Şedinţa Consiliului Naţional al PSD a început, duminică, la Palatul Parlamentului, fiind prezent şi liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. La scurt timp după începerea şedinţei a fost constituit Consiliul Naţional, după noul Statut al partidului, iar prin vot deschis a fost ales în funcţia de preşedinte Mihai Fifor. Călin Popescu Tăriceanu a declarat că ALDE este ”un partener corect, un partener loial” pentru social-democraţi şi consideră că cele două partide pot să câştige alegerile prezidenţiale şi să-l învingă pe Klaus Iohannis. Premierul Viorica Dăncilă a declarat că, în ciuda perioadei grele şi a jignirilor, nu va ceda. ”Chiar dacă unii nu cred, sunt un om puternic care ştie ce are de făcut”, a precizat premierul. În discursul său, liderul PSD, Liviu Dragnea, a afirmat că nu se teme să vorbească despre amnistie şi graţiere, deşi aceste cuvinte parcă ar fi o blasfemie în Româia. ”Nu mai ezitaţi. Nu ştiu când, nu ştiu cum, dar PSD-ALDE are şi această obligaţie”, a spus Dragnea.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, duminică seară, că preşedintele Klaus Iohannis nu este "păpuşarul" sistemului, ci doar "o păpuşă". "El este un preşedinte şantajat şi şantajabil, un preşedinte cu cheiţă. Când se intenţionează să i se ceară să facă ceva sau să blocheze ceva, se mai uită cineva la un dosar şi devine foarte docil ", a susţinut Dragnea.
"(...) preşedintele Iohannis este păpuşarul acestui sistem. Nu e, e doar o păpuşă, nu e păpuşar. Tot ce s-a întâmplat în ultima perioadă m-a făcut să îmi schimb părerea şi să fiu convins că acesta este doar o păpuşă. El este un preşedinte şantajat şi şantajabil, un preşedinte cu cheiţă. Când se intenţionează să i se ceară să facă ceva sau să blocheze ceva, se mai uită cineva la un dosar şi devine foarte docil şi devine foarte ascultător şi foarte rău cu cine? Cu noi, cei care suntem la putere, care vrem să facem altfel, care vrem să demontăm statul paralel", a afirmat Liviu Dragnea, la Consiliul Naţional al PSD.
El a spus că vrea să fie distrus "statul paralel".
"Da, am spus-o şi o spun în continuare, vreau ca statul paralel să fie distrus, să fie demontat piesă cu piesă şi o spun clar, nu aşa cum securiştii din presă spun că eu am spus că vreau să demontez statul. Nu oameni buni, statul paralel, care este ca o iederă, căpuşă, care căpuşază statul de drept. Nu mai avem mult, oameni buni, trebuie doar să ne ţinem tari, trebuie să avem genunchii tari, cum spunea un bun prieten de-al meu, genunchii tari şi patriotism şi victoria va fi a noastră, a voastră, a tuturor", a mai spus el.
UPDATE - Dragnea: România a fost acuzată de lucruri care se întâmplă peste tot în UE; ni s-a cerut să suspendăm legi deja adoptate de Parlament. Mai mult, ni s-a cerut să modificăm şi propria Constituţie, ca să dăm mai multe puteri preşedintelui Iohannis
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, duminică seară, la Consiliul Naţional al partidului, că România a fost acuzată "de lucruri care se întâmplă şi care există peste tot în Uniunea Europeană", că i s-a cerut să suspende legi deja adoptate de Parlament şi să blocheze proceduri de numire/revocare a procurorilor şefi. "Mai mult, ni s-a cerut să modificăm şi propria Constituţie (...) Înţeleg, ca să dăm mai multe puteri preşedintelui Iohannis. Şi când nu o să mai fie Iohannis, ce facem?", a afirmat Dragnea.
"În ultima perioadă, o ştiţi foarte bine, poziţia României a fost, în cadrul Uniunii Europene, atacată şi vulnerabilizată. Ţara noastră, de fapt, a fost acuzată de lucruri care se întâmplă şi care există peste tot în Uniunea Europeană, ca peste tot. Ni s-a cerut - domnul Toader, sunteţi aici, da? Vă salut - e frumos şi interesant la PSD - ni s-a cerut să adoptăm legi, să suspendăm legi deja adoptate de Parlament ... peste tot în Europa Parlamentele sunt suverane, reprezintă suveranitatea şi exercită suveranitatea popoarelor. Ce ni s-a spus nouă? Parlamentul României e o instituţie oarecare, suspendaţi legile pe care le-aţi adoptat în Parlamentul României", a afirmat Dragnea.
