PSD a depus joi moţiunea de cenzură intitulată ”Guvernul ORBAN/PNL – privatizarea democraţiei româneşti”, ca reacţie la asumarea răspunderii Guvernului pe alegerea primarilor în două tururi. Calendarul dezbaterii moţiunii urmează să fie stabilit luni de conducerea celor două Camere. Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a anunţat, joi, după depunerea moţiunii de cenzură, că PSD are peste 233 de voturi pentru acest demers, iar citirea şi votarea moţiunii nu va fi întârziată foarte mult. Simonis a uitat titlul moţiunii, precizând că s-a lucrat la mai multe variante.
”Decizia de asumare a răspunderii pe modificarea legislaţiei electorale nu are legătură cu viaţa românilor, în niciun fel, ci cu calculele dumneavoastră electorale, o speranţă goală că veţi capitaliza electoral în timp util”, afirmă iniţiatorii moţiunii, semnată de 208 parlamentari PSD şi UDMR.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Guvernul Orban trebuie demis de urgenţă nu doar pentru că această măsură de modificare a sistemului electoral în prag de alegeri încalcă standardele europene, dar – mai ales! – pentru că adoptarea acestor modificări se face în mod unilateral, fără consultare şi dezbatere, prin angajarea răspunderii de către partidul aflat la putere”, se mai arată în textul moţiunii.
Mesajul adresat premierului Ludovic Orban este: ”Domnule Orban, aţi deschis o cutie a Pandorei care poate avea repercusiuni tragice pe viitor asupra tuturor românilor. Regulile democratice nu sunt facultative! Domnule Orban, încetaţi să vă mai comportaţi ca un vătaf la conducerea ţării! Încetaţi să vă mai bateţi joc de această ţară, mai bine fiţi curajos şi daţi-vă demisia!”.
La finalul documentului autorii moţiunii afirmă: ”Aşadar, stimaţi colegi, având în vedere dorinţa PNL de a privatiza democraţia din România, vă rog să susţineţi această moţiune de cenzură! Drumul României nu este spre est. Nu-i lăsaţi să ducă România pe acel drum!”
Potrivit anunţului făcut de liberalul Florin Roman după depunerea moţiunii de către PSD, calendarul dezbateriii va fi stabilit luni de Birourile Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.
Conform Regulamentului Parlamentului, moţiunea de cenzură iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor se prezintă birourilor permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, în ziua în care aceasta a fost depusă.
Moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii.
Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.
Data şi locul şedinţei comune, împreună cu invitaţia de participare, se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, cu 24 de ore înainte ca aceasta să aibă loc.
Moţiunea PSD este susţinută şi de UDMR, care nu doreşte alegerea primarilor în două tururi de scrutin.
Preşedinele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, spune că sunt parlamentari care vor să se afilieze grupului PSD, în condiţiile în care în prezent lipsesc cinci-şase voturi pentru ca moţiunea de cenzură să treacă. "Sunt optimist că această moţiune de cenzură va trece", afirmă Ciolacu.
"În jur de 5-6 voturi ne lipsesc în acest moment. La începutul fiecărei sesiuni, diferiţi parlamentari îşi declară apartenenţa la un grup sau altul. Vom vedem adevăratul recensământ după ziua luni când parlamentarii vor veni sau vor face solicitări de a se lua act de aflierea către un grup parlamentar. Sunt parlamentari cu care am stat de vorbă şi care vor să se afilieze grupului parlamentar al PSD", a declarat Marcel Ciolacu, miercuri seară, la Antena 3.
El a afirmat că în prezent sunt 228 de parlamentari care susţin moţiunea.
Întrebat câţi parlamentari şi-au exprimat dorinţa să vină la PSD, el a replicat: "Încă mai negociem câţi mai vin".
"Sunt optimist că această moţiune de cenzură va trece", a susţinut Ciolacu.
El a susţinut că PMP, ALDE sau minorităţile nu vor vota o moţiune de cenzură, pentru că "au o teamă de anticipate", întrucât "la anticipate ALDE şi PMP ar dispărea din reprezentarea parlamentară".
Potrivit articolului 114 din Constituţie, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.
Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, este adoptată.
Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.