Senatorii USR vor ca „Legea lui Iohannis”, iniţiativa legislativă a PNL care i-ar permite preşedintelui în funcţie să candideze ca independent pe lista unui partid politic pentru un loc la Senat, să fie discutată şi respinsă rapid de Parlament.
Liderii grupurilor PNL de la Camera Deputaţilor şi Senat - Gabriel Andronache şi Daniel Fenechiu - au depus o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea art. 52 din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, cu modificările şi completările ulterioare, care are un articol unic şi introduce un nou alineat, cu următorul cuprins: ”Preşedintele României, în functie la data alegerii Camerei Deputaţilor, dacă se află în ultimele 3 luni ale mandatului, poate candida ca independent pe listele unui partid politic, unei alianţe politice sau alianţe electorale pentru obţinerea unui mandat de senator sau deputat. În cazul in care este ales senator sau deputat, preşedintele României este obligat ca, după validare, să opteze între calitatea de senator sau deputat şi aceea de preşedinte”.
Senatorul Narcis Mircescu, liderul grupului USR din Senat, a cerut în şedinţa Biroului Permanent suplimentarea ordinii de zi a şedinţei de plen, astfel încât iniţiativa să fie respinsă luni.
”Cererea a fost, iniţial, votată în unanimitate, inclusiv de senatorii PNL. Cum parlamentarii PNL au votat fără să ştie ce votează, ulterior, în Comitetul Liderilor, senatorii PNL au revenit şi cererea a fost respinsă”, susţine USR într-un comunicat.
Evenimente
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
„PNL a produs o lege toxică, o lege cu dedicaţie pentru un singur om, ceva ce numai Dragnea a mai făcut. Faptul că PNL îl acceptă pe Iohannis pe listă demonstrează că partidul ascultă în continuare de ordinele venite de la Cotroceni şi execută comenzile unei triste figuri politice, care şi-a minţit electoratul şi a aruncat Guvernul în braţele PSD. USR va vota împotriva acestei legi şi, în cazul în care va trece, o va ataca la Curtea Constituţională. Nu ai cum să schimbi legile după cum vrea un om care a arătat un dispreţ total faţă de Parlament, faţă de români. Nu ai cum să schimbi o ordine de zi a unei comisii după cum îţi bate ţie vântul în coaliţia de guvernare, e o sfidare!”, a declarat Narcis Mircescu, liderul senatorilor USR.
De asemenea, senatoarea USR Simona Spătaru, membră a Comisiei Juridice din Senat, a anunţat că va cere repunerea iniţiativei pe ordinea de zi pentru a putea fi discutată şi emis raportul, după ce, în mod misterios, de vineri până azi, „Legea lui Iohannis” a dispărut de pe ordinea de zi a comisiei.
„Exista o singură cale corectă prin care Klaus Iohannis poate candida la un fotoliu de senator: îşi dă demisia din funcţia de preşedinte al ţării, pentru ultimele trei luni de mandat. Oricum nu i s-ar simţi lipsa. În ultimii 10 ani, preşedintele Klaus Iohannis i-a dezamăgit pe toţi românii care l-au votat, fiind un preşedinte absent si indiferent la problemele ţării”, a afirmat senatoarea Simona Spătaru.
La rândul său, senatorul USR Sebastian Cernic, secretar al Biroului Permanent Senatului, aduce aminte de demersurile PNL ca legea să treacă urgent prin Parlament, imediat după depunerea proiectului. Un gest politic în total dezacord cu nevoile legislative cu adevărat urgente pentru societate, cum ar fi corectarea noii legi a pensiilor, tăierea pensiilor speciale ale aleşilor locali.
„Iniţiativa a fost depusă joi la ora 12.00 şi ne-am trezit convocaţi pentru un Birou Permanent la ora 15.00, cu un singur punct pe ordinea de zi. PNL s-a mobilizat pentru a rezolva problema unui singur om. Nu am văzut ca PNL să vrea urgenţă pentru legea care ar fi rezolvat inechităţile din Legea pensiilor sau ar fi combătut flagelul păcănelelor. Înţeleg, însă, urgenţa lui Iohannis, care are nevoie de o sinecură şi, eventual, de un teren de golf în curtea Parlamentului”, a declarat senatorul USR Sebastian Cernic.
”USR consideră că o asemenea iniţiativă toxică nu poate fi „băgată sub preş” şi uitată în sertarele vreunei comisii, ci trebuie discutată rapid şi respinsă clar, drept un atac la sistemul democratic românesc. USR consideră acest proiect legislativ o ruşine pentru România, dar şi pentru PNL, care a ajuns la cheremul PSD ca să-i asigure viitorul lui Klaus Iohannis. Proiectul trebuie respins rapid de Parlamentul României”, afirmă formaţiunea.
PSD a decis, în forurile de conducere, că nu susţine proiectul PNL. La rândul său, PNL a cerut precizări din partea Biroului Electoral Central în legătură cu proiectul său, anunţând că nuîl va introduce în dezbaterea parlamentară în absenţa punctului de vedere al BEC.
Urmărește-ne și pe Google News
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.