El a spus că este vorba despre prevederi care nu plac, deşi sunt şi în alte ţări. "Noi românii avem o problemă, avem nişte pete", a adăugat el.
Dragnea a susţinut că României i s-a cerut că oprească "proceduri legale aflate în desfăşurare".
UPDATE - Dragnea, despre amnistie şi graţiere: Nu mai ezitaţi. Nu ştiu când, nu ştiu cum, dar PSD-ALDE are şi această obligaţie
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a afirmat că nu se teme să vorbească despre amnistie şi graţiere, deşi aceste cuvinte parcă ar fi o blasfemie în Româia. ”Nu mai ezitaţi. Nu ştiu când, nu ştiu cum, dar PSD-ALDE are şi această obligaţie”, a spus Dragnea, în şedinţa de duminică a Consiliului Naţional al PSD.
În discursul rostit în şedinţa Consiliului Naţional al PSD de duminică, Liviu Dragnea a abordat chestiunea amnistiei şi graţierii.
”De ce cuvintele amnistie sau graţiere reprezintă blasfemie? (...) Eu nu mă tem să pronunţ aceste cuvinte”, a spus Dragnea.
El a afirmat că acestea sunt ”obligaţia” guvernării PSD-ALDE.
”Dacă cineva găseşte alte instrumente, alte măsuri legislative, orice alt tip de acţiune care să rezolve în totalitate, să repare toate nereptăţile care s-au întâmplat în Rmânia, toate abuzurle din Justişie, altfel decât prin amnistie sau graţiere, va avea susţinerea partidului. Dacă nu, nu mai exzitaţi. Nu ştiu când, nu ştiu cum, dar PSD-ALDE are şi această obligaţie să repare nedreptăţile”, a spus Liderul PSD.
UPDATE - Dăncilă: Vă spun cu fermitate: nu voi ceda. Chiar dacă unii nu cred sunt un om puternic care ştie ce are de făcut
Premierul Viorica Dăncilă a declarat, duminică, la şedinţa Consiliului Naţional al PSD că, în ciuda perioadei grele şi a jignirilor, nu va ceda. ”Chiar dacă unii nu cred, sunt un om puternic care ştie ce are de făcut”.
Viorica Dăncilă a declarat, duminică, în cadrul şedinţei Consiliului Naţional al PSD că a trecut printr-o perioadă grea, dar le-a mulţumit colegilor pentru susţinere.
”Vă multumesc pentru susţinerea pe care mi-aţi acordat-o necondiţionat, mai ales când avalanşa de jigniri s-a pornit asupra mea. V-am simţit pe toşi alături şi la bine şi la greu”, a spus Dăncilă.
Adresându-se preşedintelui Liviu Dragmea, Dăncilă a spus: ”Au fost zle dificile, cu atacuri murdare, însă mi-am spus că, dacă dumneavoatră aveţi puterea de a merge mai departe, în ciuda tuturor loviturilor, şi noi trebuie să avem această forţă”.
Apoi, Dăncilă a transmis un mesaj ”ferm”.
”Vreau să vă spun cu fermitate. Nu voi ceda. Chiar dacă unii nu cred, sunt un om puternic care ştie ce are de făcut”, a mai spus Dăncilă.
Potrivit acesteia, după câştigarea alegerilor din 2016, ”PSD a fost sub asediu”.
”Guvernare a fost atacată şi blocată şi aproape orice demers guvernamental a fost contestat public sau prin plângeri penale. Chiar şi aşa, în aceşti doi ani de guvernare am reuşit să facem schimbări fundamentale pe care oamenii simpli, oamenii care ne-au votat le simt”, a mai spus premierul.
Preşedintele PSD Vrancea, Marian Oprişan, a declarat, că ”este bine să respectăm legea”, dar susţine că mii de persoane au fost condamnate pe nedrept, pe baza unui ”sistem nedrept condus de Băsescu Traian şi de camarila lui”. ”Eu, ca cetăţean al acestei ţări, vă rog şi vă încurajez la modul cel mai sincer să facem dreptate şi anume să vă folosiţi prevederea constituţională şi să daţi ceea ce este normal, anume aministia şi graţierea în România anului 100”, a spus Oprişan.
Marian Oprişan a luat cuvântul, duminică, în şedinţa Consiliului Naţional al PSD.
