Miniştrii propuşi în Guvernul Tudose au fost audiaţi, vineri dimineaţă, în comisiile de specialitate ale Parlamentului, fiecare având la dispoziţie 30 de minute pentru prezentarea programului său şi pentru întrebări. Tudorel Toader a spus în faţa senatorilor şi deputaţilor că priorităţile sale sunt modificarea legilor Justiţiei şi a codurilor, precum şi transpunerea în lege a deciziilor CCR privind impunerea unui prag pentru abuzul în serviciu. Lia Olguţa Vasilescu a ţiinut să precizeze, în cadrul audierii, că Guvernul nu doreşte să dărâme pilonul de pensii al statului ca să-l ajute pe cel privat, prin măsura prin care le dă posibilitatea persoanelor cu activităţi independente să opteze către ce pilon doresc să cotizeze, în timp ce Ionuţ Mişa, propus la Finanţe, a afirmat că ministerul vrea să reducă perioada maximă de insolvenţă pentru firmele din România de la 5 la 2 ani, în paralel cu introducerea unor condiţii, iar cele care nu vor respecta aceste condiţii vor intra în faliment.
UPDATE 15:06 - Petre Daea, avizat favorabil în comisii pentru funcţia de ministru al Agriculturii
Petre Daea a primit joi aviz favorabil în comisiile de specialitate din Parlament, cu 19 voturi “pentru”, cinci “împotrivă” şi trei abţineri, pentru a prelua din nou funcţia de ministru al Agriculturii.
”Eu nu sunt surprins, nu am fost surprins şi ştiu un singur lucru: că eu am venit la muncă. Am spus-o de la bun început, că nu o să particip prea de multe ori la televizor şi am făcut acest lucru, m-am ţinut de cuvânt şi vin atunci când am ceva de transmis pentru ţară, de fiecare dată când am avut realizări şi am avut ceva de transmis ceva ţării”, a declarat Daea la finalul audierilor, întrebat dacă a fost surprins atunci când i s-a propus să preia această funcţie.
Întrebat de jurnalişti dacă i s-a reproşat vreodată limbajul ”uşor exotic, care aduce aminte de America Latină sau de România anilor 80", Daea a răspuns: ”Văd că dumneavoastră o faceţi şi este bine că o faceţi. Înseamnă că exist!".
Ministrul a spus că nu a fost afectat de criza politică din ultimele săptămâni şi că a venit la birou în fiecare zi.
”Dacă lucrez astăzi, înseamnă că sărbătoresc. Eu în fiecare zi când lucrez şi am rezultate pentru mine este o sărbătoare. Că este şi Sfântul Pătru, cu atât mai mult", a afirmat Daea, întrebat dacă mai are timp să îşi sărbătorească ziua de nume.
În cadrul audierilor, acesta a declarat iar că nu intră în categoria ”celor care critică oaia seara, iar dimineaţa mănâncă brânză”.
"Să ştiţi că nu intru în categoria celor care critică oaia seara şi dimineaţa mănâncă brânză. Intru în categoria acelora care abordează cu seriozitate acest domeniu şi pe care îl gestionez cu echilibru, în aşa fel încât această specie, care a avut o creştere importantă în ultima perioadă, să îşi păstreze ascensiunea efectivului, în aşa fel încât să putem valorifica cele 4,8 milioane hectare de pajişti din România care înseamnă deopotrivă Olanda, Belgia şi Elveţia la un loc", a spus Daea.
În ceea ce priveşte sectorul de irigaţii, Daea a afirmat că programul început este în termen, iar în câmpuri sunt 1.239 km de canal plin cu apă, din care 872 km de canal cu apă alimentată din Dunăre.
Ministrul a precizat că în prezent sunt 100.168 hectare acoperite cu sisteme de apă, din care în udarea întâi sunt 63.467 ha.
UPDATE 15:03 - Ionuţ Mişa, avizat în funcţia de ministru al Finanţelor: Vrem să reducem perioada maximă de insolvenţă la 2 ani
Ionuţ Mişa a fost avizat joi de comisiile reunite de buget-finanţe în funcţia de ministrul al Finanţelor cu 19 voturi pentru şi 6 împotrivă. El a afirmat că ministerul vrea să reducă perioada maximă de insolvenţă pentru firmele din România de la 5 la 2 ani, în paralel cu introducerea unor condiţii, iar cele care nu vor respecta aceste condiţii vor intra în faliment.
