Conducerea PNL a votat, luni, în şedinţa Biroului Politic Naţional, începerea oficială a negocierilor cu PSD pentru formarea Guvernului, liberalii dorind ca până la 1 decembrie Executivul să fie învestit, au precizat surse din PNL pentru News.ro. 48 de lideri din BPN au votat în favoarea guvernării alături de social-democraţi, şi doar 22 s-au împotrivit. Ulterior, PNL a anunţat printr-un comunicat că, printre principiile pe care PNL le va susţine în negocerile care ar urma să înceapă chiar de marţi, se numără desemnarea unui premier PNL, realizarea reformelor asumate pe tema justiţiei şi închiderea MCV, precum şi respectarea parteneriatului PNL cu preşedintele Klaus Iohannis. Fostul preşedinte al PNL Ludovic Orban a afirmat, după şedinţa BPN de la Vila Lac, că nu a fost stabilit un mandat clar pentru negocieri, "un mandat care într-adevăr să cuprindă toate elementele esenţiale şi lucrurile la care PNL nu poate renunţa", ci "pur şi simplu s-a lăsat la îndemâna echipei de negociere să negocieze orice cu PSD-ul". "Oamenii nu ne-au votat pe 6 decembrie ca să batem palma cu PSD, să facem un guvern cu PSD (...) Ce legătură este între PNL şi fostul partid comunist? Nicio legătură", a arătat el.
UPDATE - ”Biroul Politic Naţional al PNL, reunit astăzi în şedinţă statutară, a decis cu majoritate absolută de voturi începerea negocierilor cu PSD pentru coagularea unei majorităţi care să asigure României stabilitatea necesară pentru a fi depăşită criza politică şi sanitară.A rămâne la guvernare nu e un scop în sine pentru PNL, ci este o necesitate pentru ducerea la îndeplinire a tuturor obiectivelor asumate în programul de guvernare. Negocierile vor avea loc începând de mâine, cu o fişă de parcurs clară, legată de obiectivele din programul de guvernare al PNL”,a transmis PNL.
Principiile pe care PNL le va susţine, nefiind negociabile, sunt:
-Formarea unei majorităţi în jurul PNL, cu premier liberal.
-PNRR este un proiect naţional, asumat de România şi aprobat de Comisia Europeană.
-Stabilitatea macroeconomică a României, cu respectarea traiectoriei deficitului bugetar asumat faţă de Comisia Europeană.
-Nicio taxă mărită, iar statul va fi un partener onest al mediului de afaceri.
-Continuarea reformelor pe tema salarizării, a pensiilor, precum şi reforma administrativă.
-Realizarea reformelor asumate pe tema justiţiei şi închiderea MCV.
-Reforma statului.
-Menţinerea parcursului european şi euro-atlantic şi a parteneriatului strategic cu SUA.
De asemenea, PNL va prezenta în cadrul acestor negocieri, decizia fermă că orice majoritate va trebui să respecte parteneriatul PNL cu preşedintele Klaus Iohannis”, precizează liberalii
„Respectarea parteneriatului cu Preşedintele României este o solicitare absolut necesară pentru ca aceste discuţii să poată avea rezultate concrete.
ŞTIREA INIŢIALĂ - În şedinţa PNL, 22 de voturi au fost împotriva unui Guvern PNL-PSD. Printre cei care s-au opus au fost Dan Motreanu, Cristian Băcanu, Ciprian Ciucu, Monica Anisie, Ludovic Orban, Antonel Tănase, Eugen Pârvulescu, Raluca Turcan.
Majoritatea reprezentanţilor filialelor, 48 la număr, a votat însă o guvernare PNL-PSD, cu o învestire cât mai rapidă a Executivului, până la 1 decembrie.
Nu s-a înregistrat nicio abţinere.
În cursul zilei, şi PSD a votat, în forul de conducere, în unanimitate, începerea negocierilor cu PNL şi UDMR pentru formarea unei noi majorităţi şi a Guvernului, iar liderul UDMR Kelemen Hunor a anunţat, la rândul lui, printr-o postare, că formaţiunea este pregătită de o alianţă cu PNL şi PSD.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.