Deputaţii Iulian Bulai şi Oana Murariu au trimis o sesizare comisarului pentru drepturile omului din cadrul Consiliului Europei, Michael O’Flaherty, pe tema limitării libertăţii de exprimare în România, în contextul alegerilor prezidenţiale din luna mai, ca urmare a deciziei Autorităţii Electorale Permanente (AEP) de a interzice membrilor de partid să-şi exprime alte opţiuni politice decât cele ale partidului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Libertatea de exprimare este un drept garantat şi nu poate fi cenzurată pe motiv de campanie electorală. Decizia AEP încalcă drepturile omului, dar şi logica elementară, fiindcă o campanie electorală înseamnă, în esenţă, să discutăm despre candidaţi, să dezbatem ce ne place şi ce nu ne place. Cenzura aceasta este inacceptabilă în orice societate democratică”, declară deputatul USR Iulian Bulai, liderul Grupului ALDE din Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei şi membru al Delegaţiei Parlamentului României la APCE.

USR anunţă că informează comisarul pentru drepturile omului cu privire la ghidul pentru etichetarea materialelor publicitare politice emis de AEP acum câteva zile prin care se stabileşte cine este considerat „actor politic” şi interdicţia ca persoanele fizice care reprezintă sau acţionează în numele unui partid să nu poată comunica public despre un alt candidat decât cel susţinut de respectivul partid.

”Decizia AEP stabileşte un precedent extrem de periculos: limitarea libertăţii de exprimare. Vorbim de un drept constituţional inviolabil şi care niciodată nu a fost atacat la un asemenea nivel după Revoluţia din 1989. Trebuie să spunem ferm, este un act de cenzură şi un test al democraţiei româneşti, legat nu de persoane, ci de principii, şi de aceea trebuie combătut cu toată forţa”, afirmă deputata USR Oana Murariu, membră a Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor şi a Delegaţiei Parlamentului României la APCE.

USR atrage atenţia că, în cazul alegerilor prezidenţiale, alegătorii tind să evalueze mai degrabă individual candidaţii decât partidele politice care îi susţin, motiv pentru care este nerezonabil să interzici membrilor de partid să-şi declare susţinerea faţă de candidaţii despre care ei cred că le reprezintă mai bine valorile şi principiile sau care sunt cotaţi cu o şansă mai mare de a câştiga confruntarea electorală.

Totodată, USR arată că o astfel de exprimare a opiniilor nu poate fi considerată o ameninţare la siguranţa naţională, ordinea publică sau orice alt scop legitim, aşa cum este el definitiv de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

”Mai mult, interzicerea oricărei critici publice la adresa unui contracandidat împiedică discursul politic şi informarea alegătorilor”, menţionează formaţiunea. USR solicită comisarului pentru drepturile omului să iniţieze discuţii cu autorităţile din România pentru a se asigura că regulile electorale sunt aliniate cu drepturile fundamentale protejate de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, în special cu dreptul la libertate de exprimare în timpul campaniilor electorale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.