USR atrage atenţia, duminică, asupra faptului că noua lege a pensiilor, creaţie PSD, aplică un stagiu de cotizare uniform de 25 de ani, fără să ţină cont de stagiile reduse recunoscute anterior pentru aceste persoane şi, prin urmare, pensiile le sunt diminuate prin recalculare semnificativ, cu procente între 40% şi 80%, acuzând PSD şi pe premierul Ciolacu că îşi bat joc de persoanele cu dizabilităţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
USR afirmă că persoanele care au lucrat zeci de ani în grupe de muncă nu sunt singurele victime ale premierului Ciolacu şi ale PSD
 
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris
”O lovitură cruntă primesc şi nevăzătorii şi celelalte categorii de persoane cu dizabilităţi grave şi accentuate. Noua lege a pensiilor, creaţie PSD, aplică un stagiu de cotizare uniform de 25 de ani, fără să ţină cont de stagiile reduse recunoscute anterior pentru aceste persoane. Prin urmare, pensiile le sunt diminuate prin recalculare semnificativ, cu procente între 40% şi 80%”, arată formaţiunea. 
 
 
Potrivit USR, pensii mai mici rezultate prin recalculare pentru persoanele cu dizabilităţi ridică trei probleme esenţiale:
1. Aceste persoane nu vor mai primi majorări în anii care urmează, până când pensia recalculată şi indexată o va ajunge pe cea în plată; 
2. Persoanele cu dizabilităţi care se vor pensiona după 1 septembrie vor avea, din prima zi, pensii mai mici decât cele pensionate înainte de 1 septembrie, ceea ce crează o nouă inechitate; 
3. Statul român îşi dovedeşte indiferenţa crasă şi lipsa totală de susţine fix pentru cea mai vulnerabilă categorie de cetăţeni ai săi. 
 
”Caz concret prezentat de Asociaţia Nevăzătorilor din România: o persoană cu o pensie de 2.174 lei, după 12 ani de muncă, a primit decizie de recalculare cu 867 lei. Presupunând că ar fi o creştere anuală a pensiilor de 7%, pensia recalculată ar ajunge să crească abia din 2038. Va suporta timp de 14 ani scumpirea alimentelor, medicamentelor şi utilităţilor, ceea ce îi va afecta drastic, în mod evident, nivelul de trai”, subliniază USR în comunicat.
 
Potrivit USR, în mod cinic, ministrul Muncii le-a transmis tuturor persoanelor cu dizabilităţi că vor găsi împreună soluţiile necesare astfel încât aceşia să nu aibă de pierdut la pensie.
 
”Este o altă mizerie fără seamăn. Reprezentantul Asociaţiei Nevăzătorilor din România a plecat în lacrimi de la dezbaterea legii, din comisia parlamentară. Cei de la PSD ştiau ce votează şi ce efecte va avea legea. Acum, abia acum, după ce iese scandal public, dau asigurări verbale lipsite de fapte. Ciolacu şi ai săi s-au găsit să-i penalizeze sever tocmai pe cei care, deşi afectaţi de dizabilităţi, au reuşit să muncească şi să contribuie la sistemul de pensii. Odată recalculate în minus pensiile, aceşti oameni nu vor pierde imediat banii, dar nici nu le vor mai fi indexate pensiile în următorii ani”, declară deputatul USR Cristian Seidler, vicepreşedinte al Comisiei pentru muncă din Camera Deputaţilor.
 
USR solicită ferm PSD să convoace imediat o sesiune extraordinară pentru a repara toate aberaţiile din noua lege a pensiilor, lege nedreaptă şi umilitoare pentru sute de mii de pensionari.
 
”De asemenea, reiterăm solicitarea ca premierul Ciolacu să o demită, de urgenţă, pe Simona Bucura Oprescu, ministrul care a creat dezastrul de la recalculare şi care şi-a dovedit performanţa doar în a ridica osanale şefului de partid”, spune USR. 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.