Amenda primită de un bărbat surdo-mut la protestul din martie anul trecut, când a avut loc Congresul Extraordinar al PSD, a fost anulată definitiv de Tribunalul Bucureşti, care a respins apelul făcut de Jandarmerie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Tribunalul Bucureşti a anulat definitiv amenda primită de Ioan Duia la congresul PSD din martie anul trecut.

Astfel, instanţa a respins, în 21 mai, ca nefondat, apelul făcut de Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti.

Decizia este definitivă.

Bărbatul, care este surdo-mut, a fost amendat cu 2.000 de lei după ce a participat la protestul din 10 martie 2018 din faţa Sălii Palatului, unde a avut loc Congresul Extraordinar al PSD. Pe procesul verbal încheiat de un jandarm scria că bărbatul "a participat alături de alte persoane la o contramanifestaţie, scandând lozinci împotriva participanţilor care îşi desfăşurau legal activitatea la Congresul Extraordinar al PSD”.

Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti a susţinut atunci că amenda nu a fost dată protestatarului pentru că scanda lozinci, ci în baza articolului 26, litera g din Legea 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, care spune că reprezintă contravenţie "organizarea sau participarea la contramanifestaţii desfăşurate în acelaşi timp şi în acelaşi loc cu adunările publice declarate, indiferent de modul lor de exprimare”, iar aceste lucru este precizat şi în procesul verbal, la rubrica "încadrarea faptei”.

"Asupra temeiniciei şi legalităţii aspectelor menţionate de agentul constatator în descrierea faptei din procesul-verbal încheiat se poate pronunţa doar o instanţă de judecată, în cazul în care procesul-verbal va fi contestat de către respectiva persoană”, spunea DGJMB.

Ulterior, Jandarmeria Română anunţa că Direcţia Control din cadrul Inspectoratului General face verificări la DGJMB, cu privire la modul în care a fost întocmit procesul verbal de sancţionare, rezultatele verificărilor urmând să fie făcute publice.

În aprilie, comandantul Jandarmeriei Române, Sebastian Cucoş, spunea că bărbatul a fost identificat pe baza probelor video, astfel că este greu de realizat dacă striga sau nu. Cucoş sublinia că încadrarea faptei a fost făcută corect, însă descrierea faptei din procesul-verbal, unde scria că bărbatul striga lozinci alături de alţi protestatari, eraeronată.

În iunie 2018, Judecătoria Sectorului 1 a decis anularea amenzii în valoare de 2.000 de lei dată bărbatului. Instanţa a stabilit şi că Jandarmeria Bucureşti trebuia să îi plătească protestatarului cheltuielile de judecată. Decizia nu era însă definitivă, fiind atacată cu apel de Jandarmerie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.