Cea mai mare concurenţă la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Iaşi se înregistrează la Asistenţă Medicală Generală, unde sunt 6,8 candidaţi pe un loc, în timp ce la Facultatea de Farmacie pe cele 99 de locuri s-au înscris doar 93 de candidaţi. Cei mai mulţi candidaţi - peste 1.100 - s-au înscris la Medicină Generală.
Specializarea cu cei mai mulţi candidaţi înscrişi este Medicina Generală, unde s-au depus 1.114 dosare, concurenţa fiind de 3,7 candidaţi pe un loc. Concurenţa cea mai ridicată este însă la Asistenţă Medicală Generală, înregistrându-se 378 de candidaţi pe 55 de locuri.
La Nutriţie şi Dietetică sunt 5,4 candidaţi pe un loc, în timp ce la Medicină Dentară s-au înscris 324 de candidaţi pe cele 89 de locuri scoase la concurs (3,64 candidaţi/loc). Singura facultate la care nu s-au ocupat numărul de locuri este cea de Farmacie, unde sunt 99 de locuri bugetate şi s-au înscris doar 93 de candidaţi.
În acest an, la UMF s-au încris în total 2.380 de candidaţi, cu 10 la sută mai mult decât în anul anterior. Sunt disponibile 725 de locuri la buget şi 597 cu taxă.
"La aproape toate specializările concurenţa este mai mare decât anul trecut, fapt care nu poate decât să ne bucure. În continuare Medicina se află într-un trend ascendent, dar şi la Asistenţă Medicală Generală, Nutriţie şi Dietetică, Balneo-fiziokinetoterapie şi recuperare şi Bioinginerie Medicală concurenţa pe locurile bugetate este mai mare. La Farmacie ne confruntăm cu aceeaşi situaţie delicată, care se regăseşte la toate UMF-urile din ţară. Lipsa de interes pentru această specializare este un fenomen care nu ţine de calitatea actului educaţional şi sper ca această situaţie să-şi găsească rezolvarea, pentru că societatea are nevoie de farmacişti bine pregătiţi”, a declarat Viorel Scripcariu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi.
Candidaţii înscrişi vor susţine testul grilă miercuri, între orele 10.00-13.00.
Conducerea UMF Iaşi a anunţat că în timpul concursului candidaţii nu au voie să aibă obiecte de scris de orice fel, altele decât cele date de organizatori, hârtii albe sau scrise, publicaţii de orice fel, telefoane mobile sau orice alt tip de aparatură de comunicare, ceasuri de rnână, pagere, i-phone, genţi, materiale didactice de orice fel.
Scanarea tezelor se va face în faţa candidaţilor, iar comunicarea punctajelor va avea loc după finalizarea testului grilă.
Pentru perioada admiterii, Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Grigore T. Popa” din Iaşi pune la dispoziţie 60 de locuri de cazare în căminele E5 şi 1 Mai B. Tariful de cazare este de este de 50 lei de persoană pe zi.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.