Angajaţi ai administraţiilor finanţelor publice din mai multe judeţe, între care Sibiu, Arad, Buzău şi Vrancea, continuă protestele pentru a treia zi consecutiv şi au întrerupt lucrul, ieşind în faţa instituţiilor. Preşedintele ANAF, Bogdan Stan, a declarat, miercuri, la finalul întâlnirii de lucru cu premierul Sorin Grindeanu şi cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor de la Palatul Victoria, că a propus ca salariile angajaţilor din unităţile teritoriale ale Fiscului să rămână la nivelul actual în cazul în care nu se găsesc soluţii pentru mărirea acestora.
Vaslui:Angajaţii Fiscului, în grevă pentru a treia zi consecutiv. Ghişeele instituţiei nu au fost deschise pentru public
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Cei 120 de angajaţi ai Fiscului din municipiul Vaslui sunt, miercuri, în grevă spontană pentru a treia zi consecutiv, nemulţumiţi de prevederile noii legi a salarizării unice în sectorul bugetar, care, în opinia lor, prevede reducerea salariilor. Ghişeele instituţiei nu au fost deschise deloc pentru contribuabili, aşa cum s-a întâmplat în zilele anterioare.
Ghişeele Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Vaslui au fost închise, miercuri, pe toata durata programului de lucru cu publicul, după ce cei 120 de angajaţi ai instituţiei din municipiul reşedinţă au refuzat să reia lucrul. Salariaţii sunt în a treia zi consecutiv în grevă spontană, aşa cum au denumit protestul declanşat încă din prima zi a săptămânii.
Spre deosebire de zilele anterioare, când s-au făcut încasări de taxe şi impozite de la contribuabili în primele două ore de program, angajaţii au început protestul chiar de la venirea la serviciu. O parte dintre aceştia au ieşit din birouri şi s-au adunat în holul de la parterul clădirii AJFP.
”Azi nu am deschis deloc ghişeele. Nu dorim să mai lucrăm până când nu se rezolvă revendicarea noastră principală. Nu este posibil ca noi, cei din Finanţe, să avem, potrivit viitoarei legi a salarizării unice, un coeficient de salarizare de sub 2.00, iar un sufleor de la teatru să aibă peste 4.00. Problema este că lefurile noastre nu numai că nu vor creşte până în anul 2022, ci, dimpotrivă, se vor diminua”, a declarat unul dintre angajaţii AJFP Vaslui, aflat la protest.
Pentru a justifica, în faţa contribuabililor, închiderea ghişeelor, salariaţii au lipit pe geamurile fiecărui ghişeu de lucru cu publicul hârtii prin care menţionează că se află în ”grevă spontană”.
Angajaţii Fiscului vasluian au spus că protestele vor continua pe termen nelimitat.
Angajaţii direcţiilor de finanţe din Buzău şi Focşani protestează pentru a treia zi consecutiv faţă de proiectul Legii salarizării
Angajaţii Direcţiei de Finanţe Buzău protestează, miercuri, pentru a treia zi consecutiv faţă de proiectul legii salarizării. Cei mai mulţi angajaţi ai Fiscului buzoian se află în faţa instituţiei, doar câţiva rămânând la ghişee pentru a asigura permanenţa. Şi în Vrancea, finanţiştii au ieşit din birouri şi protestează, miercuri la prânz, în faţa administraţiilor fiscale.
Potrivit liderului de sindicat al finanţiştilor din Vrancea, Eugenia Nazîru, angajaţii Fiscului din judeţul Vrancea sunt, miercuri la prânz, în faţa sediilor instituţiilor, având aceleaşi nemulţumiri ca cele exprimate la primele proteste. Oamenii vor ca guvernanţii să nu voteze în forma actuală proiectul legii salarizării, care ar duce la diminuări salariale considerabile în rândul angajaţilor din direcţiile de finanţe.
În Vrancea, sunt proteste atât la direcţia din Focşani, cât şi la instituţiile similare din Adjud şi Panciu, în timp ce o parte a finanţiştilor vrânceni sunt plecaţi la Bucureşti, unde miercuri vor fi negocieri la Ministerul Finanţelor.
Şi la Buzău, angajaţii Fiscului au ieşit din birouri şi protestează în faţa instituţiilor. Activitatea cu publicul nu a fost întreruptă, însă, având în vedere numărul mare al protestatarilor care sunt în stradă, la ghişee s-au format cozi, iar oamenii au de aşteptat mai mult pentru a-şi rezolva problemele.
Protestatarii spun că vor să lucreze şi-şi pun toate speranţele în negocierile care au loc miercuri în Capitală.
Mai mulţi sindicalişti din Buzău şi Vrancea se află deja la Bucureşti unde, începând cu ora 14.00, este programată o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, fiind posibilă şi o întâlnire cu premierul Sorin Grindeanu şi cu preşedintele ANAF, Bogdan Stan.
