Şedinţa Birourilor Permanente ale celor două Camere pe tema moţiunii de cenzură are loc marţi, de la ora 11.00, cea convocată luni neavând finalitate, pentru că nu a existat cvorum nici la votul privind solicitarea PNL de verificare a semnăturilor de susţinere a moţiunii de cenzură USR PLUS-AUR. Informaţii iniţiale indicau că solicitarea PNL a fost aporbată cu 9 voturi la 7. PSD a părăsit şedinţa, iar Ludovic Orban a anunţat că nu participă la votul privind solicitarea PNL de verificare a semnăturilor de pe moţiune. Înaintea şedinţei, PNL a depus un document prin care a a contestat autenticitatea semnăturilor pentru moţiune. Liberalii susţin că mai multe semnături nu sunt prezentate în original, ci fotocopiate / scanate neîndeplinind cerinţa de semnătură olografă în original în dreptul numelui – prenumelui initiatorului, fiind cel putin 12 semnături scanate, unele semnături sunt redate cu ştersături ori corecturi efectuate direct pe text, prin suprapunerea unor linii corectoareşi că există indicii temeinice că mai multe semnături ale unor senatori si deputati iniţiatori ai moţiunii de cenzură nu corespund cu semnăturile aceloraşi parlamentari din listele de semnături pentru prezenta acestora la şedinţele de plen ale fiecărei camere/la şedinţele comisiilor. Purtătorul de cuvânt al USR PLUS, Ionuţ Moşteanu, a declarat, luni, că toate semnăturile pentru moţiunea de cenzură sunt "în regulă", dar colegii săi care le-au trimis scanate "au semnat deja şi aşa cum vrea echipa dlui Cîţu, cu pixul pe hârtie". El a precizat că, legal, "semnătura olografă rămâne chiar dacă e făcută pe un şerveţel sau pe un colţ de hârtie sau cu creta pe jos", menţionând însă că vor fi completate listele de semnături.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
UPDATE - După ce PSD a părăsit şedinţa Birourilor Permanente reunite, iar din 26 de parlamentari au rămas 18. Solicitarea PNL de verificare a semnăturilor a întrunit 9 voturi ”pentru” şi 7 ”împotrivă”. Două persoane, Ludovic Orban şi Ovidiu Ganţ, au fost prezente, dar nu au votat.
Şedinţa ar urma să fie reluată, dar nu se ştie când.
UPDATE - Prezentăm textul solicitării PNL :
”Solicităm Birourilor Permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului ca anterior prezentării şi comunicării către Guvern a moţiunii de cenzură şi anterior stabilirii unui calendar pentru dezbaterea moţiunii de cenzură, să dispună verificarea prin Birourile permanente ale fiecărei camere, a îndeplinirii condiţiilor procedurale stabilite de Constituţie şi de Regulamentul activităţilor comune, pentru exercitarea acesteia de către senatori şi deputaţi, după cum urmează:
- Sub aspect procedural, solicităm Birourilor permanente reunite să dispună anterior prezentării moţiunii de cenzură, verificarea condiţiei de validitate a moţiunii de cenzură, constând în numărul minim de semnături ale iniţiatorilor.
Potrivit prevederilor art. 113 din Constituţie, moţiunile de cenzură nu pot fi initiate decât de cel puţin o pătrime din numărul total al senatorilor şi deputatilor ca o condiţie ad validitatem.
În urma lecturării listelor de semnături ataşate de iniţiatori moţiunii de cenzură se observă următoarele aspecte de neregularitate:
- Mai multe semnături nu sunt prezentate în original, ci fotocopiate / scanate neîndeplinind cerinţa de semnătură olografă în original în dreptul numelui – prenumelui initiatorului (cel putin 12 semnături scanate, de ex. semnăturile de la pozitiile 60, 62 şi 72)
- Unele semnături sunt redate cu ştersături ori corecturi efectuate direct pe text, prin suprapunerea unor linii corectoare (ex. pozitiile 43 si 44);
- Există indicii temeinice că mai multe semnături ale unor senatori si deputati iniţiatori ai moţiunii de cenzură nu corespund cu semnăturile aceloraşi parlamentari din listele de semnături pentru prezenta acestora la şedinţele de plen ale fiecărei camere/la şedinţele comisiilor. Este vorba de semnături total diferite de cele folosite de aceiaşi parlamentari în listele de prezenţă, ceea ce pune sub semnul întrebării veridicitatea şi realitatea acestor semnături şi implicit numărul obligatoriu de semnături cerut de Constituţie pentru depunerea unei moţiuni de cenzură.
- Din informatiile publice, unii parlamentari semnatari ai moţiunii nu se aflau în ţară pentru a putea semna moţiunea de cenzură personal, în original.
Învederăm Birourilor permanente reunite că o moţiune de cenzură nu poate fi depusă fără numărul minim necesar de semnături, prin urmare verificarea numărului şi a autenticităţii semnăturilor este o obligaţie legală prealabilă etapei de prezentare si de comunicare a moţiunii de cenzură. Verificarea numărului de semnături, precum şi a titularului semnăturii este importantă şi din perspectiva verificării unei alte conditii constitutionale de validitate care prevede limitarea numărului de moţiuni de cenzură care pot fi initiate de parlamentari. Astfel, dacă moţiunea de cenzură ar fi respinsă, deputatii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia o altă moţiune în aceeaşi sesiune parlamentară.
