Ministrul apărării naţionale, Vasile Dîncu, a avut duminică, 6 martie, o întrevedere bilaterală, la sediul Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, cu Florence Parly, ministrul francez al forţelor armate. Cei doi oficiali au discutat, în principal, despre situaţia de securitate extrem de tensionată de pe continentul european, criza generată de invazia Ucrainei de către Federaţia Rusă şi despre implementarea deciziilor aliate privind consolidarea prezenţei aliate pe flancul estic al Alianţei, precizează MApN într-un comunicat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ministrul apărării naţionale a mulţumit omologului francez pentru a doua vizită în România  de  la  începutul  acestui an, fapt ce demonstrează angajamentul Franţei pentru consolidarea posturii de descurajare şi apărare pe flancul estic al NATO şi pentru întărirea securităţii aliate la Marea Neagră. 

Vasile Dîncu a salutat anunţul Franţei privind poziţionarea portavionului francez Charles de Gaulle în Marea Mediterană, pentru realizarea de misiuni de poliţie aeriană şi de supraveghere în regiunea noastră, inclusiv deasupra României, subliniind că „această acţiune reprezintă o măsură  reală de descurajare a oricărei agresiuni". 

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Cei doi oficiali au trecut în revistă stadiul implementării deciziilor NATO privind activarea Planurilor de Răspuns Gradual şi dislocarea elementelor Forţei de Răspuns a NATO în sprijinul consolidării posturii colective de apărare pe flancul estic.

Ministrul apărării naţionale  a subliniat „gravitatea situaţiei generate de intervenţia rusă în Ucraina, care ne impune să acţionăm acum", arătând că măsurile fără precedent decise la nivelul NATO sunt „defensive şi vizează întărirea securităţii flancului estic al Alianţei". 

În context, demnitarul român a punctat demersurile întreprinse în plan naţional dedicate sprijinirii Ucrainei, dar şi decizia autorităţilor naţionale de a suplimenta bugetul alocat apărării de la 2 la 2,5% din PIB, ceea ce va permite adoptarea unor măsuri suplimentare de consolidare capacităţilor naţionale de apărare.

Vasile Dîncu a subliniat importanţa menţinerii unui nivel ridicat al cooperării militare româno-franceze. 

„Consolidarea relaţiilor bilaterale în plan militar poate acţiona şi ca un exemplu şi un important stimulent pentru ridicarea nivelului de cooperare şi în alte domenii esenţiale pentru România şi Franţa, cum ar fi domeniul economic şi industrial, în special în ceea ce priveşte industria de apărare, precum şi în alte direcţii în care există o tradiţie îndelungată de colaborare între ţările noastre", a afirmat ministrul român al apărării. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.