Reprezentanţii USR au cerut „Guvernului PSD-PNL să înceteze cu hărţuirea antreprenorilor şi sabotarea constantă a mediului de afaceri din România”. Zecile de modificări ale legislaţiei fiscale, nediscutate în prealabil şi implementate haotic, după care sunt schimbate la scurt timp, nu fac decât să arunce în aer mediul economic, mai spune partidul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Bilanţul catastrofal al guvernării PSD-PNL se vede şi din statistici: în primele cinci luni ale anului 2024 au intrat în insolvenţă cu 10,2% mai multe societăţi comerciale şi PFA faţă de aceeaşi perioadă din 2023, indică documentul de presă al USR.

„Disperarea celor care activează în mediul privat a atins cote alarmante. Vedem cum zeci de mii de antreprenori au semnat deja o petiţie publică prin care cer liderilor PSD şi PNL să pună capăt dictaturii fiscale exercitate prin ordonanţe de urgenţă emise peste noapte. De când s-au instalat la guvernare, cu ajutorul primului turist al ţării, PSD şi PNL nu mai ştiu cum să jupoaie mediul privat, pun taxe pe tot ce mişcă, vin în cascadă cu tot felul de modificări fiscale care nu fac decât să-i bulverseze sau chiar să-i pună pe butuci pe toţi cei care creează valoare în economie. Ciolacu, aprobat tacit de PNL, vrea să distrugă mediul de afaceri şi această formă de independenţă faţă de stat pe care o persoană şi-o creează cu mâinile proprii, ca să-i transforme pe toţi în sclavii bugetarilor de lux care câştigă mii de euro pe lună şi ai celor care se pensionează la 40 de ani”, a declarat Cristina Prună, deputată USR şi vicepreşedintă a Comisiei pentru industrii şi servicii.

Circa 30 de ordonanţe de urgenţă cu modificări fiscale au fost adoptate de guvernele PSD-PNL din noiembrie 2021 încoace, unele dintre ele cu termene de aplicare foarte scurte. Cel mai elocvent exemplu al amatorismului PSD-PNL o reprezintă ordonanţele privind e-TVA şi e-Factura, adoptate vinerea trecută de Guvernul Ciolacu, fără să fi discutat în prealabil cu mediul de afaceri şi fără să ţină cont de realitate şi chiar de constrângerile logistice ale ANAF.

„Domnii Ciucă şi Ciolacu nu mai ştiu cum să acopere găurile din buget create tot de ei prin creşterea cheltuielilor statului. În loc să elimine nişte poziţii călduţe de la stat, PSD şi PNL iau cu nemiluita de la cei ce muncesc onest şi îşi achită dările. Cerem PSD şi PNL să pună capăt risipei, să reducă numărul sinecuriştilor angajaţi în posturi de secretari de stat, de consilieri, de şefi şi şefuleţi la diverse agenţii şi autorităţi. Să stopeze schemele de afaceri pe banii statului. Să reducă taxarea mare şi birocraţia, care duc la evaziune fiscală, în loc să arunce noi sarcini pe umerii antreprenorilor”, adaugă Cristina Prună.

USR a întreprins constant demersuri pentru sprijinirea şi apărarea antreprenorilor din România. Proiectul de lege privind reducerea taxării PFA, întreprinderilor individuale şi celor familiale şi proiectul de simplificare, debirocratizare şi digitalizare a procesului de începere a unei afaceri sunt doar două dintre demersurile parlamentare întreprinse în ultimele luni.

Guvernul a aprobat, vineri, ordonanţat de urgenţă pentru modificarea unor acte normative în domeniul e-Transport, e-TVA şi e-Factura, precum şi pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare, care prevede prelungirea cu şase luni a termenului de aplicare a e-TVA, a precizat ministrul Finanţelor Marcel Boloş, la finalul şedinţei Executivului. El a completat că din colectarea acestei TVA este estimată o încasare la bugetul de stat de 120 miliarde lei, bani care finanţează toate instituţiile publice şi din care sunt plătite şi pensiile. Liberalul a adăugat că sunt în pregătire noutăţi fiscale cum ar fi RO e-Proprietatea şi Declaraţia unică inteligentă pentru PFA.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.