Conf. Univ. Dr. Alexandra Cucu, de la Institutul Naţional de Sănătate Publică, a declarat că în România unul din doi oameni moare prin boală cardiovasculară şi a menţionat că este mult mai mult decât în alte ţări europene. Ea a afirmat că, potrivit unui studiu recent, 31% din cei incluşi în această cercetare de la categoria de vârstă 40 – 49 de ani prezintă risc moderat de boli cardiovasculare şi a precizat că acest procent este foarte mare.
Alexandra Cucu a fost întrebată joi, la Maratonul bolilor cardiovascule de la Medika TV, despre programul de prevenţie pe care l-a coordonat.
“E un program complicat, ambiţios şi diferit faţă de celelalte programe. A ţintit foarte mulţi pacienţi. - 165.000. Sunt mulţi, nu sunt toţi, dar este un început important. S-a realizat prin 710 medici din toată ţara, deci 710 oameni contractaţi, convinşi să folosească acelaşi registru, aceeaşi metodologie, să participe la acelaşi curs ca să facă toţi la fel. Toţi medici de familie. Ne-am centrat pe realizarea screeningului prin medicul de familie, pentru că medicul de familie, odată conştientizat, avem un dublu beneficiu, medicul de familie rămâne conştient de faptul că omul acela are un risc mare şi i-a identificat ceva. Cel de-al doilea beneficiu, acela că pacientul ştie şi i s-a comunicat şi i s-a dat un rezultat, că are un risc”, a afirmat Alexandra Cucu.
Ea a explicat ce înseamnă screeningul cardiovascular.
“E un screening complicat. De ce? Pentru că presupune prezentarea pacientului la consultaţie, analize de sânge, să-l planifici la analize şi să vină la consultaţie pentru că numai pe baza rezultatelor analizelor poţi să furnizezi riscul cardiovascular conform diagramei Score, care include fumatul, vârsta, genul şi rezultatul colesterolului şi nivelul tensiunii arteriale. În funcţie de aceşti cinci parametri rezultă un scor care te situează fie la bulina verde, fie la bulina portocalie sau roşie, adică risc moderat, înalt şi foarte înalt. Un alt lucru interesant pe care l-a făcut proiectul şi pe care vreau să-l subliniez este acela că, spre deosebire de alte screening-uri, noi am adus analizele in comunitate, deci s-au facut la cabinetele medicilor de familie şi majoritatea s-au făcut sâmbăta şi duminica, atunci când oamenii pot veni. Noi am mai avut o ţintă să realizăm cel puţin 50% din rural şi am realizat mai mult de 50 la sută din rural. Am ajuns la oamenii care poate că veneau la doctor, dar nu îşi făceau analize”, a explicat Alexandra Cucu.
Ea a adăugat că în România unul din doi oameni moare prin boală cardiovasculară.
“România e situată într-o zonă de risc foarte înalt cardiovascular. La noi, unul din doi oameni moare. Diagnosticul la deces, pe care îl aflăm pentru că e scris într-un document medical, este de boală cardiovasculară, deci unul din doi murim prin boală cardiovasculară. Mult mai mult decât în celelalte ţări europene. (…) Riscul cardiovascular. Din totalul pacienţi, 64% au ieşit cu moderat, înalt şi foarte înalt. Bine fac 35% , 64% fac rău. Să vă spun cum se distribuie acest risc. 64% - există mulţi vârstnici o să spunem şi e normal să avem risc cardiovascular mare. Da, dar nu e normal să avem risc cardiovascular mare la 40 - 49 de ani. Deci noi la 40 - 49 de ani avem risc moderat la 31% din cei pe care i-am luat în studiu, 31% e foarte mult. La 50 - 59 de ani avem 85%, adică ne aşteptam să aibă risc mare. La 60 - 69 avem 61%, deci vorbim de riscul moderat”, a mai explicat Alexandra Cucu.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.