Primarul Timişoarei Nicolae Robu a declarat, vineri, la ieşirea de la DNA, unde a stat aproximativ 30 de minute, că este cercetat într-un dosar privind lucrările de proiectare pentru reabilitarea termică a 65 de blocuri. Robu spune că firma care a făcut aceste lucrări este a unei rude îndepărtate, cu care nu a avut relaţii şi că totul a fost legal, iar el este foarte relaxat. Surse judiciare au declarat că primarul nu ar fi răspuns întrebărilor procurorilor, spunând că se va întoarce la DNA cu avocat. Ulterior, el a postat un mesaj pe Facebook în care susţine că procurorii DNA i-au adus la cunoştinţă că are calitatea de suspect.
Nicolae Robu: Am fost chemat la DNA pentru a mi se aduce la cunoştinţă că am calitatea de suspect
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Astăzi am fost chemat la DNA pentru a mi se aduce la cunoştinţă că am calitatea de suspect într-un dosar legat de anveloparea unor blocuri pe fonduri europene. Aşadar, calitatea se SUSPECT, nu aceea de PUS SUB ACUZARE, cum intoxică unii”, a scris Robu.
Edilul spune că nu are ”nicio nelinişte”.
”Ce pot spune este că N-AM NICIO NELINIŞTE în ceea ce mă priveşte, pentru că n-am făcut personal nicio ilegalitate şi nici n-am cerut altora să facă, nici pe această speţă, nici pe altele. Dimpotrivă, mereu le cer tuturor colaboratorilor să respecte cu sfinţenie legea. Eu sunt implicat în această speţă: o dată prin refuzul de a satisface pretenţiile proiectantului de a i se plăti sume peste valoarea contractului de achiziţie -15.000 euro-, încheiat prin atribuire directă în acord cu legea, pretenţii rezultate în urma re-evaluării de către el a valorii muncii lui, refuz suspectat de abuz în serviciu în dauna firmei în cauză; a doua iară prin faptul că am semnat declaraţiile cerute de procedurile de accedere la fonduri europene că toate documentele conexe cererii de finanţare sunt legale -lucru asupra căruia eu am primit toate garanţiile de la aparatul de specialitate-, în condiţiile în care există suspiciuni că s-ar fi comis de către anumite persoane falsuri etc. Evident, n-am avut ştire de aşa ceva!”, a scris edilul.
Nicolae Robu spune că îşi va susţine nevinovăţia.
”Firesc, îmi voi susţine nevinovăţia când voi fi chemat să dau declaraţii, eu prin tot ce am făcut acţionând cu bună credinţă, cu convingerea că tot ce se întâmplă este legal, că fac o faptă bună, aducând României, Timişoarei, unui număr mare de familii, până la urmă -dacă îmi amintesc bine, 1.500!-, milioane de euro din fondurile europene nerambursabile. Iată, dacă tradiţia în România este dă se dea bani peste cât este meritat către firme ale unor membri din acelaşi partid cu decidenţii, eu sunt acuzat că am dat prea puţin, că N-AM VRUT SĂ PLĂTESC NICIUN LEU ÎN PLUS PESTE CÂT PREVEDE CONTRACTUL! (proiectantul era membru important al PNL Timiş, cu activitate în Secretariatul General)”, a mai scris Nicolae Robu.
Robu spune că i se pare normal să fie audiat, având în vedere că şi-a pus semnătura pe ”nişte documente”.
”În fine, ţin să declar că eu iau ca pe ceva normal că sunt audiat, că, având semnătură pe nişte documente care girează documente asupra cărora planează suspiciuni de ilegalitate -fals etc.-, mă fac suspect şi am încredere că procurorul de caz va face lumină în ceea ce ne priveşte pe fiecare din cei implicaţi. Am încredere în colegii mei, altfel nu i-aş fi acceptat ca şi colaboratori, dar de garantat EU NU GARANTEZ DECÂT PENTRU MINE! Este un principiu de viaţă al meu, la care am ajuns după circa 50 de ani de experienţă”, a mai scris Robu.
Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, spune că este cercetat într-un dosar privind contractul de proiectare pentru reabilitarea termică a unor blocuri: Sunt foarte relaxat
Nicolae Robu a stat mai bine de 30 de minute la DNA Timişoara, care face verificări într-un dosar privind lucrările de proiectare pentru anveloparea a 65 de blocuri de locuinţe din oraş, cu fonduri europene. Este vorba de un proiect de aproximativ 10 milioane de euro.