Semnătura olografă a fiecărui initiator trebuie evidenţiată în lista de semnături care însoţeşte moţiunea de cenzură, în original şi fără ştersături sau corecturi de natură să reflecte lipsa sau revocarea consimţământului iniţiatorului. Semnătura olografă a fiecărui initiator trebuie să fie rezultatul grafic al unei execuţii personale a titularului şi să îndeplinească cerinţele stabilite prin art. 268 alin. (1) din Codul de procedură civilă: ”semnătura unui înscris face deplină credinţă, până la proba contrară, despre existenţa consimţământului părţii care l-a semnat cu privire la conţinutul acestuyia. Dacă semnătura aparţine unui funcţionar public, ea confer autenticitate acelui înscris, în condiţiile legii”
Întrucât prevederile Regulamentului activităţilor comune se completează cu prevederile aplicabile din Regulamentul Camerei Deputatilor si din Regulamentul Senatului, considerăm că sub aspect procedural, pentru verificarea existenţei şi a numărului semnăturilor iniţiatorilor moţiunii de cenzură, sunt incidente şi :
*prevederile art. 168 alin. (2) din Regulamentul Senatului potrivit cărora: Preşedintele Senatului nu va supune dezbaterii moţiunile simple care nu îndeplinesc cerinţele prevăzute de art. 166 (ns. inclusiv cerintele de la art. 166 alin. 2 privind numărul minim de de iniţiatori - o pătrime din numărul senatorilor).
* prevederile art. 189 alin. (4) din Regulamentul Camerei Deputatilor potrivit cărora: (4) Preşedintele Camerei nu va lua în considerare moţiunile simple care nu îndeplinesc cerinţele prevăzute la alin. (1) şi nici pe cele care vizează finalităţi specifice moţiunii de cenzură.( ns. inclusiv cerintele privind numărul minim de de iniţiatori)
Pe cale de consecinţă, nici Birourile permanente reunite nu ar trebui să încuviinţeze prezentarea, comunicarea catre Guvern si dezbaterea unei moţiuni de cenzură care nu întruneşte condiţiile constituţionale si regulamentare ad validitatem în privinţa numărului minim de semnături ale iniţiatorilor.
În considerarea aspectelor procedurale sesizate mai sus şi neconforme cu Constitutia si cu prevederile regulamentare pentru exercitarea unei moţiuni de cenzură, solicităm Birourilor permanente reunite acordarea unui termen de 2 săptămâni pentru verificarea îndeplinirii conditiilor ad validitatem ale moţiunii de cenzura depuse de senatori si deputati USR si AUR.
Solicităm ca verificarea numărului minim necesar de semnături, precum si a autenticităţii semnăturilor iniţiatorilor prin metoda comparării semnăturilor iniţiatorilor din lista de semnaturi anexata motiunii de cenzură cu semnătura acelorasi parlamentari de pe alte înscrisuri precum lista de prezenta la sedintele de plen/ plen reunit/ comisii.
Doar după verificarea îndeplinirii conditiilor ad validitatem cerute de Constitutie pentru iniţierea unei moţiuni de cenzură, Birourile permanente reunite pot proceda la prezentarea moţiunii, comunicarea ei Guvernului precum şi la stabilirea calendarului de dezbatere a moţiunii.
UPDATE - Înaintea şedinţei Birourilor Permanente, PNL a depus un document prin care a contestat autenticitatea semnăturilor pentru moţiune, au declarat surse din conducerea Camerelor.
Solicitarea de verificare a semnăturil olografe de pe moţiune a fost depusă de liderul senatorilor liberali, Daniel Fenechiu, care a solicitat un termen de două săptămâni.
O decizie urmează să fie luată în şedinţa Birourilor Permanente, convocată pentru ora 12:00.
ŞTIREA INIŢIALĂ- Senatoarea PNL Alina Gorghiu, videpreşedinte al Senatului, a precizat că la şedinţa Birourilor permanente reunite ale celor două Camere va fi făcută o analiză pentru a vedea dacă moţiunea de cenzură depusă de USR PLUS şi AUR, „o alianţă toxică”, îndeplineşte toate condiţiile procedurale pentru a putea fi stabilit calendarul dezbaterii şi votului asupra acestei în Parlament.
Liderul PSD Marcel Ciolacu a anunţat că PSD este dispus să voteze moţiunea de cenzură depusă de USR PLUS şi AUR, în Parlament şi că va participa şi la şedinţa Birourilor Permanente. De asemenea, dacă nu trece moţiunea deja depusă în Parament, liderul PSD i-a invitat pe colegii săi de la USR PLUS şi AUR să semneze moţiunea social-democraţilor. De asemenea, Ciolacu a afirmat că există suspiciuni cu privire la semnăturile de pe moţiunea de cenzură a USR PLUS şi AUR. Liderul PSD a adăugat însă că social-democraţii nu se vor va implica decizional în lupta între PNL şi USR PLUS sau în deciziile Birourilor permanente reunite.
Co-preşedintele USR PLUS Dan Barna a anunţat vineri seară că tocmai a fost depusă moţiunea de cenzură, despre care a afirmat că este calea parlamentară pentru ca în cel mai scurt timp să avem un nou premier şi coaliţia să meargă mai departe. "În măsura în care moţiunea nu va trece, Cabinetul Cîţu merge mai departe, iar noi mergem în opoziţie", a afirmat el. "Fiţi de partea românilor, nu de partea infractorilor, a politrucilor şi a „băieţilor deştepţi”! Votaţi pentru demiterea guvernului Cîţu!", este îndemnul adresat în textul moţiunii parlamentarilor.
Conform Regulamentului activităţilor comune ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, moţiunea de cenzură iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor se prezintă birourilor permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, în ziua în care aceasta a fost depusă. Moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii.
Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.
Data şi locul şedinţei comune, împreună cu invitaţia de participare, se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, cu 24 de ore înainte ca aceasta să aibă loc.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.