"Este bine să respectăm legea, dar stimaţi colegi, cum putem să facem acest lucru când mii de familii plâng pentru faptul că un sistem nedrept condus de Băsescu Traian şi de camarila lui, de uneltele lui, au generat prin protocoalele secrete condamnarea a miilor de români, oameni de afaceri, politicieni, ziarişti, jurnalişti, cetăţeni care nu au avut decât o singură vină: au spus ceva neconvenabil pentru regimul aflat la putere sau au dezvoltat nepermis de mult capitalul românesc în interiorul României şi pentru asta s-au dus la puşcărie", a spus Oprişan.
El s-a adresat premierului şi ministrului Justiţiei, spunând că s-a născut în România şi aici va muri.
"Vreau să ştiţi că dincolo de ceea ce spun cei răi şi cei minoritari, Partidul Social-Democrat trebuie să facă dreptate până la capăt. Partidul Social-Democrat şi Parlamentul ţării, organul suprem legislativ al poporului român, trebuie să ducă la capăt reforma justiţiei pentru ca cetăţenii români atunci când se adresează unui judecător să fie convinşi că li se va face dreptate, nu cum este în acest moment", a mai spus Oprişan.
El a cerut amnistie şi graţiere, în anul Centenarului.
Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, duminică, la şedinţa Consiliului Naţional al PSD că ALDE este ”un partener corect, un partener loial” pentru social-democraţi şi consideră că cele două partide pot să câştige alegerile prezidenţiale şi să-l învingă pe Klaus Iohannis.
Călin Popescu Tăriceanu participă, duminică, la şedinţa Consiliului Naţional al PSD.
El şi-a început discursul mulţumind pentru invitaţia de a fi prezent într-o zi importantă pentru PSD şi pentru România şi i s-a adresat liderului PSD cu sintagma "Dragă Liviu".
"În ultima perioadă am trecut împreună prin multe momente grele, nu numai în ultimele luni, dar aş spune în ultimii ani, şi mi-aţi arătat că am printre dumneavostră parteneri de nădejde, coaliţia de guvernare, şi mai ales prieteni. Mă uit spre viitor şi constat că a face politică înseamnă a practica un sport periculos", a declarat Tăriceanu.
El a spus că nu poate promite că anul 2019 va fi unul uşor, dar că împreună vor trece peste toate obstacolele.
De asemenea, Tăriceanu a afirmat că anul viitor va fi cel mai important pentru România după Revoluţie, fiind marcat de preşedinţia Consiliului Uniunii Europene şi de alegerile prezidenţiale.
În plus, liderul ALDE a abordat şi probema protestelor, afirmând că acţiuni mai dure ale autorităţilor din ţările europene sunt considerate legitime, dând ca exemplu Franţa, în timp ce în ţara noastră au fost etichetate dovezi ale unui stat corupt şi autoritar.
“Vedem că acţiuni mult mai dure ale autorităţilor din ţările europene sunt considerate legitime, cum este cazul Franţei, în timp ce în România acţiunile legitime au fost etichetate dovezi ale unui stat corupt şi autoritar. În acest context, nu mă miră că sondajele recente arată că majoritatea românilor consideră că România este tratată incorect şi românii sunt consideraţi cetăţeni de mâna a doua. Este de ajuns să discuţi cu oamenii şi vei vedea că vor vorbim nu doar de o concepţie şi o percepţie construită mediatic, ci de realitatea vieţilor acestora”, a afirmat Tăriceanu.
Şedinţa Consiliului Naţional al PSD a început, după ora 16.00, la Palatul Parlamentului.
Secretarul general al PSD, Codrin Ştefănecu, a condus şedinţa până în momentul în care, prin vot deschis, a fost ales preşedintele Consiliul Naţional, constituit după noul Statut al partidului. Singurul candidat a fost Mihai Fifor, acesta fiind ales de către colegii săi.
Potrivit noului Statut, Consiliul Naţional este format din parlamentari, preşedinţi şi/sau vicepreşedinţi ai Consiliilor Judeţene, miniştri şi/sau secretari de stat, europarlamentari, primari de municipii, primari de oraşe, dar şi trei primari de comune pentru fiecare judeţ, membri ai PSD.
Fifor urmează să stabilească şi să organizeze departamentele partidului, un aşa-numit Guvern din umbră.
La şedinţă participă şi liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, care le-a vorbit social-democraţilor despre faptul că anul 2019 va fi un an greu.
"Mă uit spre viitor şi observ că a face politică este un sport extrem", a spus Tăriceanu.
Acesta a spus că se află ”printre prieteni” şi a vorbit despre ceea ce-şi doresc românii şi despre realizările coaliţiei.
Înaintea şedinţei Consiliului Naţional ar fi trebuit să aibă loc şedinţa Comitetului Executiv, însă aceasta s-a anulat.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.