Mişa susţine că vrea o îmbunătăţire a legislaţiei insolvenţei în 2017, în condiţiile în care 98% dintre firmele care intră in insolvenţă nu mai ies din această procedură. În plus, ministrul desemnat are în vedere măsuri de recapitalizare a firmelor cu capital negativ şi întărire a disciplinei financiare, în condiţiile în care aproape 250.000 de firme din România au capital negativ, ceea ce influenţează negativ mediul de afaceri.
”În procedura de insolvenţă apar multe credite faţă de cele stabilite iniţial, ceea ce accentuează şi mai mult datoria la buget. În colaborare cu colegii de la Justiţie, vrem să stopăm evaziunea din această zonă”, a afirmat Mişa.
În plus, ministrul desemnat consideră necesară reducerea numărului de ani în care o companie poate sta în procedura de insolvenţă. ”Vreau să reducem numărul de ani în care o firmă poate sta în insolvenţă. În foarte multe situaţii, s-a depăşit termenul de cinci ani prevăzut de lege. Dorim ca aceste firme să treacă în faliment pentru a nu mai crea hemoragii la bugetul de stat. Vrem să introducem conditionalităţi în privinţa ratelor pe perioada procedurii de insolvenţă. Dacă nu respectă acest calendar, firma va intra în faliment şi stopăm posibilitatea unei companii de a crea noi datorii la bugetul de stat”, a afirmat ministrul.
El a mai spus că se ia în calcul o perioadă maximă de 2 ani pentru procedura de insolvenţă. În plus, Mişa are în vederea măsuri privind transferarea contribuţiei de la angajat la angajator, în paralel cu reducerea cotei de contribuţii la asigurări sociale de la 39,25% la 35%. În plus, aceasta va fi corelată cu reducerea impozitului pe venit de la 16 la 10%, două măsuri pentru a aduce efecte benefice la nivelul salarizării unitare, în opinia ministrului desemnat.
UPDATE 14:45 - Sevil Shhaideh, avizată favorabil pentru funcţiile de vicepremier şi ministrul al Dezvoltării
Sevil Shhaideh a fost avizată favorabil de comisiile de specialitate reunite din Parlament cu 29 de voturi ”pentru” şi 9 ”împotrivă” pentru funcţia de vicepremier şi ministru al Dezvoltării, audierile din comisii desfăşurându-se printre certuri şi reproşuri între reprezentanţii opoziţiei şi cei ai puterii.
Audierile ministrului desemnat al Dezvoltării Regionale, Sevil Shhaideh, au început cu certuri între reprezentanţii puterii şi cei ai opoziţiei, mărul discordiei fiind numărul de întrebări adresate ministrului.
”Am început această chestiune prin a vă propune să facă doamna ministru o sinteză cât mai scurtă ca să rămână posibilitatea colegilor să pună întrebări, dar, de asemenea, vă propuneam să punem două sau trei întrebări din partea fiecărui grup politic astfel încât să aibă fiecare posibilitatea să i se răspundă de către doamna ministru”, a afirmat vicepreşedintele Comisiei pentru administraţiei publică a Camerei, social-democratul Ion Călin, după ce liberalii au cerut să adreseze mai multe întrebări decât reprezentanţii majorităţii.
”Dacă dumneavoastră nu doriţi ca opoziţia să pună întrebări ne spuneţi să ne ridicăm şi plecam ca să nu vă deranjăm”, a afirmat liberalul Florin Roman.
”Parctica asta am văzut-o şi dimineaţă la câteva comisii, domnule Roman. Din câte ştiţi dumneavoastră, şi lucrăm împreună de câteva luni bune la Comisia de administraţie, s-a lucrat pe regulamentul Camerei şi pe regulamente comune, am avut colaborare bună cu ministerul Dezvoltării şi reprezentare de fiecare dată la nivel de secretari de stat şi vă rog să nu uitaţi acest lucru”, a replicat Ion.
În final, după aproximativ 10 minute de discuţii în contradictoriu, s-a stabilit că se vor adresa câte trei întrebări de grup parlamentar.
Audierea ministrului a durat o oră, însă certurile între grupurile parlamentare au continuat de data aceasta însă pe procedură, reprezentanţii majorităţii parlamentare cerând liberalilor să adreseze întrebări strict legate de programul de guvernare şi nu politice.
În contextul audierilor, Sevil Shhaideh a fost întrebată de ce în noul program de guvernare este prevăzută blocarea posturilor din administraţie.
