Sindicalişti din administraţia publică organizează, miercuri, la sediul Primăriei Bucureşti, o acţiune de pichetare, protestul având ca motiv promovarea unui proiect de hotărâre a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) care vizează încetarea activităţii Centrului de Protecţie a Plantelor. O acţiune similară a mai avut loc la începutul acestei luni, din acelaşi motiv.
La pichetarea programată miercuri, pe trotuarul de vis-a-vis de Primăria Municipiului Bucureşti, sunt aşteptaţi să participe aproximativ 2.000 de sindicalişti, membri ai Sindicatului Forum din administraţia publică Bucureşti, afiliat la Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA). Acţiunea de protest este programată în intervalul orar 10:00 – 12:00.
Motivul principal al acţiunii de protest îl constituie promovarea de către Primăria Capitalei a unui proiect care vizează încetarea activităţii Centrului de Protecţie a Plantelor Bucureşti, măsură ce are ca urmare disponibilizarea tuturor salariaţilor, majoritatea membri ai Sindicatului Forum.
O acţiune de pichetare care a avut acelaşi motiv a avut loc, tot la sediul Primăriei Capitalei, în 3 octombrie.
”În urma întâlnirii din 3 octombrie, Direcţia Relaţii cu ONG, Sindicate si Patronate ne-a înaintat adresa DROSP nr. 173245/16.10.2023, ce reprezintă, de fapt, minuta întocmită de reprezentantul PMB. Lipsa oricărui angajament de a modifica proiectul HCGMB privind încetarea activităţii Centrului de Protecţie a Plantelor în una de comasare cu altă instituţie, fără a se desfiinţa activitatea specifică”, arată Sindicatul Forum.
Primăria Municipiului Bucureşti a anunţat, la începutul lunii septembrie, punerea în consultare publică a cinci proiecte de acte normative care prevăd desfiinţarea a cinci structuri aflate în subordinea municipalităţii, între care patru instituţii de cultură, printre care Centrul Metropolitan de Educaţie şi Cultură ”Ioan I Dalles” şi Casa Artelor "Dinu Lipatti”, şi preluarea atribuţiilor acestora de către alte entităţi publice. Prin încetarea activităţii celor cinci structuri sunt desfiinţate organigrame care includ fiecare zeci de posturi. Decizia de desfiinţare este motivată invocându-se situaţia financiară la nivel naţional şi local.
În cazul Centrului de Protecţie a Plantelor Bucureşti, serviciu public de interes local al municipiului Bucureşti, cu personalitate juridică, finanţat din subvenţii de la bugetul local al municipiului Bucureşti, fundamentarea privnd desfiinţarea ”rezidă în aceea că la nivelul unităţii administrativ-teritoriale există organisme care prestează servicii publice ce pot rezona cu activitatea acestei instituţii publice şi care pot acoperi nevoile comunităţii”, iar ”instituţia în cauză s-a remarcat prin susţinerea unui infim număr de acţiuni, raportat la nevoia de protecţie şi la cerinţele bucureştenilor, însă prin cheltuirea unor sume importante din banul public destinate achiziţionării de materiale şi echipamente, care nu au acoperit aceste nevoi”, se arată în documentele puse în consultare publică luna trecută.
La Centrul de Protecţie a Plantelor Bucureşti vor fi desfiinţate 47 de posturi.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.