USR acuză că un proiect de modificare şi completare Legii camerelor de comerţ din România, având ca principali iniţiatori parlamentari PMP, reprezintă de fapt un ”tun imobiliar transpartinic” prin care o suprafaţă de 46 de hectare de teren din zona Romexpo intră gratuit în proprietatea Camerei de Comerţ şi Industrie a României. USR anunţă că va contesta legea la Curtea Constituţională. Camera de Comerţ explica în luna iunie că ”acest demers vine ca suport pentru dezvoltarea unui proiect ambiţios de dezvoltare pentru România care implică transformarea Centrului Expoziţional Romexpo într-un catalizator economic cu beneficii majore pentru comunitate”.
”USR condamnă tunul imobiliar în valoare de sute de milioane de euro dat, astăzi, în Parlament cu ajutorul PMP, PNL şi PSD. Este vorba despre propunerea legislativă (PLx 452/ 2020) prin care o suprafaţă de teren de 46 hectare, din nordul Capitalei, trece din proprietatea statului în proprietatea Camerei de Comerţ, gratuit”, acuză USR într-un comunicat.
Cătălin Drulă, liderul deputaţilor USR, a propus retrimiterea proiectului la Comisie pentru evaluare, dar cererea a fost respinsă. De asemenea, Cătălin Drulă a propus ca terenul să fie scos la licitaţie publică pentru a obţine cel mai bun preţ iar banii să fie folosiţi în interesul cetăţenilor.
“Ce se întâmplă azi în Parlamentul României, prin acest proiect de lege, este un tun imobiliar transpartinic. PMP a iniţiat legea, PNL a pus-o pe ordinea de zi şi PSD o susţine. E vorba de devalizarea statului român de un teren de 46 de hectare din cea mai bună zonă a Capitalei. Valoarea estimată este în zona milioanelor de euro, poate 300-400 milioane. Este vorba despre aceeaşi sumă pe care o investim, anual, în drumurile naţionale şi autostrăzile din România, sau costul construcţiei unei autostrăzi, ca să ne facem un ordin de mărime. Asistăm la o devalizare a statului cu mâna Parlamentului.”, a declarat Cătălin Drulă în Parlament.
Deputatul USR a conchis că USR va aduna semnăturile necesare pentru a contesta proiectul PMP, votat de PNL şi PSD, la Curtea Constituţională.
Proiectul a fost votat cu 178 voturi ”pentru”, 45 de voturi ”împotrivă” şi 13 abţineri.
Conform modificărilor decise, terenurile proprietate privată a statului transmise în folosinţa gratuită a Camerei Naţionale până la intrarea în vigoare a legii se transmit cu titlu gratuit în proprietatea Camerei Naţionale ”în vederea desfăşurării activităţii specifice cu caracter de continuitate”. Terenurile nu pot fi vândute şi nu îşi pot schimba destinaţia în termen de 30 de ani de la preluare. Încălcarea acestei prevederi atrage nulitatea absolută a hotărârii de transmitere a proprietăţii.
Referitor la acest subiect, în luna iunie, Camera de Comerţ şi Industrie a României preciza că ”acest demers vine ca suport pentru dezvoltarea unui proiect ambiţios de dezvoltare pentru România care implică transformarea Centrului Expoziţional Romexpo într-un catalizator economic cu beneficii majore pentru comunitate”.
CCIR este acţionar majoritar al Romexpo S.A., cu un procent de 91,26 %, societate care are în patrimoniu toate clădirile, construcţiile anexe şi platformele aferente Centrului Expoziţional Romexpo.
Potrivit HG nr. 1907/2004 şi, respectiv, HG 2127/2004 CCIR are recunoscut dreptul de folosinţă gratuită asupra terenului pe o perioadă de 49 de ani, fiind în fapt acelaşi teren pe care Romexpo îşi desfăşoară activitatea de mai bine de 47 de ani.
”În baza legislaţiei actuale, CCIR nu poate valorifica dreptul său de folosinţă gratuită în vederea demarării amplelor obiectivelor investiţionale propuse. Legislaţia privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii limitează decisiv potenţialul de dezvoltare al terenului de către CCIR în baza actualului drept de folosinţă”, reclama CCIR, erxplicând că încă din anii 1972-1973 terenul a fost trecut în administrarea Camerei de Comerţ şi Industrie a R.S.R. în scopul dezvoltării Târgului Internaţional Bucureşti.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.