Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) au încheiat un protocol pentru de colaborare în baza căruia agenţiile judeţene, în colaborare cu penitenciarele, centrele de detenţie şi centrele educative asigură pentru persoanele aflate în custodia acestora, servicii de informare şi consiliere profesională, medierea muncii şi formare profesională. Potrivit legii, persoanele aflate în detenţie care mai au cel mult 9 luni până la ultima zi de executare a pedepsei pot urma un curs de formare profesională.
Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, pentru integrarea sau reintegrarea pe piaţa muncii a persoanelor private de libertate după eliberarea acestora, ANOFM şi ANP au semnat un protocol de colaborare şi vor oferi servicii de informare şi consiliere profesională, medierea muncii şi formare profesională.
De asemenea, agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă transmit unităţilor de detenţie lista locurilor de muncă vacante, pun la dispoziţia persoanelor private de libertate informaţii despre serviciile pe care le oferă, organizează activităţi în colaborare cu angajatorii interesaţi în vederea promovării ofertei de locuri de muncă şi, eventual, a selectării viitorilor angajaţi din rândul persoanelor private de libertate care urmează să fie puse în libertate în perioada imediat următoare.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
În acest sens, agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă organizează periodic burse ale locurilor de muncă destinate persoanelor private de libertate sau proaspăt eliberate din detenţie. Cu sprijinul ANP, aceste persoane pot participa şi la bursele locurilor de muncă organizate, de către ANOFM, la nivel naţional.
Potrivit Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, persoanele aflate în detenţie care mai au cel mult 9 luni până la ultima zi de executare a pedepsei pot urma un curs de formare profesională, organizat de agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă, cheltuielile necesare pregătirii profesionale fiind suportate din bugetul asigurărilor pentru şomaj.
De asemenea, acelaşi act normativ stabileşte o serie de măsuri destinate persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, de care pot beneficia, fără discriminare, şi persoanele eliberate din detenţie: informare şi consiliere, medierea muncii, formare profesională etc.
Principala condiţie pentru a beneficia de serviciile şi programele derulate de ANOFM este înregistarea la agenţia teritorială pentru ocuparea forţei de muncă în rază căreia persoana aflată în căutarea unui loc de muncă are domiciliul sau reşedinţa.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.