Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, în calitate de for decizional, Legea privind consumatorul vulnerabil de energie. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat că legea se va aplica de la 1 noiembrie. ”Nu lăsăm pe nimeni în urmă”, a transmis ministrul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

UPDATE: ”Legea privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie a fost adoptată! Am votat PENTRU! Totodată, vreau să le mulţumesc colegilor parlamentari care au înţeles cât de importantă este legea şi au adoptat şi amendamentele pe care le-am propus cu colega mea Raluca Turcan pentru ca legea să se aplice începând cu data de 1 noiembrie 2021. Da, nu lăsăm pe nimeni în urmă”, a scris ministrul Virgil Popescu pe Facebook.

Acesta anunţă, de asemenea, că se lucrează la o Ordonanţă de Urgenţă pentru compensarea până la nivelul venitului mediu sau consumului mediu. 

”Vrem să compensăm în totalitate iarna aceasta. Vorbim de iarnă care începe la 1 noiembrie, se termina la 31 martie. Deci vorbim şi aici de peste 10 milioane şi ceva de români”, a mai anunţat ministrul. 

ŞTIRE INIŢIALĂ: Deputaţii au adoptat, în şedinţa de marţi, PL-x 210/2021, Proiectul de Lege privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie. Legea a fost adoptată cu 281 de voturi ”pentru” şi o abţinere.  

Potrivit legii, ”consumator vulnerabil de energie, denumit în continuare consumator vulnerabil - persoana singură/familia care, din motive de sănătate, vârstă, venituri insuficiente sau izolare faţă de sursele de energie, necesită măsuri de protecţie socială şi servicii suplimentare pentru a-şi asigura cel puţin nevoile energetice minimale”.  

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Potrivit legii, măsurile de protecţie socială financiare constau în acordarea de ajutoare destinate asigurării nevoilor energetice minimale şi sunt:  

a) ajutor pentru încălzirea locuinţei; 

 b) ajutor pentru consumul de energie destinat acoperirii unei părţi din consumul energetic al gospodăriei pe tot parcursul anului;  

c) ajutor pentru achiziţionarea, în cadrul unei locuinţe, de echipamente eficiente din punct de vedere energetic , necesare pentru iluminarea, răcirea, încălzirea şi asigurarea apei calde de consum, pentru înlocuirea aparatelor de uz casnic depăşite din punct de vedere tehnic şi moral cu aparate de uz casnic eficiente din punct de vedere energetic, precum şi pentru utilizarea mijloacelor de comunicare care presupun consum de energie;  

d) ajutor pentru achiziţionarea de produse şi servicii în vederea creşterii performanţei energetice a clădirilor, ori pentru conectarea la sursele de energie.  

De asemenea, legea prevede ”măsuri de protecţie socială non-financiare” care constau în facilităţi de acces şi conectare la sursele de energie disponibile necesare pentru asigurarea nevoilor energetice minimale.  

Anterior, Comisia pentru Muncă şi Protecţie Socială, Comisia pentru Industrii şi Servicii şi Comisia pentru Politică Economică Reformă şi Privatizare au avizat favorabil Legea consumatorului vulnerabil.  

Proiectul de lege privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie a fost depus la Senat în 30 martie, fiind adoptat la 17 mai, pentru ca la 19 mai să fie înregistrat la Cameră, unde câteva comisii şi-au dat avizul.  

Raportul, care intra în sarcina comisiilor de politică economică, de industrii şi de muncă, nu a fost elaborat decât marţi.  

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.