Ministerul de Externe ucrainean iniţiază impunerea de sancţiuni împotriva senatorului Diana Şoşoacă după ce aceasta a iniţiat un proiect de modificare a Legii de ratificare a Tratatului de bună vecinătate între România şi Ucraina, în care propune anexarea de către România a unor teritorii care aparţin Ucrainei. În replică, Şoşoacă afirmă, într-o postare pe Facebook, că este clar că a devenit ”ţinta numărul unu a criminalilor ucraineni”, criticând în termeni duri regimul de la Kiev.
UPDATE - ”Cum îşi permite Ucraina să ameninţe un senator al statului român pentru o propunere legislativă ? De când decide Ucraina ce se întâmplă în Parlamentul României ? Este România un stat ocupat de Ucraina şi noi nu am aflat ? Da, este adevărat că Ucraina este ocupant al unor teritorii româneşti pe care mă lupt să le readuc în sânul patriei mamă, dar de când are Kievul drept de veto asupra politicii României ? Această ameninţare a Ucrainei la adresa mea arată intenţia acestui stat de a-i elimina şi fizic pe cei care se opun politicilor naziste ale Kievului. Prin declaraţia MAE ucrainean, este clar că am devenit ţinta numărul unu a criminalilor ucraineni. Dar acet lucru nu face decât să confirme justeţea propuinerii mele legislative de a returna României teritoriile deţinute abuziv de Ucraina!”, a scris Şoşoacă pe Facebook.
”Ucraina nu are argumente istorice pentru a ocupa teritoriile româneşti pe care le are acum în componenţă în mod abuziv şi de aceea singurul răspuns al Kievului este să profereze ameninţări. Dar comportamentul fascist al juntei de la Kiev nu mă sperie şi mă voi lupta până la capăt pentru redobândirea pământului românesc pe care Ucraina nu doar că îl ocupă samavolnic, dar şi supun populaţia românească purificării etnice, lucru pe care îl voi aduce în atenţia instituţiilor internaţionale”, a precizat senatoarea Diana Iovanovici-Şoşoacă, preşedintele partidului S.O.S. România.
ŞTIREA INIŢIALĂ - ”Ministerul de Externe al Ucrainei iniţiază impunerea de sancţiuni împotriva Dianei Şoşoacă, considerând că reprezintă o ameninţare la adresa securităţii naţionale”, a scris pe pagina sa de Facebook purtătorul de cuvânt al MAE de la Kiev, Oleg Nikolenko.
De asemenea, Nikolenko condamnă ferm încercarea de a pune la îndoială integritatea teritorială a Ucrainei, de a submina buna vecinătate dintre Ucraina şi România.
Şoşoacă propune, în proiectul de modificare a Legii de ratificare a Tratatului de bună vecinătate şi cooperarea între România şi Ucraina, semnat în iunie 1997, denunţarea tratatului de către partea română în 2027.
”România anexează teritoriile istorice care i-au aparţinut, respectiv Nordul Bucovinei, Herţa, Bugeacul (Cahul Bolgrad, Ismail), Maramureşul istoric şi Insula Şerpilor”, se arată în proiectul Dianei Şoşoacă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.