USR acuză, vineri, Guvernul Ciolacu-Ciucă-Iohannis că refuză să găsească o soluţie pentru aberaţiile din legea PSD-PNL a pensiilor şi mai mult de atât, continuă să blocheze în Parlament soluţiile propuse de USR pentru corectarea nedreptăţii făcute celor care au muncit în grupe de muncă şi celor cu dizabilităţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Au trecut aproape două luni de când sute de mii de pensionari s-au trezit cu pensii reduse, unele chiar înjumătăţite, ca urmare a recalculării în baza noii legi a pensiilor. Alte mii de persoane, care trebuiau să iasă la pensie după 1 septembrie, se aşteaptă şi ele să primească pensii mai mici, tot din cauza aberaţiilor din legea PSD-PNL a pensiilor. Cu toate acestea, Guvernul Ciolacu-Ciucă-Iohannis refuză să găsească o soluţie şi, mai mult de atât, continuă să blocheze în Parlament soluţiile propuse de USR pentru corectarea nedreptăţii făcute celor care au muncit în grupe de muncă şi celor cu dizabilităţi”, arată USR într-un comunicat.

”Trecerea timpului nu rezolvă nedreptatea din legea pensiilor, aşa cum ar vrea domnii Ciolacu şi Ciucă. Nici pentru cei care au lucrat în condiţii grele, nici pentru cei cu dizabilităţi, nici pentru militari. Iar asta se vede în protestele săptămânale. Am depus proiect de lege în Parlament care să facă dreptate, o dată pentru totdeauna, dar candidatul Ciolacu şi supusul Ciucă consideră că dreptatea e doar pentru unii. Cât timp legea pensiilor nu ţine cont de contributivitate, riscăm să pierdem alţi bani din PNRR, aşa cum s-au pierdut deja 500 de milioane de euro din cauza numirilor din pix în companiile energetice. Luptăm, domnule Ciolacu, cu nedreptatea dumneavoastră şi e doar o chestiune de timp până când veţi pierde această luptă”, declară deputatul USR Radu Miruţă.

Evenimente

24 octombrie - Eveniment News.ro - IMM-urile, Oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Proiectul USR de lege care ar îndrepta aberaţiile din noua lege a pensiilor, iniţiat în luna mai de parlamentarii Oana Ţoiu, Radu Miruţă şi Irineu Darău, a fost blocat de PSD şi PNL în Camera Deputaţilor, după ce a trecut de Senat la începutul lunii octombrie.

USR spune că a solicitat dezbaterea şi adoptarea lui de urgenţă în Camera Deputaţilor, dar PSD s-a opus şi, mai mult, a impus ca iniţiativa să treacă, în mod absolut excepţional, prin nu mai puţin de 10 comisii (şase pentru aviz şi alte patru pentru raport). O dovadă în plus că PSD şi Marcel Ciolacu nu vor să rezolve problema pensionarilor: termenul pentru aviz era 21 octombrie, dar doar comisii au emis avizul.

”Pensia trebuie să fie un drept câştigat prin muncă şi contribuţii şi revolta oamenilor este justificată, nu acceptă ca munca lor de o viaţă să fie ştearsă din pixul Guvernului, în timp ce acelaşi Guvern protejează pensii speciale în medie de zece ori mai mari decât pensia contributivă. Legea noastră îndreaptă nedreptăţile făcute celor cu grupe de muncă şi cu dizabilităţi şi tot presiunea pensionarilor este cea care a forţat celelalte partide să o voteze aproape în unanimitate la Senat. Cerem PSD şi PNL să respecte termenul de dezbateri şi să votăm săptămâna viitoare legea USR, ca sa nu fie nevoie să aşteptăm alt preşedinte pentru a o semna spre promulgare”, precizează deputata USR Oana Ţoiu.

USR susţine că drepturile de asigurări sociale trebuie să reflecte contribuţiile plătite de-a lungul carierei profesionale, ceea ce nu se întâmplă acum, prin noua lege a pensiilor, pentru cei care au lucrat în grupe de muncă.

”Aceştia au fost obligaţi să plătească o contribuţie suplimentară – iniţial de 10%, în prezent de 8% – pe toată durata activităţii lor, contribuţie destinată să le ofere o vechime suplimentară, precum şi multiplicarea punctajului lunar proporţional cu salariul obţinut. Deciziile de recalculare primite în ultimele luni, cu reduceri ale pensiilor chiar şi de peste 4.000 de lei, arată însă că aceşti oameni au plătit degeaba în plus, nu mai primesc ceva în schimb”, arată USR.

”Ne-am săturat de minciuni. Să fie clar: Guvernul nu a rezolvat nicio inechitate. PSD şi PNL doar promit şi se fac, apoi, că uită. În acest timp, prea mulţi pensionari suferă. Demersurile USR de corectare a problemelor sunt blocate, iar ministra PSD a Muncii refuză să vină în Senat să răspundă la întrebări. Această sfidare trebuie să se termine. Insistăm în Parlament cu soluţiile noastre şi e nevoie să avem pensionarii alături de noi în acest demers”, afirmă senatorul USR Irineu Darău.

Proiectul USR propune modificarea noii legi a pensiilor astfel încât să fie recunoscute condiţiile deosebite şi speciale de muncă pentru angajaţii ale căror condiţii de muncă nu au fost normalizate.

”Prin urmare, aceştia ar beneficia în continuare de reducerea vârstei de pensionare şi de un mod mai avantajos de calcul pentru pensia încasată. În cazul celor cu dizabilităţi, USR cere stabilirea valorii punctului de referinţă în funcţie de stagiul de cotizare conform legilor în vigoare la data pensionării, precum şi dublarea punctelor suplimentare pentru persoanele cu handicap grav sau handicap mediu, astfel încât să fie compensate corect eforturile suplimentare pe care acestea le depun în activitatea lor profesională”, subliniază USR. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.