Prima zi de negocieri între PNL, USR-PLUS şi UDMR s-a finalizat. Liderii celor trei formaţiuni anunţă că doresc ”o formulă de guvernare stabilă României, care să asigure cele mai bune soluţii pentru ieşirea din criză”. Discuţiile vor fi reluate duminică. Europarlamentarul Dragoş Pîslaru a anunţat, anterior, încheierea discuţiilor pe primul capitol al viitoarei guvernări. "Fum alb pe primul capitol din Programul comun de Guvernare al coaliţiei USR PLUS-PNL-UDMR. Şi ce capitol fain pentru o revoluţie a bunei guvernări - capitolul legat de digitalizare", a scris el, pe Facebook. Anunţuri similare au fost făcute de Ionel Dancă (PNL) şi Cristian Ghinea (USR), toţi postând şi fotografii de la negocierile de sâmbătă. Cristina Prună (USR) afirmă că negocierile pentru funcţionarea viitorului parlament sunt "în toi".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

UPDATE - ”Echipele de negociere ale PNL, USR-PLUS şi UDMR au avut astăzi prima rundă de discuţii pentru constituirea noii majorităţi parlamentare. A fost convenită structurarea negocierii pe trei paliere, cel politic, cel legat de programul de guvernare şi cel privitor la funcţionarea majorităţii parlamentare.  La negocierile politice fiecare formaţiune şi-a prezentat punctul de vedere referitor la organizarea şi funcţionarea coaliţiei”, se arată într-un comunicat de presă comun, semnat de Ludovic Orban, Dan Barna, Dacian Cioloş şi Kelemen Hunor.

Potrivit documentului, în ceea ce priveşte programul de guvernare, ”a fost stabilită structura acestuia şi modul în care se armonizează programele celor trei formaţiuni politice, fiind făcute progrese pe o serie de capitole”.

”Totodată, s-au convenit coordonatele activităţii comune la nivel parlamentar care stau la baza funcţionării majorităţii.  Liderii celor trei formaţiuni şi-au afirmat voinţa de a oferi împreună o formulă de guvernare stabilă României, care să asigure cele mai bune soluţii pentru ieşirea din criză şi pentru realizarea reformelor de care are nevoie România”, se mai arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, formaţiunile politice vor relua mâine discuţiile, iar informaţii referitoare la derularea acestora vor fi transmise şi în zilele următoare prin comunicate oficiale şi comune.

Negocierile au început, sâmbătă, la ora 09.00.

Luni, preşedintele Klaus Iohannis  a convocat consultări cu partidele parlamenare, în vederea desemnării unui premier. 

UPDATE - Florin Roman: Negocierile pentru o nouă majoritate parlamentară la Camera Deputaţilor au fost aproape finalizate, cu succes şi înţelepciune!

Liderul deputaţilor liberali, Florin Roman, anunţă că negocierile pentru o nouă majoritate parlamentară la Camera Deputatilor ”au fost aproape finalizate, cu succes şi înţelepciune”.

”Negocierile pentru o nouă majoritate parlamentară la Camera Deputaţilor au fost aproape finalizate, cu succes şi înţelepciune! Ştiu că unii aşteptau scântei între mine şi cei de la USR, dar a ieşit doar “fum alb””, a scris, sâmbătă, pe FAcebook, liferul deputaţilor liberali, Florin Roman.

Acesta afirmă că un acord ”aproape finalizat între PNL, USR şi UDMR la Camera Deputaţilor e un pas important înainte”.

Negocierile între cele trei aprtide au început de la ora 09.00.

UPDATE 13:45 - "Fum alb pe primul capitol din Programul comun de Guvernare al coaliţiei USR PLUS-PNL-UDMR. Şi ce capitol fain pentru o revoluţie a bunei guvernări - capitolul legat de digitalizare!!! Suntem pe drumul cel bun pentru o Românie orientată spre viitor", a scris Dragoş Pîslaru, pe pagina sa de Facebook.

La rândul lor, liberalul Ionel Dancă şi eurodeputatul USR Cristian Ghinea, participanţi la negocierile pe care PNL, USR-PLUS şi UDMR le poartă pentru o viitoare guvernare a forţelor de dreapta au postat, sâmbătă după-amiază, o fotografie din timpul discuţiilor anunţând că discuţiile pe tema programului comun de guvernare "avansează”, fiind închis capitolul digitalizare. 

UPDATE 12:07 - Kelemen: Avem nevoie de un program de guvernare care răspunde la așteptările societății. Punerea în aplicare a unui astfel de program presupune un guvern bine structurat și un parlament cu o majoritate stabilă

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că este nevoie de un program de guvernare "care răspunde la așteptările societății". "Punerea în aplicare a unui astfel de program presupune un guvern bine structurat și un parlament cu o majoritate stabilă", afirmă Kelemen.

