Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi, după şedinţa de Guvern, despre normele Planului Naţional de Combatere a Cancerului, că este o evoluţie cât mai rapidă a accesului pacienţilor atât la măsuri de prevenţie, la detecţia precoce, la diagnostic şi la tratament şi nu în ultimul rând la paliaţie.
Alexandru Rafila a declarat despre normele la Planul Naţional de combatere a Cancerului că este o ”evoluţie cât mai rapidă a accesului pacienţilor atât la măsuri de prevenţie, la detecţia precoce, la diagnostic şi la tratament şi nu în ultimul rând la paliaţie, pentru că România are, în continuare, un deficit serios în privinţa acordării serviciilor paliative, pentru cei aflaţi în boli terminale dintre care mulţi sunt pacienţi oncologici”.
El a explicat că prin ordonanţa de urgenţă adoptată de Executiv s-au deblocat banii şi permite finanţarea unor activităţi deja prevăzute în Contractul Cadru, iar în paralel au aprobat şi o hotărâre de guvern privind programele de sănătate, inclusiv cel de oncologie.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Rafila a afirmat că este vorba de pachete de servicii sau de investiţii în domeniul oncologiei care nu fac altceva decât să uşureze accesul pacienţilor la acest tip de serviciu.
Potrivit ministrului, Programul Monitor are două faze şi permite evaluările imagistice de înaltă performanţă, fără un timp lung de aşteptare. ”Sunt gratuite, de asemenea se decontează integral serviciile medicale efectuate în centrele publice şi private, cele de internare de zi”, a mai spus Alexandru Rafila.
Ministrul a mai afirmat că au reuşit să extindă substanţial prrogramul de vaccinare împotriva infecţiei cu Papiloma Virus iar includerea acestui vaccin într-un sistem de decontare va permite pe de o parte un acces mai bun pentru tinerii până în 18 ani dar şi pentru femeile care pot avea o parte compensată a acestui vaccin. Rafila s-a referit şi la medicaţia inovativă, care a fost introdusă într-un ritm accelerat în ultimul an.
”Practic anul trecut am avut de două ori mai multe medicamente inovative introduse în listă decât în anul precedent”, a mai spus el, precizând că se dezvoltă ceva neobişnuit pentru România, şi anume un fond pentru inovaţie, care va permite accesul la medicaţie de ultimă generaţie pentru mai multe categorii de pacienţi, iar pacienţii oncologici vor fi principalii beneficiari din punct de vedere numeric. Ministrul a spus că dotarea centrelor de radioterapie este un program încheiat în 7 oraşe din ţară şi pe care doresc să îl extindă.
”La data de 31 iulie, Planul Naţional de Combatere a Cancerului avea ca şi termen de realizare a normelor data de 30 iunie, s-au făcut multe lucruri, respectiv servicii medicale pentru pacienţii oncologici, care se pot acorda mult mai simplu, fără bilet de trimitere, extinderea serviciilor din ambulatoriu, prin introducerea a opt servicii noi pentru pacienţii oncologici”, a spus Rafila.
Ministrul Sănătăţii a mai anunţat că au elaborat noul Program de Testare Genetică, care permite accesul la terapia personalizată şi 16 medicamente noi care au indicaţii în diferitele forme de cancer. ”Evoluţia există şi în domeniul oncologiei, iar dezvoltarea pachetelor de spitalizare de zi este esenţială, lucrul acesta, alături de accesul nebirocratic la investigaţia PET-CT, a fost deasemea realizat”, a mai spus ministrul.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.