Un procent de 76% din zonele de scăldat din România monitorizate în 2019 au îndeplinit condiţiile pentru a li se atribui cel mai înalt şi mai exigent standard de calitate al Uniunii Europene, ”excelent”, potrivit unui raport al Agenţiei Europene de Mediu.
Conform evaluării din acest an a calităţii apelor pentru scăldat, publicate de Agenţia Europeană de Mediu, calitatea apelor pentru scăldat din Europa este în continuare ridicată, iar aproape 85% din zonele de scăldat din Europa monitorizate în 2019 au îndeplinit condiţiile pentru a li se atribui cel mai înalt şi mai exigent standard de calitate al Uniunii Europene, ”excelent”.
În statele membre ale UE, au fost monitorizate în total 21.981 de ape de scăldat, din care 50 în România.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
În Polonia, doar pentru 187 din cele 606 de ape pentru scăldat (21,6%) a fost evaluată calitatea, ceea ce explică proporţia scăzută a calităţii excelente a apelor în această ţară. Majoritatea dintre acestea au fost recent identificate şi nu au fost încă eşantionate complet.
Cele mai ridicate procente s-au aflat în: Cipru (99,1%), Austria (98,5%), Malta (97,7%), Grecia (95,7%) şi Croaţia (95,6%).
La coada clasamentului se află: Bulgaria (65,3%), Estonia (63%), Slovacia (62,5%), Albania (58,8%) şi Polonia (21,6%).
”Este esenţial să monitorizăm şi să evaluăm periodic calitatea apelor pentru scăldat pentru a ne asigura că aceasta se menţine la nivelul deja foarte ridicat înregistrat în toată Europa şi că, acolo unde este necesar, luăm măsuri eficiente pentru a combate poluarea apelor. Este important să avem ape pentru scăldat mai curate nu doar pentru sănătatea şi bunăstarea noastră, ci şi pentru sănătatea mediului înconjurător”, a declarat Hans Bruyninckx, director executiv al AEM.
Rezultatele publicate de Agenţia Europeană pentru Mediu (AEM) şi de Comisia Europeană oferă un bun indicator privind locurile cu cea mai bună calitate a apei pentru scăldat.
”Cu toate acestea, având în vedere pandemiei de coronavirus şi a măsurilor restrictive instituite în întreaga Europă, vă recomandăm să solicitaţi informaţii actualizate de la autorităţile locale şi naţionale şi de la operatorii plajelor cu privire la măsurile de siguranţă care trebuie adoptate în zonele de scăldat”, precizează AEM.
Comisia a prezentat, la 13 mai, un pachet de orientări şi recomandări pentru a ajuta statele membre să elimine treptat restricţiile de călătorie şi a le permite întreprinderilor din domeniul turismului să se îşi reia activitatea după luni de zile (în care au fost aplicate măsuri) de limitare a mişcării persoanelor, respectând în acelaşi timp măsurile de precauţie necesare în materie de sănătate.
”În general considerăm de la sine înţeles că apele în care ne scăldăm trebuie să fie curate, dar acest lucru este, de fapt, una dintre realizările colective europene. Este rezultatul unor eforturi susţinute din partea multor persoane, de-a lungul multor ani. Raportul din acest an confirmă, încă o dată, faptul că cetăţenii europeni se pot bucura în continuare în Europa de ape pentru scăldat care îndeplinesc standarde foarte înalte de calitate şi că trebuie să luăm toate măsurile necesare pentru ca acest lucru să fie valabil şi în viitor”, spune Virginijus Sinkevičius, comisarul pentru mediu, oceane şi pescuit.
Potrivit notei de informare date publicităţii, aproape toate cele 22.295 de zone de scăldat monitorizate anul trecut în întreaga Europă (dintre care 21 981 erau în cele 28 de state membre ale UE de la acel moment, deci inclusiv în Regatul Unit) îndeplinesc/eau cerinţele minime de calitate. Albania şi Elveţia au monitorizat şi au raportat, la rândul lor, cu privire la calitatea apei din zonele de scăldat, datele pe care le-au transmis fiind incluse în evaluare.
