Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au lansat, vineri, proiectul privind construcţia Spitalului Regional de Urgenţă din Iaşi, investiţie care se ridică la câteva sute de milioane de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Spitalul urmează să fie finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 14, şi va fi amplasat în zona Moara de Vânt din municipiul Iaşi. Autorităţile speră că unitatea medicală va fi finalizată până în anul 2030.

Cristina Gafton, manager de proiect în Ministerul Sănătăţii, a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută la Iaşi, că Spitalul Regional de Urgenţă va avea 850 de paturi, iar unitatea medicală va fi dotată cu 18 săli de operaţii.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

"Construcţia are şapte niveluri, din care două subterane şi cinci supraterane. Partea extinsă a clădirii se va întinde pe trei etaje – subsol, parter şi primul etaj -, iar o parte din clădire se extinde pe trei etaje suplimentare, adică etajele doi, trei şi patru. În zona de jos este şi partea de ambulatorii, partea de imagistică. Sus este zona de săli de operaţii. Sunt 18 săli de operaţii. Pe acoperişul clădirii va fi construit un heliport", a declarat Cristina Gafton.

Potrivit prorectorului UMF Iaşi, Radu Iliescu, urmează să fie stabilit numărul de paturi pe fiecare specialitate, el precizând că deocamdată nu există date finale privind numărul de angajaţi. Se estimează că spitalul va număra aproximativ 3.000 de salariaţi.

Prefectul judeţului Iaşi, Bogdan Petru Cojocaru, a declarat că trebuie depăşită cât mai repede etapa de schiţe şi planşe, motivând că aşteptările ieşenilor sunt mari.

"Deocamdată, ne aflăm încă la stadiul de schiţe şi planşe. Este o etapă obligatorie, fără nicio îndoială, dar pe care trebuie să o depăşim cât mai repede. Noi, ieşenii, ne-am cam săturat de planşe şi aşteptăm de mult timp implementarea unor proiecte importante. Cei care lucrează la proiectul tehnic al Spitalului Regional au finanţare, au susţinerea Ministerului Sănătăţii, a autorităţilor locale. Trebuie doar să îşi facă treaba şi să respecte termenele asumate, pentru că aşteptările ieşenilor sunt foarte mari şi sunt justificate", a afirmat prefectul Bogdan Cojocaru.

Edilul Mihai Chirica a declarat că anul 2023 ar trebui să fie anul startului pentru primul spital regional de urgenţă din România, în timp ce şeful Consiliului Judeţean Iaşi Costel Alexe a amintit că se discută despre acest proiect de peste 15 ani, timp în care actualele spitale ieşene au avut de tratat zeci de mii de bolnavi din toată zona Moldovei.

"Avem medici extraordinari, dar trebuie să le oferim şi cele mai bune condiţii ca să poată reda sănătatea bolnavilor şi să salveze vieţi", a declarat preşedintele CJ Iaşi, Costel Alexe.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.