”Dacă analizaţi cu atenţie capitolul II - politicile publice, veţi observa că există planul de analiză şi de raţionalizare a cheltuielilor publice printre care ca primă măsură o are auditarea funcţiilor guvernamentale. Ne-am asumat că vom face un inventar al tuturor instituţiilor publice să flexibilizăm administraţia centrală, să diminuăm numărul acolo unde este cazul pentru a exista un moment T0 de la care se porneşte în această analiză. Considerăm că se impune blocarea acestor posture - deci nu vorbim nici de diminuări, nici de desfiinţări - astfel încât acest audit al tuturor instituţiilor şi al tuturor funcţiilor să poată pleca de la o bază a unui moment T0”, a răspuns Shhaideh.
De asemenea, i s-a reamintit că a fost criticată pentru că ar fi acordat bani prin PNDL anumitor judeţe ale căror voturi erau importante la moţiunea de cenzură, Shhaideh răspunzând că ”nu există o asemnea alocare”.
”Totul este conform legii, nu există nimic partizan iar ceea ce afirmă dânşii afirmă din necunoaştere a procedurilor legale. Eu sunt pregătită pentru orice acţiune de control a oricărei instituţii abilitate să facă acest control şi nu am nicio problemă în acest sens”, a afirmat ea.
De asemenea, Shhaideh a fost solicitată să clarifice decizia ca Ministerul Fondurilor Europene să rămână delegat în subordinea Ministerul Dezvlotării.
”Nu ne permitem în acest moment. Am făcut o analiză foarte serioasă a riscurilor care ar putea conduce la întârzierea desemnării autorităţilor de management, nu ne permitem acest risc nici măcar încă o lună de zile să întârziem desemnarea. Anul trecut de exemplu, un program a depus pachetul de desemnare în luna decembrie. Vorbim de programul de asistenţă tehnică. În luna ianuarie, autoritatea de audit a returnat toate procedurile şi a solicitate refacerea şi reconstruirea tuturor procedurilor pe noua instituţie. Deci există acest risc foarte evident ca procedurile să fie întârziate”, a afirmat vicepremierul interimar.
Sevil Shhaideh a primit aviz favorabil, PNL şi USR votând însă împotrivă.
”Grupul PNL a votat împotrivă astăzi pentru că, din păcate, doamna Shhaideh s-a dezbrăcat de haina tehnocratului, de a omului de administraţie şi a luat-o pe cea politică”, a afirmat Florin Roman de la PNL.
Scandalul nu s-a terminat nici după terminarea audierilor. Senatoarea USR, Florina Presadă a aşteptat-o la lift pe Sevil Shhaideh pentru a-i cere anumite lămuriri şi reproţându-i totodată că ideea de democraţie şi pluralism politic este anulată printr-un proiect de lege care prevede reducerea majorităţii cu care se iau deciziile în consiliile locale legate de patrimoniu de la două treimi la jumătate plus unu.
”În cadrul Comisiei de administraţie publică de la Senat discutăm de câteva luni de zile o propunere legislativă mai veche, care aparţine domnului Vâlcov şi doamnei Firea, prin care se doreşte scăderea majorităţilor prin care se iau deciziile privind patrimoniul în Consiliile locale şi judeţene de la două treimi la 50 la sută plus unu din numărul total al consilierilor în funcţie. Este singurul tip de decizie la nivel local care are nevoie şi de voturile opoziţiei. Practic, prin modificarea sau scăderea acestei majorităţi, voturile consilierilor de opoziţie nu mai sunt utile. Practic, oricine, un cetăţean dacă a votat pentru un partid care a ajuns în opoziţie, votul lui este inutil, pentru că nu mai este nevoie de opoziţie în Consiliile locale. Se anulează votul acestor cetăţeni, se uşurează înstrăinarea patrimoniului comunităţilor locale. Ştim bine că acesta ajunge de obicei să fie concesionat către diverse firme asociate puterii executive la nivel local. (...) Ideea de democraţie şi pluralism politic este anulată”, a spus Presadă.
UPDATE 14:33 - Olguţa Vasilescu, avizată de comisii pentru funcţia de ministru al Muncii: Nu vrem să dărâmăm pilonul de pensii al statului
Deputatul PSD Lia Olguţa Vasilescu a fost avizată favorabil joi, de comisiile de specialitate, cu 32 de voturi „pentru”, 8 „împotrivă” şi o „abţinere”, aceasta ţinând să precizeze, în cadrul audierii, că Guvernul nu doreşte să dărâme pilonul de pensii al statului ca să-l ajute pe cel privat, prin măsura prin care le dă posibilitatea persoanelor cu activităţi independente să opteze către ce pilon doresc să cotizeze.
