au o capacitate de 107.682 locuri, iar dacă ne raportăm la numărul total de studenţi care studiază în universităţile publice, locurile disponibile ajung doar pentru aproximativ 24% dintre aceştia, fiind evident mai puţine locuri de cazare decât cererea reală, fapt ce ne îngrijorează", susţine ANOSR.
Conform sursei citate, şi PSD şi ALDE şi-au asumat creşterea, chiar dublarea subvenţiei pentru cămine şi cantine încă din 2017, dar "au alocat fonduri insuficiente, în comparaţie cu promisiunile realizate în campania electorală, respectiv foarte departe de nevoile reale ale reţelei de cămine şi cantine".
"Fondul de burse a fost majorat cu doar 2,43%, cu acestă creştere nu se pot lua noi măsuri care să vină în sprijinul studenţilor, în special al colegilor români de pretutindeni. Cadrul legislativ care stabileşte cuantumul burselor pentru aceştia este acelaşi din 2008, el prevede burse de doar 65 de euro pentru ciclul licenţă, 75 de euro pentru ciclul de master, respectiv 85 de euro pentru studenţii doctoranzi. Aceste sume nu sunt corelate cu actuala realitate socio-economică a României şi nu mai pot acoperi nevoile pe care studenţii români de pretutindeni le au pentru a putea studia în România", mai arată ANOSR.
Reprezentanţii ANOSR mai spun că, la capitolul investiţii de capital, este aceeaşi alocare bugetară ca în anul precedent, 67.000.000 lei, în contextul în care în anul 2018 a fost o "scădere alarmantă", de aproximativ 70%. Având în vedere că infrastructura a suferit degradări progresive şi sunt afectate spaţiile destinate procesului de predare-învăţare şi alte spaţii destinate serviciilor studenţeşti, prezenta alocare bugetară nu reflectă deloc investiţiile necesare în acest sens.
"De asemenea, sectorul de tineret este grav afectat, la nivelul Ministerului Tineretului şi Sportului, bugetul alocat pentru acţiuni de tineret este de 1 leu pe tânăr pe an", mai spun aceştia.
Ei afirmă că scăderea cea mai semnificativă, cu 62,50%, este la capitolul bugetar Învăţământ pentru programul Dezvoltarea şi diversificarea ofertei de servicii şi programe pentru tineri, în special studenţi -de la 8.000.000, la 3.000.000 lei. Acest capitol cuprinde şi bugetul pentru tabere, inclusiv taberele studenţeşti.
"Majorarea cu 47% a bugetului educaţiei nu aduce nicio îmbunătăţire în viaţa studenţilor, există o serie de creşteri insignifiante pe anumite capitole bugetare, care nu pot îmbunătăţi calitatea vieţii studenţeşti. În continuare vom avea cămine suprapopulate, depăşite din punct de vedere al dotărilor, cu deficienţe în respectarea normelor de igienă. Nu a fost implementat niciun mecanism de finanţare care să demonstreze faptul că dimensiunea socială a educaţiei a primit importanţa necesară din partea conducătorilor ţării", afirmă Petrişor-Laurenţiu Ţucă, preşedinte ANOSR.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.