Social-democratul Angel Tîlvăr a fost, miercuri, avizat favorabil în comisiile reunite de specialitate ale Parlamentului pentru funcţia de ministru al Apărării. Acesta a vorbit despre vulnerabilităţile României şi a precizat că „principala vulnerabilitate pe care o avem în acest moment este reprezentată de faptul că există posibilitatea ca să plece oameni din sistem, în eventualitatea în care vor scădea pensiile militare”.
Ministrul desemnat la Apărare a vorbit şi despre priorităţile pentru mandatul său şi a punctat că parteneriatul strategic cu SUA este esenţial pentru ţara noastră, precum şi istrategia Statelor Unite pentru Marea Neagră.
„Consolidarea industriei europene de apărare, a cercetării şi dezvoltării în domeniul apărării prin susţinerea participării industriei naţionale de apărare la proiectele lansate în cadrul Fondului European de Apărare. Intensificarea participării României în cadrul cooperării structurare permanente şi a iniţiativelor europene din domeniul apărării, în coerenţă cu angajamentele asumate în cadrul NATO. În ceea ce priveşte relaţia de cooperare cu Statele Unite, relaţie pe care aşa cum am spus o consider a fi extrem de importantă, aici avem un punct de plecare şi anume Foaia de Parcurs în domeniul Apărării România – SUA pentru perioada 2020 şi vom continua procesul de implementare a liniilor de efort, în paralel cu intensificarea dialogului politico-militar. Din această perspectivă, vreau să evoc întâlnirea pe care am avut-o la Washington cu secretarul de stat al Apărării, cu domnul Lloyd Austin, întâlniri care au loc frecvent întrucât domnia sa a iniţiat şi România participă cu regularitate la platforma de sprijin Ramstein, un format dedicat sprijinirii Ucrainei. Parteneriatul strategic pe care România îl are cu Statele Unite are o istorie întrucât anul acesta am sărbătorit 30 de ani de parteneriat strategic cu statul Alabama, atât acolo, cât şi aici. Rezultatele acestui parteneriat s-au văzut inclusiv în dezvoltarea infrastructurii şi căpătarea expertizei în ceea ce priveşte infrastructura militară”, a mai afirmat ministrul Tîlvăr, la audierea de miercuri în comisiile de specialitate ale Parlamentului.
„Priorităţi pe care le-aş putea subsuma ideii pe care tocmai am anunţat-o sunt continuarea implicării active în scopul promovării intereselor naţionale şi aici mă leg de ceea ce spuneam la început şi anume că urmărim cu foarte mare atenţie definitivarea strategiei SUA în ceea ce priveşte Marea Neagră. Sunt discuţii pe care eu le-am avut la Washington cu preşedinţii comisiilor de apărare din cele două Camere, cu oficiali de la Pentagon. Considerăm că Statele Unite reprezintă un pilon, un donator de securitate care poate genera stabilitate şi pe care noi ne bazăm. Pentru noi felul în care Statele Unite văd Marea Neagră este important întrucât, la rândul nostru, importanţa pe care o dăm Mării Negre este de necontestat şi o afirmăm cu tărie”, a completat Tîlvăr.
El a adăugat că „vrem să asigurăm sprijinul naţiunii gazdă pentru facilitarea desfăşurării tuturor activităţilor subsumate funcţionării şi operării sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice de la Deveselu”.„Monitorizăm deciziile adoptate la Summitul de la Madrid pe linia adaptării posturii aliate de descurajare şi apărare pe Flancul Estic şi intensificarea cooperării cu Statele Unite în scopul consolidării prezenţei forţelor SUA în România”, a conchis Angel Tîlvăr.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.