USR transmis, luni, că datele INS confirmă faptul că măsurile luate de premierul Marcel Ciolacu şi de ministrul Finanţelor, Marcel Boloş au făcut ca preţurile să crească din ce în ce mai mult şi mai repede. Fostul ministru USR al Economiei Claudiu Năsui afirmă că, ”mai întâi politicienii cresc cheltuielile, după care se plâng că n-au bani şi apoi cresc taxele”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Deputatul USR Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei, arată, luni, că măsura creşterii accizelor la carburanţi a furat mai mult din puterea de cumpărare a românilor, iar veniturile din creşterea taxelor s-au risipit pe aceleaşi eterne firme de partid abonate la banii statului şi pe puzderia de agenţii de stat unde este salarizat activul de partid”, a transmis, luni, USR, într-un comunicat de presă.

Citat ăn comunicat, Claudiu Năsui afirmă că ”î ultimii ani, taxele au tot crescut, pentru a aduce mai mulţi bani castei politice care nu se mai satură din a tot creşte cheltuielile”.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

”Mecanismul este acelaşi. Mai întâi politicienii cresc cheltuielile, după care se plâng că n-au bani şi apoi cresc taxele. În ultimii doi ani, casta politică a crescut taxele de trei ori. PFA-urile şi microîntreprinderile au fost de departe cele mai afectate de creşterile de taxe, deşi ele reflectă sănătatea unei economii, nu marile corporaţii pe care casta politică le tot subvenţionează din banii contribuabililor”, a transmis Năsui.

Senatorul USR Adina Săniuţă, membră a Comisiei buget-finanţe din Senat, arată că mărirea accizei la carburanţi s-a dus direct în creşterea preţurilor, ceea ce s-a văzut în coşurile de cumpărături ale românilor.

”Preţurile au crescut în medie cu 5,42% în luna iulie faţă de luna iulie a anului trecut. Nenorocirea este că dăm cu aproape 25% mai mulţi bani pe medicamente, ceea ce afectează în special oamenii în vârstă care au pensii mici şi bolnavii, pentru care o mare parte din resurse se duce pe îngrijirea medicală. De asemenea, articolele de igienă şi medicale au crescut cu 16%, utilităţile - apă, canal, salubritate - cu 15,62%, chiriile cu 10%. Ciolacu şi Boloş sunt incapabili să înţeleagă impactul negativ pe care deciziile lor le au asupra românilor de rând!”, a transmis Adina Săniuţă.

USR reaminteşte că a cerut în repetate rânduri Guvernului să eficientizeze funcţionarea aparatului bugetar, să renunţe la cheltuielile inutile, de care beneficiază doar firmele şi persoanele mufate la banul public, să nu mai crească taxele şi accizele pentru a finanţa găurile date în buget şi să adopte măsuri active de sprijinire a celor care muncesc şi care produc – real – plus valoare pentru economia românească.

Rata anuală a inflaţiei în luna iulie 2024 comparativ cu luna iulie 2023 a fost 5,4%, anunţă Institutul Naţional de Statistică (INS). În luna iunie 2024, rata anuală a inflaţiei comparativ cu luna iunie 2023 a fost 4,9%. Serviciile poştale s-au scumpit cel mai mult, cu 26,59%, medicamentele şi detergenţii cu 24,02% şi respectiv 20,65%. Iar făina s-a ieftinit cel mai mult, cu 30,5%, în iulie 2024 faţă de iulie 2023.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.