”Este esenţial să monitorizăm şi să evaluăm periodic calitatea apelor pentru scăldat pentru a ne asigura că aceasta se menţine la nivelul deja foarte ridicat înregistrat în toată Europa şi că, acolo unde este necesar, luăm măsuri eficiente pentru a combate poluarea apelor. Este important să avem ape pentru scăldat mai curate nu doar pentru sănătatea şi bunăstarea noastră, ci şi pentru sănătatea mediului înconjurător, spune Hans Bruyninckx, director executiv al AEM.
Rezultatele specifice au indicat doar uşoare scăderi ale calităţii apelor în zone din UE cu o calitate „excelentă” - cel mai înalt standard de calitate şi „satisfăcătoare” - standardul minim prevăzut în Directiva UE privind apele de scăldat. Ponderea zonelor de scăldat din Europa cu o calitate „excelentă” s-a menţinut la 85%, iar cea a zonelor cu o calitate cel puţin „satisfăcătoare” - la 95%. În nota de informare s-a constatat, de asemenea, că în zonele de scăldat de pe coastă calitatea apei este mai bună decât cea din zonele interioare.
Din toate zonele monitorizate în Europa anul trecut, ponderea celor clasificate ca având o calitate „nesatisfăcătoare” a apelor a fost de 1,3%. Această cifră nu a fluctuat mult din 2013, când cifra era de 2%, reflectând îmbunătăţirile pe termen lung ale calităţii apelor pentru scăldat din Europa.
Calitatea apelor pentru scăldat din Europa s-a îmbunătăţit substanţial în ultimii 40 de ani, de când a fost adoptată Directiva UE privind apa pentru scăldat. Prin monitorizarea şi gestionarea eficace introduse de directivă, împreună cu alte acte legislative ale UE în materie de mediu, cum ar fi Directiva privind tratarea apelor urbane (1991), s-a redus drastic volumul deşeurilor municipale şi industriale netratate sau parţial tratate care ajung în apă. Prin urmare, din ce în ce mai multe zone nu numai că îndeplinesc standardele minime, ci ating nivelul cel mai ridicat de calitate.
Comisia intenţionează să lanseze o evaluare a directivei în săptămânile următoare, cu intenţia de a analiza ce a funcţionat şi ce nu a funcţionat în acest domeniu. Pe această bază, Comisia va decide dacă ar trebui adoptate iniţiative suplimentare pentru îmbunătăţirea funcţionării directivei.
Toate statele membre ale UE, precum şi Albania şi Elveţia îşi monitorizează zonele de scăldat în conformitate cu dispoziţiile Directivei UE privind apa pentru scăldat. Evaluarea calităţii apelor pentru scăldat în temeiul Directivei privind apa pentru scăldat monitorizează valorile a doi parametri microbiologici: enterococii intestinali şi Escherichia coli.
Directiva prevede condiţiile în care calitatea apei de scăldat poate fi clasificată ca fiind „excelentă”, „bună”, „satisfăcătoare” sau „nesatisfăcătoare”, în funcţie de nivelurile de bacterii fecale detectate.
Atunci când apa este clasificată drept „nesatisfăcătoare” , statele membre ale UE trebuie să ia anumite măsuri precum interzicerea scăldatului sau sfătuirea populaţiei să nu intre în apă, furnizarea de informaţii publicului şi luarea unor măsuri corective/de remediere adecvate.
Contaminarea apei cu bacterii fecale continuă să reprezinte un risc pentru sănătatea umană, în special atunci când survine în zonele de scăldat. Practicarea înotului în lacuri sau pe plaje cu ape contaminate poate conduce la îmbolnăvire. Principalele surse de poluare sunt apele uzate şi apele de scurgere provenită de la ferme şi exploataţii agricole. Acest tip de poluare se intensifică în perioadele cu ploi abundente şi inundaţii, din cauza revărsării canalizărilor şi a deversării apelor de scurgere poluate în cursurile de ape şi în mări.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.