USR cere luni deblocarea soluţiilor legislative pentru pensionarii cu dizabilităţi. USR a atras atenţia de anul trecut, din dezbaterile pe noua lege a pensiilor, că aceste persoane vulnerabile sunt nedreptăţite şi a propus soluţiile legislative şi precizează că PSD şi PNL le-au ignorat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

USR cere ca soluţiile propuse pentru a corecta discriminările care afectează persoanele cu dizabilităţi, precum şi pensionarii care au lucrat în condiţii grele, depuse de luni de zile deja, să fie dezbătute. Iniţiativele USR aveau termen de dezbatere pe fond în Senat 10 septembrie, dar preşedintele PSD al Comisiei pentru muncă le-a blocat la sertar, deşi au aviz favorabil atât de la Consiliul Legislativ, cât şi de la Consiliul Economic şi Social.

Potrivit USR, noua lege a pensiilor elimină facilitatea stagiului complet de cotizare redus pentru persoanele încadrate în grad de handicap, cu precădere pe cei care au beneficiat anterior de recunoaşterea unui stagiu complet de cotizare redus la 11 ani şi 8 luni.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

”În urma recalculării pensiilor, pentru mulţi dintre aceşti pensionari pensia recalculată este la jumătate faţă de cea în plată, ducând la îngheţarea pensiei în plată pentru următorii ani. Cei care depun cereri de pensionare începând cu luna septembrie sunt grav afectaţi de aceste scăderi”, subliniază USR.

”Vom corecta nedreptatea pe care o face acum Guvernul persoanelor cu dizabilităţi care au muncit şi muncesc şi au nevoie de pensie corectă, prin raportarea la stagiul de cotizare minim obligatoriu de la momentul pensionării, pentru cei cu pensia în plată, şi actualizarea punctelor suplimentare astfel încât şi cei care se pensionează de acum încolo să nu fie penalizaţi cu pensia tăiată la jumătate doar pentru că au ales să muncească mai mult. Am iniţiat din mai legea de corectare a acestor nedreptăţi, le mulţumim tuturor persoanelor cu dizabilităţi care ni s-au adresat în aceste luni pentru soluţii suplimentare. Să găseşti şi să păstrezi un loc de muncă accesibilizat este o uriaşă provocare. Cinismul Guvernului de a pedepsi oamenii care muncesc în ciuda acestor provocări poate fi reparat, dar nu ar trebui iertat”, spune Oana Ţoiu, vicepreşedintă a Camerei Deputaţilor, iniţiatoare a legii de corectare a acestor nedreptăţi.

USR a avertizat încă din dezbaterile iniţiale în comisii că noua lege a pensiilor discriminează persoanele care au muncit în condiţii grele de muncă (grupele 1 si 2), precum şi persoanele cu dizabilităţi.

”De exemplu, persoana încadrată în grad de handicap grav care a contribuit la sistemul public de pensii 29 de ani în condiţii de handicap grav primea anterior 4.327 de lei, iar din recalculare a rezultat o pensie în cuantum de 1.889 de lei, o scădere cu 2.438 de lei, în condiţiile în care a beneficiat şi de puncte de stabilitate pentru cei trei ani lucraţi peste stagiul de cotizare de 25 de ani”, afirmă USR.

Pentru a evita îngheţarea pensiilor persoanelor cu dizabilităţi şi pentru a le permite să beneficieze de majorările viitoare ale pensiilor, soluţiile USR sunt stabilirea valorii punctului de referinţă în funcţie de stagiul de cotizare conform legilor aflate în vigoare la data pensionării, precum şi două amendamente noi care prevăd extinderea excepţiilor din art. 154 din Legea nr. 360/2023 şi pentru persoanele cu handicap şi pentru cele cu deficienţe vizuale grave, garantându-se astfel respectarea principiului egalităţii de drepturi şi asigurarea unui trai decent pentru persoanele cu dizabilităţi.

Un al doilea amendament USR la noua lege a pensiilor prevede majorarea punctelor suplimentare de la 0,5 la 1 punct pentru persoanele încadrate în grad de handicap grav şi de la 0,25 la 0,5 puncte pentru handicap mediu, ceea ce ar justifica necesitatea compensării corecte a eforturilor suplimentare pe care aceste persoane le depun în activitatea lor profesională.

Această modificare va contribui la echilibrarea pensiilor şi la evitarea unei discriminări faţă de persoanele care au ieşit la pensie anterior. În plus, majorarea punctelor suplimentare recunoaşte dificultăţile specifice cu care se confruntă aceste persoane şi garantează o pensie mai echitabilă, aliniată cu realităţile eforturilor depuse în condiţii speciale.

De exemplu, în cazul unui pensionar cu 11 ani şi 8 luni de muncă în condiţii de handicap grav, având în plată o pensie de 4.067 de lei, în urma recalculării a rezultat o pensie în cuantum de 1.662 de lei. Similar, un pensionar care a muncit 20 de ani în condiţii de handicap, având o pensie de 3.483 de lei, ar lua în urma recalculării o pensie de 1.620 de lei, mai arată USR.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.