Preşedintele Senatului, Anca Dragu, anunţă, miercuri, că programul pilot ”Masa caldă”, derulat în 50 de şcoli” a redus abandonul şcolar în aceste unităţi. Pentru a îmbunătăţi acest program, mai mulţi parlamentari USR PLUS au depus amendamente, acestea fiind adoptate de comisiile de specialitate din Senat.
”Programul Masa Caldă în şcoli este un program-pilot pentru 50 de şcoli pe care l-am introdus în 2016, prin OUG, în calitate de ministru al Finanţelor. Există date clare care arată că rata abandonului şcolar a scăzut de la 19,1% la 15,3% în 2019, iar ”Masa Caldă” este unul dintre factorii care au favorizat acest lucru”, a scris, miercuri, pe Facebook, Anca Dragu.
La rândul lor, reprezentanţii USR PLUS au anunţat că amendamentele depuse de parlamentarii formaţiunii la OUG 91/ 2021, referitoare la masa caldă, au fost aprobate de Comisiile de Învăţământ şi Administraţie din Senat.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Noile completări optimizează ordonanţa de urgenţă, asigurând atât continuitatea programului, cât şi soluţiile pentru rezolvarea carenţelor identificate de parlamentarii USR PLUS în ediţiile precedente ale programului”, a transmis USR PLUS.
Amendamentele vizează:
1. Prelungirea programul-pilot şi în semestrul II;
2.Alocarea banilor necesari pentru continuarea programului şi în 2022, încă din ianuarie, chiar dacă bugetul nu se aprobă la timp;
3. Crearea cadrului legal pentru suplimentarea de personal, la solicitarea şcolilor, fie prin noi angajări de către inspectorate, fie prin detaşări şi delegări de către autorităţile administraţiei publice locale;
4. Crearea cadrului legal pentru ca primăriile să poată suplimenta, din surse proprii sau din alte surse legal prevăzute, sumele necesare pentru transportul hranei sau amenajarea spaţiilor pentru servirea mesei, unde este necesar;
”Solicităm introducerea în caietele de sarcini a cerinţei privind defalcarea costurilor asociate cu prepararea hranei, precum şi a cerinţei privind favorizarea ofertelor care alocă cel puţin 40% din suma disponibilă per beneficiar pentru achiziţionarea materiei prime, pentru a evita situaţiile din trecut, în care costul alocat mâncării a fost de numai 1 leu din 10, restul banilor fiind cheltuiţi pe transport sau alte activităţi netransparente”, a mai transmis USR PLUS.
Iniţiatorii proiectului sunt parlamentarii USR PLUS Anca Dragu, Cătălin Teniţă, Irineu Darău, Andrei Miftode şi Oana Cambera.
Aprobarea de către comisii este o etapă intermediară, urmând ca raportul final, aprobat de cele două comisii, să fie supus votului în plenul Senatului, săptămâna viitoare.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.