Sibiu: Aproximativ 60 de angajaţi ai Administraţiei Finanţelor Publice protestează în faţa instituţiei
Aproximativ 60 de angajaţi ai Administraţiei Finanţelor Publice Sibiu au ieşit, miercuri, pentru a doua oară în această săptămână, în faţa instituţiei şi protestează nemulţumiţi de condiţiile stipulate în Legea salarizării. Activitatea instituţiei nu este, deocamdată, blocată.
Oamenii sunt nemulţumiţi de condiţiile salariale, care creează tensiuni în rândul angajaţilor, dar şi de prevederile din Legea salarizării.
“Deşi munca de finanţist este extrem de importantă pentru funcţionarea statului de drept şi implicit pentru construcţia bugetului de stat, constatăm cu regret că complexitatea muncii din ANAF nu este remunerată la nivelul aşteptărilor noastre”, au scris angajaţii Finanţelor Publice Sibiu într-un memoriu transmis Prefecturii Sibiu.
Aceştia susţin că "finanţiştii nu au beneficiat de creşteri semnificative ale salariului în ultimi 5 ani, iar prin proiecţia Legii salarizării unitare pentru perioada viitoare de 5 ani, această categorie de funcţionari publici nu beneficiază de nicio creştere salarială, mai mult în anumite cazuri, salariile de baza sunt diminuate cu până la 35%”.
Propunerile protestatarilor pentru remedierea situaţiei sunt salarizarea funcţionarilor publici şi personalului contractual din cadrul AJFP Sibiu la nivelul grilei prevăzute pentru cele din ANAF, organ central (funcţie de stat), aşa cum este prevăzut şi în Decizia Curţii Constituţionale nr. 794/2016 şi menţinerea sporului de 15% pentru personalul din cadrul M.F.P., introdus prin amendament la Legea salarizării unitare, în anexă prevăzută pentru familia ocupaţională „Administraţie”, astfel încât să nu existe scăderi semnificative ale salariului aflat în plată.
“În cazul în care revendicările noastre nu vor fi soluţionate favorabil, vă informăm că există riscul ca în perioada imediat următoare să mai aibă loc astfel de proteste spontane”, se mai arată în documentul transmis Prefecturii Sibiu.
Deocamdată, activitatea instituţiei nu este blocată, dar protestatarii nu au anunţat până la ce oră vor continua protestul.
Angajaţii Finanţelor din Arad au lucrat trei ore, după care au reluat protestele
Angajaţii de la toate administraţiile finanţelor publice din judeţul Arad au reluat protestul, miercuri, însă în cursul dimineţii au lucrat timp de trei ore, după care au închis ghişeele pentru public şi au afişat pe uşi mesajul că au declanşat un protest spontan.
Peste 450 de angajaţi de la toate administraţiile finanţelor publice din judeţul Arad protestează pentru a treia zi consecutiv, aşteptând rezultatele discuţiilor dintre sindicalişti şi ministrul Finanţelor.
Miercuri dimineaţă, când au ajuns la serviciu, angajaţii şi-au reluat activitatea, fiind deschise ghişeele şi celelalte servicii pentru public.
În jurul orei 11,00, aceştia au oprit însă lucrul, anunţând că au declanşat un nou protest spontan.
Conform unor membri de sindicat, iniţial angajaţii din Arad au dorit să aştepte rezultatele negocierilor de la Ministerul Finanţelor, însă după câteva ore au decis să protesteze până când vor primi răspunsuri favorabile la revendicările formulate.
În municipiul Arad, persoanele care erau aşezate la rând în faţa ghişeelor au fost servite, deşi se anunţase declanşarea protestului, iar pe porţile instituţiei au fost lipite afişe cu mesajele ”Protest spontan” şi ”Tăiaţi-vă pensiile speciale, nu salariile noastre!”.
O parte dintre protestatari s-au adunat pe holurile instituţiei, în timp ce majoritatea au rămas în birouri, dar fără să lucreze.
Câteva mii de salariaţi din direcţiile de finanţe publice au declanşat un protest spontan, luni dimineaţă, nemulţumiţi de proiectul legii salarizării, iar protestul s-a extins rapid în toată ţara, la direcţiile de finanţe din unele oraşe activitatea fiind oprită total. În multe oraşe, activitatea administraţiilor finanţelor publice a fost blocată în totalitate, angajaţii protestând fie în holurile instituţiilor, fie în faţa sediilor acestora.
De asemenea, câteva sute de salariaţi au protestat în faţa Ministerului Finanţelor. Şi angajaţii direcţiilor de taxe şi impozite din primăriile sectoarelor 2, 3, 4, 6 au oprit lucrul, în semn de solidaritate cu salariaţii din Finanţe.
Proteste spontane au avut loc în ţară şi marţi
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.