"În primul rând avem nevoie de un program de guvernare care răspunde la așteptările societății. Punerea în aplicare a unui astfel de program presupune un guvern bine structurat și un parlament cu o majoritate stabila", a scris Kelemen Hunor pe Facebook sâmbătă, înainte de începerea negocierilor pentru formarea unui nou guvern.

"Doar colaborarea de bună credință poate crește nivelul de încredere. Noi vrem ca țara noastră să ofere o șansă mai bună pentru fiecare om", a adăugat liderul UDMR.

Negocierile ar urma să se desfăşoare pe trei paliere - colaborarea parlamentară, posturile din Guvern şi programul de guvernare - delegaţiile celor trei formaţiuni fiind structurate pe aceste domenii. 

În ceea ce priveşte şefia celor două Camere, PNL îl susţine pe Ludovic Orban pentru Camera Deputaţilor, dar şi USR ar vrea ca Dan Barna să fie preşedinte al Camerei Deputaţilor sau, dacă acest lucru nu este posibil, să primească un post de vicepremier, au declarat surse din partid, pentru News.ro. Formaţiunea nu exclude nici şefia Senatului pe care să o preia actualul lider al senatorilor USR Radu Mihail. 

Referitor la şefiile Camerei Deputaţilor şi Senatului, cei de la UDMR sunt pregătiţi şi dispuşi să ocupe orice funcţie cheie în viitorul Parlament, au declarat pentru News.ro, surse din partid.

Vorbind despre structura Guvernuluişi împărţirea posturilor, prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan declara miercuri că vor fi maximum 18 ministere în viitorul Guvern, iar PNL va propune la negocierile cu USR-PLUS şi UDMR să meargă pe procentele obţinute la alegerile parlamentare şi anume liberalii să aibă 10 sau 11 miniştri, Alianţa să aibă 5-6 miniştri, iar Uniunea să aibă doi miniştri.

Din punctul de vedere al USR PLUS, discuţiile ar trebui să înceapă cu atribuirea postului de premier, alianţa susţinându-l pe Dacian Cioloş. Legat de acest aspect, primarul Timişoarei Dominic Fritz, care face parte din echipa de negociere a USR PLUS pentru formarea noului Guvern, afirmă că premierul şi preşedintele Camerei Deputaţilor nu pot fi de la acelaşi partid, într-un ”parteneriat adevărat”, sugerând astfel că nu agreează varianta în care Florin Cîţu ar fi prim-ministru iar Ludovic Orban preşedinte al Camerei şi că liberalii ar trebui să opteze între cele două funcţii.

Portofoliile pe care la va deţine fiecare partid sunt o potenţială temă de divergenţă, fiecare dorindu-şi ministere-cheie.

USR-PLUS şi-ar dori mai multe ministere, cel puţin unul avizator, opţiunile fiind Finanţe, Justiţie, Dezvoltare sau Fonduri Europene.

UDMR susţine varianta ca premier să fie Florin Cîţu şi doreşte să aibă 2-3 portofolii în noul Executiv. 

Pe de altă parte, PNL ar fi dispus să renunţe la portofoliul Justiţie din viitorul Executiv în favoarea USR-PLUS, însă nu şi la Finanţe. De asemenea, alte ministere pe care liberalii le-ar dori sunt Apărare, Externe, Economie, Interne, Dezvoltare şi Transporturi.

PNL ar mai fi dispus să renunţe la Sănătate, dacă Alianţa USR-PLUS vrea neapărat portofoliul pentru Vlad Voiculescu, cât şi la Ministerul Muncii, Ministerul Sportului, Ministerul Educaţiei, Ministerul Agriculturii şi cel al Culturii.

Programul de guvernare al viitorului Cabinet va fi şi el negociat, cele trei formaţiuni trebuind să-şi armonizeze obiectivele din propriile programe.

”Vrem un guvern - şi asta nu este negociabil - care să-şi asume, cu adevărat, nişte reforme profunde în toate domeniile statului. Nu putem să continuăm aşa. (...) Asta trebuie să se reflecte în Programul de guvernare al noului guvern”, a declarat, vineri seară, la Digi 24, primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, membru în echipa de negociere USR PLUS. 

La rândul său, UDMR vrea modificarea Planului de Rezilienţă şi Redresare care să includă măsuri pentru dezvoltarea Transilvaniei, în sensul dezvoltării infrastructurii feroviare, rutiere, cât şi dezvoltarea zonei rurale. UDMR va mai insista asupra unor priorităţi privind mediul şi susţinerea fermierilor.

Conform articolului 103 din Constituţie, preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament. Potrivit rezultatelor anunţate de BEC, la Cameră PSD a obţinut 28,9%, PNL- 25,19%, USR PLUS - 15,37%, AUR - UDMR - 5,74%, 9,08%. La Senat, PSD are 29,32%, PNL- 25,58%, USR PLUS - 15,86%, AUR - 9,17%, UDMR - 5,89%

 Candidatul pentru funcţia de prim-ministru cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.