Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat miercuri că statele B9 sunt profund îngrijorate cu privire la incursiunile repetate ale dronelor şi rachetelor Federaţiei Ruse în spaţiul aerian al NATO – în Polonia, România, Letonia, cât şi la escaladarea tensiunilor de-a lungul frontierelor NATO şi că este necesar un răspuns robust şi coordonat la nivel Aliat, precum punerea în aplicare cât mai repede, a modelului rotaţional al apărării aeriene şi antirachetă integrată a NATO.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ministrul Apărării a declarat după discuţiile în plen în cadrul reuniunii miniştrilor apărării, în formatul Bucureşti 9, că au fost deosebit de importante, deoarece fac parte din pregătirea pentru viitoarea reuniune a miniştrilor apărării din statele membre NATO, care va avea loc în luna octombrie. ”Vreau sa îi mulţumesc domnului Pawel Zalewski, din Polonia, alături de care am co-prezidat această reuniune. Doresc să subliniez că formatul B9 are, în continuare, un rol-cheie în conturarea abordării colective a flancului estic al NATO, permiţându-ne să discutăm şi să ne coordonăm răspunsul la provocările de securitate cu care ne confruntăm, provocări care, din păcate, sunt în creştere”, a spus ministrul în discurs. 

Tîlvăr a arătat că situaţia de securitate din regiunea Mării Negre rămâne îngrijorătoare.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed,eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

”Ne confruntăm cu un set de ameninţări în continuă evoluţie, generate în principal de acţiunile agresive ale Rusiei. Aceste ameninţări includ şi tactici hibride - cum ar fi dezinformarea, atacurile cibernetice şi eforturi continue de destabilizare a regiunii Mării Negre, cât şi a întregului Flanc Estic. Statele B9 sunt profund îngrijorate cu privire la incursiunile repetate ale dronelor şi rachetelor Federaţiei Ruse în spaţiul aerian al NATO – în Polonia, România, Letonia, cât şi la escaladarea tensiunilor de-a lungul frontierelor NATO”, a subliniat ministrul.

El a afirmat că, de aceea, este necesar un răspuns robust şi coordonat la nivel Aliat, precum punerea în aplicare cât mai repede, a modelului rotaţional al apărării aeriene şi antirachetă integrată a NATO. ”Evident, situaţia din Ucraina a fost un alt punct important pe agenda noastră. Eu am discutat recent cu ministrul Umerov şi noi toţi aici continuăm să ne coordonăm în diferite formate multilaterale pentru a oferi tot sprijinul pentru ca forţele armate ucrainene să aibă resursele necesare pe front. Aşa cum am agreat la Summit-ul NATO de la Washington,vom continua să susţinem Ucraina pe calea sa ireversibilă de integrare euroatlantică”, a mai spus Angel Tîlvăr.

Ministrul Apărării a completat că a adus în atenţia colegilor din cadrul B9 provocările cu care se confruntă Republica Moldova, stat puternic afectat de acţiunile hibride ale Federaţiei Ruse.

”Trebuie să acordăm atenţia şi sprijinul necesar pentru atingerea dezideratului de integrare europeană a Republicii Moldova. Este o investiţie sigură în securitatea regiunii Mării Negre şi a Europei”, a ţinut să precizeze el. Potrivit ministrului, un alt subiect foarte important discutat astăzi cu colegii din cadrul B9 este importanţa şi necesitatea continuării şi chiar accelerării măsurilor de consolidare a flancului estic al NATO, într-un mod coerent şi robust, de la Marea Baltică la Marea Neagră. ”În acest context, doresc să evidenţiez că la sfârşitul acestei săptămâni, mai exact, în 20 septembrie, este planificată cea de-a doua activare a Grupului operativ pentru combaterea minelor marine din Marea Neagră – MCM BLACK SEA. Apărarea colectivă rămâne o sarcină fundamentală a NATO. Astfel, ne vom asigura, inclusiv că vom aloca resursele necesare pentru ca noua generaţie de planuri ale NATO să fie executabile”, a spus Tîlvăr.

El a menţionat că Forţele şi capabilităţile cu grad ridicat de pregătire, dezvoltarea infrastructurii, implementarea, integrarea, instruirea şi exersarea deplină a Forţelor Terestre înaintate ale NATO vor necesita cheltuieli în domeniul apărării de cel puţin 2% din PIB, din partea tuturor aliaţilor.

”Unul din proiectele prioritare la nivelul B9, cât şi la nivelul întregii Alianţe, este dezvoltarea de coridoare de mobilitate pentru forţele şi capabilităţile aliate, asigurând astfel desfăşurarea rapidă a acestora, în întreaga zonă de responsabilitate a SACEUR. Desigur, cooperarea şi coordonarea în aceste domenii, inclusiv prin implicarea finanţării în comun, atât în cadrul NATO, cât şi al UE, sunt esenţiale. Vom continua, după aceste declaraţii de presă, discuţiile în format bilateral sau trilateral, dar vreau să le mulţumesc tuturor reprezentanţilor ţărilor membre ale iniţiativei Bucureşti 9 pentru prezenţă şi pentru intervenţiile substanţiale. Vom continua să ne întâlnim în formatul B9 şi să promovăm interesele de securitate ale regiunii noastre. O regiune care cunoaşte provocări fără precedent în ultimele decenii ca urmare a acţiunilor agresive şi iresponsabile ale Federaţiei Ruse”, a mai declarat Angel Tîlvăr.

”Transmitem şi cu această ocazie un mesaj ferm de condamnare a atacurilor executate de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei. În acţiunile lor, forţele armate ruse lovesc inclusiv obiective şi elemente de infrastructură civilă ucrainene, ceea ce constituie o altă încălcare gravă a normelor de drept internaţional”, a spus în final ministrul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.