Prima zi de audieri pentru miniştrii Cabinetului Orban Il în Parlament s-a încheiat cu avize negative pentru Florin Cîţu, Costel Alexe, Marcel Vela, singurul avizat pozitiv fiind ministrul Apărării Nicolae Ciucă . Avizul comisiilor este consultativ. Miniştrii Guvernului Orban II sunt programaţi la audieri în comisiile de specialitate, până miercuri, votul de învestitură fiind programat în 24 februarie. Premierul Ludovic Orban a declarat luni că liberalii nu sunt interesaţi de votul pe care îl vor primi miniştrii propuşi în urma audierilor din comisii, precizând acest vot este viciat de lipsa de reprezentativitate a actualului Parlament faţă de opţiunile actuale ale cetăţenilor.
UPDATE - Marcel Vela, propus din nou la Interne, audiat la Parlament
CITEȘTE ȘI Aviz negativ pentru Marcel Vela, propus din nou la Interne. El a prezentat 20 de propuneri pentru îmbunătăţirea activităţii ministerului, fiind întrebat despre cazul Caracal şi dacă a reuşit să destructureze vreo reţea de interlopi
UPDATE - Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, audiat la Parlament
UPDATE - Audierea lui Costel Alexe, ministrul Mediului
Ministrul propus al Mediului, Costel Alexe, a spus, în timpul audierilor de la comisie, că fostul ministru al Mediului Ioan Deneş a făcut doar rău silviculturii din România şi că în ultimul an al mandatului acestuia au crescut tăierile ilegale în judeţul Bistriţa-Năsăud cu 24%.
Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a afirmat, în cadrul discuţiilor din comisiile parlamentare de specialitate, că este nevoie de un ritm gradual de reducere a deficitului bugetar, pentru a nu exista un şoc negativ, şi a subliniat că ar fi dorit să plătească pensiile mărite de la 1 ianuarie.
UPDATE - Ministrul Finanţelor Florin Cîţu este audiat în Comisiile parlamentare de specialitate.
Cîţu a anunţat încă de duminică o ”bombă” la audierea sa de luni.
”Aflăm de ce PSD a amânat creşterea pensiilor de la 1 ianuarie pentru 1 septembrie, atât în 2019, cât şi în 2020”, susţine Cîţu.
ŞTIREA INIŢIALĂ - Şedinţele comune ale comisiilor permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru audierea candidaţilor propuşi pentru funcţia de membru al Guvernului încep luni, de la ora 12.00.
Primul programat este ministrul interimar al Finanţelor Publice, Florin Cîţu, propus pentru acelaşi portofoliu. Cîţu este şi ministrul din Cabinetul Orban care a atras cele mai mari critici din partea parlamentarilor PSD.
Deputatul PSD Marius Budăi a anunţat că-i va pune lui Cîţu cinci întrebări la audieri:
"1. Răspundeţi cu da sau nu - Promiteţi în faţa românilor că veţi mări punctul de pensie cu 40%(de la 1265 de lei la 1775 de lei) începând cu data de 1 septembrie 2020, veţi dubla alocaţiile de stat pentru copii şi veţi creşte salariile dascălilor din septembrie?
2. Nu vi se pare prea mare tupeul ca după ce aţi aruncat economia în prăpastie în doar 3 luni să veniţi şi să vă văitaţi de greaua moştenire?
3. Veţi publica lista cu firmele care au primit rambursări de TVA şi veţi specifica pentru câte din aceste firme s-au verificat dosarele de rambursare TVA conform tuturor procedurilor legale?
4. Veţi oferi jurnaliştilor şi opiniei publice lista cu primăriile care au primit bani de la guvern prin PNDL şi alte programe de dezvoltare locală în ultimele 3 luni?
5. Dacă Guvernul din care faceţi parte spune că a prins în bugetul anului 2020 (cu un deficit de 3,6% din PIB) creşterea punctului de pensie cu 40% de la 1 septembrie 2020 şi mărirea salariilor profesorilor de la aceeasi dată, cum se face că deficitul estimat de Comisia Europeană pentru 2020 este de 4,9% din PIB iar Consiliul Fiscal estimează 4,8% din PIB pentru acelaşi an?", sunt întrebările lui Budăi.
Florin Cîţu a primit aviz negativ după audierea din octombrie, înainte de învestirea Guvernului Orban.
De la ora 13.00, este programată audierea lui Marcel Boloş, propus la Fonduri Europene, de la ora 14.00, este programată audierea lui Nicolae Ciucă, propus la Apărare, iar de la ora 15.00 este programată audierea lui Marcel Vela, propus la Interne.
Audierile vor continua marţi, de la ora 9.00, dar şi miercuri, de la aceeaşi oră. Ultimul programat, miercuri, la ora 15.00, este Lucian Bode, propus la Transporturi.
Ludovic Orban a anunţat că nu va mai participa la audierile miniştrilor, aşa cum a făcut în octombrie.
Votul pentru învestirea Guvernului Orban II este programat în 24 februarie, dar majoritatea partidelor au anunţat deja că nu vor vota noul Cabinet.
PSD a atacat la CCR desemnarea lui Ludovic Orban pentru funcţia de premier şi a anunţat că ia în calcul să nu participe la vot, până când nu se stabileşte dacă nominalizarea este sau nu constituţională. CCR nu a stabilit încă data dezbaterii sesizării, iar părţile au avut timp, până în 14 februarie, să transmită judecătorilor consituţionali punctele de vedere.
PNL îşi doreşte alegeri anticipate, iar respingerea Guvernului Orban II este o condiţie esenţială pentru a se atinge acest obiectiv. Vicepremierul Raluca Turcan a anunţat că PNL nu va vota împotriva Guvernul Orban II, ci nu va participa la vot.
Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că o decizie privind votul pentru învestitura Guvernului Orban II va fi luată în cadrul partidului, însă "nu are sens să votăm noi un guvern care nu îşi doreşte să primească votul”.
Liderul Pro România, Victor Ponta, a anunţat că parlamentarii formaţiunii nu vor vota ”un guvern incapabil să rezolve problemele ţării”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.