La ieşirea de la sediul DNA, Nicolae Robu a spus că o rudă îndepărtată a sa s-a ocupat de aceste lucrări tehnice, că nu a ştiut că contractul i-a fost atribuit acestuia şi că, personal, este ”foarte relaxat şi foarte senin”.
”Era o rudă prin alianţă cu care nu am avut relaţii, ca şi cum nu am fost rude, şi sper că şi el recunoaşte. Era membru activ în secretariatul PNL, nu ne-am vizitat niciodată, nu am avut relaţii, de altfel a şi divorţat de o nepoată a mea. Trebuie să văd mai întâi în detaliu despre ce e vorba. Eu sunt foarte relaxat, foarte senin, nici nu am ştiut că i se face atribuirea acestei persoane. Chiar dacă m-a deranjat atunci simplul fapt că era această legătură, pe mine m-a deranjat şi am reprosat că s-a întâmplat aşa", a declarat Robu.
El a spus că s-a implicat doar în momentul în care Primăriei i-au fost ceruţi mai mulţi bani pentru lucrările de proiectare, atribuite printr-un contract de 15.000 de euro.
"Eu nu m-am implicat decât în momentul în care el pretindea mai mulţi bani, şi am fost categoric cu el. Dacă ai luat un contract de 15.000 de euro, atribuit conform legii. Legea Achiziţiilor Publice permite atribuirea sumei de 15.000 de euro. Atât era platforma atunci, după aceea a crescut. Eu nu contest că valoarea muncii tale valorează mai mult. Poate valorează, poate nu, nu e treaba mea să fac astfel de evaluari. I-am spus foarte clar- nu există nicio bază legală să primeşti bani în plus. I-am atras atenţia foarte serios, nu l-am şantajat, Doamne fereşte. Dimpotrivă, l-am acuzat pe el că ne şantajează, şi o să prezint SMS-ul pe care l-am trimis. L-am acuzat pe el că ne şantajează refuzând să predea documentaţia şi este un pericol când o să predăm fonduri europene. Atât pot să vă spun. Nu a predat toată documentaţia, a trebuit să fie contractat alt proiectant, care a făcut anumite lucruri. Nu intru în bucătăria aceasta tehnică, pentru că nu mă pricep. A făcut ce trebuia să facă ei şi eu atât ştiu, şi că totul a fost legal, s-au depus documentele, am obţinut finanţarea europeană şi am reuşit să anvelopam 50 de blocuri de care se bucură, nu mai ţin minte câte familii. Eu când am luptat să nu se dea mai mult de 15.000 de euro, asta e tot ce am făcut în povestea asta. Eu o să demontrez asta”, a susţinut primarul Timişoarei.
Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, la DNA: Sunt convins că în Primăria Timişoarei nu au fost făcute fraude, dar nu pot să garantez decât pentru persoana mea
Robu a ajuns la DNA după ora 10.00.
"Nu ştiu de ce am fost chemat. Sunt dispus să răspund tuturor întrebărilor procurorilor şi sunt convins că în Primăria Timişoarei nu au fost făcute fraude, dar nu pot să garantez decât pentru persoana mea", a declarat primarul liberal Nicolae Robu, la intrarea în sediul DNA.
Surse judiciare au declarat pentru News.ro că ar fi vorba despre un dosar în care sunt vizate proiectele tehnice pentru lucrările de anvelopare a unor blocuri din oraş, proiect derulat din fonduri europene.
Joi, la DNA Timişoara au fost audiaţi şi viceprimarul Dan Diaconu (PNL) şi directorul Direcţiei Edilitare din Primărie, Culiţă Chiş.
Contractul pentru proiectarea lucrărilor de reabilitare termică a 65 de blocuri - vizat de anchetă - .a fost semnat de Primăria Timişoar în 2013 cu firma Proiect C&A SRL, deţinută de Cristian Palade. Ulterior, Palade a reclamat că trebuie să execute lucrări în valoare mult mai mare, în baza unui contract generic de 15.000 de euro şi a refuzat să mai semneze devize, contractul cu Primăria Timişoara fiindu-i reziliat. Proiectele au fost depuse apoi de Primăria Timişoara la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest, fiind obţinute fonduri europene de zece milioane de euro pentru reabilitarea termică a celor 65 de blocuri. Între Primărie şi Cristian Palade a fost şi un proces, după ce acesta din urmă a dat în judecată autoritatea locală.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.