USR afirmă, vineri, că angajaţii din minerit şi energie vor pierde de la 1 septembrie, când se va aplica noua lege PSD-PNL a pensiilor, 1.700 de lei în medie şi cere PSD şi PNL să nu mai tergiverseze dezbaterea pe proiectul depus de USR în urmă cu circa trei săptămâni, astfel încât acesta să fie adoptat de urgenţă şi să fie corectată nedreptatea uriaşă făcută celor care au beneficiat de grupe de muncă de-a lungul vieţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit USR, angajaţii din minerit şi energie vor pierde de la 1 septembrie, când se va aplica noua lege PSD-PNL a pensiilor, 1.700 de lei în medie.

”Alături de aceştia, vor fi afectaţi şi alţi români care au muncit în condiţii deosebite sau speciale şi cărora le-au fost tăiate beneficiile corespunzătoare mediului greu în care au lucrat”, subliniază formaţiunea. ”Cerem PSD şi PNL să nu mai tergiverseze dezbaterea pe proiectul depus de USR în urmă cu circa trei săptămâni, astfel încât acesta să fie adoptat de urgenţă şi să fie corectată nedreptatea uriaşă făcută celor care au beneficiat de grupe de muncă de-a lungul vieţii”, solicită cei de la USR.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

„Am făcut calculul pentru judeţul Gorj şi, de la 1 septembrie 2024, după recalcularea pe noua lege a pensiilor, minerii şi energeticienii vor pierde la pensie, în medie, 1.700 de lei. De aceea, de când au votat această lege criminală pentru Gorj, şi domnul Weber de la PSD şi domnul Iordache de la PNL tac pe acest subiect. În România pensiilor speciale, să iei bani de la cei care cu adevărat au lucrat în condiţii speciale şi să-i dai celor care nu au muncit în condiţii grele, dar care primesc pensii speciale, este o nedreptate uriaşă, pe care eu nu o pot accepta”, declară deputatul USR de Gorj Radu Miruţă.

Potrivit USR, pentru a corecta aberaţia din legea PSD-PNL a pensiilor, parlamentarii USR Oana Ţoiu, Radu Miruţă şi Irineu Darău au depus, pe 27 mai, un proiect de modificare a Legii 360/2023 privind sistemul public de pensii, în sensul recunoaşterii condiţiilor deosebite şi speciale de muncă pentru angajaţii ale căror condiţii de muncă nu au fost normalizate.

”Odată adoptată iniţiativa legislativă a USR, cei care au muncit în grupe de muncă şi cei care lucrează în continuare în condiţii deosebite şi speciale vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare şi de un mod mai avantajos de calcul pentru pensia încasată, aşa cum a fost stabilit înainte de legea PSD-PNL”, arată formaţiunea.

”Celor aflaţi acum la pensie şi cărora, după recalculare, le va rezulta o pensie mai mică decât cea primită acum nu le vor fi luaţi banii imediat, dar vor pierde în timp, odată prin inflaţie, a doua oară prin faptul că lor nu le vor mai fi mărite pensiile. Putem spune că unii dintre ei nu vor mai apuca în timpul vieţii vreo majorare a pensiilor. Iar cei care se vor pensiona după 1 septembrie încolo vor avea o pensie mai mică, în medie, cu 1.700 de lei decât ar fi meritat”, explică Radu Miruţă.

USR cere PSD şi PNL să nu mai blocheze proiectul USR, astfel încât acesta să fie adoptat în timp util, iar cei care au lucrat şi lucrează în condiţii deosebite şi speciale să nu piardă bani de la 1 septembrie.

”Proiectul USR, care a primit aviz favorabil de la Consiliul Legislativ şi Consiliul Economic şi Social, nici măcar nu a fost distribuit comisiilor din Senat, deşi iniţiatorii au solicitat adoptarea în procedură de urgenţă”, se arată în comunicat.

”Am depus legea pentru a proteja pensionarii care au lucrat în condiţii grele de muncă şi pe angajaţii care, acum în producţie, sunt încadraţi în condiţii speciale sau deosebite. Aceştia - în energie, în metalurgie, în industrii grele - au avut contribuţii mai mari în fiecare lună la sistemul de pensii ca să aibă garanţia unei vârste reduse de pensionare şi a unei pensii decente. Guvernul PSD-PNL vrea să le ia parţial asta. Contrar la ceea ce declară ministra muncii, care se laudă cu creşteri, noua formulă din lege nu le va creşte pensiile de la 1 septembrie celor cu 25 de ani de vechime, ci le va scădea şi ne luptăm să reparăm asta. Peste 200.000 de oameni vor fi afectaţi. Probabil de aceea şi vrea PSD alegeri prezidenţiale la început de septembrie, să nu fie prinşi cu minciuna înainte de vot”, precizează deputata USR Oana Ţoiu, membră a Comisiei de muncă din Camera Deputaţilor.

”Cerem lui Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, mult prea ocupaţi în perioada aceasta să tragă sforile pentru alegerile prezidenţiale, să nu îi pedepsească la pensie pe românii care au lucrat în cele mai dificile condiţii!”, mai spune USR.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.