Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, sâmbătă, la semnarea acordului pentru energie verde, că UE a reuşit să găsească soluţii pentru a face faţă întreruperilor furnizării de gaze prin gazoducte din Rusia, iar Comisia Europeană este pregătită să acorde tot sprijinul de care va fi nevoie.
UPDATE: ”Mă bucur foarte mult să mă aflu aici în această zi importantă, împreună cu liderii Azerbaidjanului, Georgiei şi Ungariei. Acest acord va aduce Uniunea Europeană mai aproape de partenerii noştri din regiunea Caucazului de Sud şi va ajuta ambele regiuni să realizeze tranziţia către o energie curată. Încă de la începutul războiului purtat de Rusia în Ucraina, am hotărât să punem capăt dependenţei noastre de combustibilii fosili ruşi şi să ne diversificăm sursele de aprovizionare, îndreptându-ne către parteneri energetici fiabili, cum sunt cei prezenţi acum în jurul acestei mese. Iar rezultatele de până acum sunt îmbucurătoare. Uniunea Europeană a reuşit să găsească soluţii pentru a face faţă întreruperilor furnizării de gaze prin gazoducte din Rusia”, a transmis, sâmbătă, la Bucureşti, Ursula von der Leyen.
Potrivit acesteia, ”nu este vorba doar să ne adaptăm unei noi situaţii geopolitice în domeniul energiei, ci şi să ne construim viitorul pe surse de energie curate, accesibile ca preţ şi sigure”.
”Iar acestea sunt energiile din sursele regenerabile. Energia din surse regenerabile este nu numai benefică pentru întreaga planetă, dar şi o energie produsă local, care creează locuri de muncă de calitate în Europa şi ne oferă independenţă şi securitate în materie de aprovizionare cu energie. Mă bucură foarte mult faptul că acordul la care am ajuns pune atât de mult accentul pe energia din surse regenerabile”, a mai transmis preşedintele CE.
Ursula von der Leyen aprciază că, pentru ca ponderea energiei din surse regenerabile să fie tot mai mare, ”avem într-adevăr nevoie de o mai bună interconectare a reţelelor de energie electrică”.
”De aceea cablul electric din Marea Neagră care leagă România, Georgia şi Azerbaidjan este atât de important. Şi nu pot spune decât: ce proiect ambiţios! Un proiect care va conecta cele două maluri ale Mării Negre şi va merge şi mai departe, legându-ne de regiunea Mării Caspice, – atât pentru comunicaţiile digitale, cât şi pentru reţelele de energie. Acest proiect va contribui la consolidarea securităţii aprovizionării noastre cu energie, aducând energie electrică din surse regenerabile în Uniunea Europeană, prin România şi prin Ungaria”, a mai afirmat von der Leyen.
”Cablul electric din Marea Neagră reprezintă o nouă rută de transport, care ne oferă o multitudine de oportunităţi. Acest proiect ar putea să ofere beneficii considerabile şi Georgiei, o ţară cu un destin european, care ar putea deveni un nod important pentru energia electrică şi ar putea să se integreze pe piaţa internă a energiei electrice a UE. Nu în ultimul rând, cablul electric din Marea Neagră ar putea contribui, de asemenea, la furnizarea de energie electrică vecinilor noştri din Moldova şi din Balcanii de Vest şi, bineînţeles, Ucrainei, căci va contribui la redresarea sistemului energetic al Ucrainei şi la reconstrucţia ţării”, a adăugat liderul Comisiei Europene.
Potrivit lui von der Leyen, ”acesta este un proiect promiţător”.
”Acum urmează să ne concentrăm pe obţinerea de rezultate, atât pentru securitatea aprovizionării cu energie, cât şi pentru decarbonizarea economiilor noastre. Este motivul pentru care aştept cu deosebit interes rezultatele studiului de fezabilitate care este în curs. Suntem pregătiţi să acordăm tot sprijinul de care va fi nevoie. Pentru că avem acum posibilitatea de a sprijini financiar proiecte care prezintă interes atât pentru Europa, cât şi pentru ţările sale vecine, iar interesul reciproc este foarte clar şi evident. Astăzi, putem spune că cele două maluri ale Mării Negre nu au fost niciodată mai aproape”, a mai afirmat Ursula von der Leyen.
ŞTIRE INIŢIALĂ: Ursula von der Leyen a lăudat ţările semnatare pentru derularea acestui proiect.
”Uniunea Europeană a reuşit să compenseze întreruperea aprovizionării cu petrolul rusesc, dar este vorba despre întemeierea viitorului nostru pe un concept de energie sigură şi curată (...) acest lucru este bun nu doar pentru palaneta noastră, dar şi pentru economiile naţionale, pentru independenţa aprovizionării cu energie electrică”, a afirmat Ursula von der Leyen.
”Vă laud pentru un proiect deosebit de ambiţios, va lega ambele capete ale Mării Negre (...) va întări securizarea aprovizionării noastre, va asigura energie verde din surse regenerabile”, a adăugat Ursula von der Leyen.
Preşedintele Comisiei Europene a vorbit şi despre faptul că acest cablu va asigura energie Republicii Moldova şi va ajuta şi Ucraina, atât la restabilirea furnizării cu energie, dar şi la refacerea ţării.
Proiectul cablului submarin de transport de energie electrică prin Marea Neagră face parte din acordurile în domeniul energiei convenite între Uniunea Europeană, reprezentată de Comisia Europeană, şi Republica Azerbaidjan, acesta fiind, în acelaşi timp, un proiect tip flagship pentru Georgia, ca parte a strategiei EU Global Gateway.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.