Întrebată despre posibilitatea renunţării la obligativitatea contribuţiilor la sistemul de pensii al statului, ministrul desemnat al Muncii a ţinut să precizeze că măsura vizează doar persoanele care au venituri din activităţi independente.
„Această măsură se referă doar la cei care au venituri din activităţi independente şi, la ora actuală, trebuie să plătească şi la pilonul I de pensie, care este al statului şi la pilonul III de pensii care este privat. Suma care se colectează de la aceste persoane este în jur de 200 milioane lei, este o sumă aproape nesemnificativă şi prin programul de guvernare i-am lăsat să opteze pentru unul dintre cele două piloane de unde pot să şi primească pensie”, a explicat Olguţa Vasilescu.
Deputatul PSD a ţinut să precizeze că Guvernul nu doreşte să dărâme pilonul statului ca să-l ajute pe cel privat.
„Este vorba doar pentru cei care au venituri din activităţi independente, pentru toţi ceilalţi nu s-a schimbat absolut nimic, adică nu vrem să dărâmăm pilonul statului ca să ajutăm piloanele de pensii care sunt private”, a conchis Lia Olguţa Vasilescu.
UPDATE 14:30 - Florian Bodog, avizat favorabil pentru Ministerul Sănătăţii: Da, am nevoie de curaj pentru a-mi continua mandatul
Florian Bodog a fost avizat favorabil de comisia pentru sănătate publică pentru funcţia de ministru al Sănătăţii, cu 16 voturi „pentru”, şapte „împotrivă” şi o abţinere. El a spus că „orice intervenţie chirurgicală începută trebuie finalizată” şi că are nevoie de curaj pentru a-şi continua mandatul, răspunzând astfel acuzaţiilor senatorilor USR, care l-au numit incompetent şi au afişat în timpul discuţiilor mesaje precum „O ruşine” şi „30 de minute pentru audierea unui ministru care s-a declarat incompetent”.
„Sunt chirurg şi cred că orice intervenţie chirurgicală începută trebuie finalizată. (..) În ceea ce priveşte setul de întrebări cu echipa incompentenă, cu acuzaţiile de minciună şi curaj, da, am nevoie de curaj pentru a continua mandatul şi fiecare dintre noi, cei care suntem în echipa ministerului Sănătăţii, avem nevoie de curaj pentru a trece peste absolut toate problemele care sunt ridicate şi pe care le ştiţi, dar o parte dintre dumneavoastră le treceţi cu vederea şi consideraţi că ministrul este răspunzător penntru tot ceea ce se întâmplă. Cred că trebuie să fim constructivi şi să încercăm să facem lucruri pentru sistemul de sănătate”, a declarat Florian Bodog în cadrul comisiei.
În acest timp, doi senatori USR au afişat mai multe mesaje printate pe coli de hârtie, precum „O ruşine”, „30 de minute pentru audierea unui ministru care s-a declarat incompetent”, „31 de copii au murit până acum din cauza epidemiei de rujeolă”, „De ce nu aţi trimis Legea vaccinării în Parlament”, „Mor oameni cu zile pe listele de aşteptare”.
„Este incredibil ce se întâmplă. Şi partidul care l-a pus în funcţia de ministru a recunoscut că este incompetent. După ce un ministru este declarat incompetent de propriul partid prin cifre, îl revedem pus în funcţie astăzi”, au susţinut ei.
Cei doi senatori au acuzat şi faptul că directorul Agenţiei Naţionale de Transplant este un „condamnat penal”.
„Agenţia este condusă de domnul profesor universitar Radu Deac, din câte ştiu nu este condamnat penal”, a răspuns ministrul.
Noul ministru al Sănătăţii a mai spus că Legea vaccinării va fi citită în prima şedinţă de Guvern, urmând ca după vacanţa parlamentară să fie trimisă în Parlament pentru a fi dezbătută.
„E o lege care trebuie susţinută de toate partidele”, a subliniat ministrul.
UPDATE 13:48 - Dunca: Construirea unor săli polivalente nu mai este o prioritate pentru guvern. Organizarea Euro-2020 este prioritară
Marius Dunca, ministrul propus pentru Tineret şi Sport în Guvernul Tudose, a primit, joi, aviz favorabil din partea Comisiei pentru Învăţământ, Ştiinţă, Tineret şi Sport, cu 21 voturi pentru şi 11 împotrivă. Dunca le-a spus membrilor comisiei că organizarea unor meciuri din cadrul Campionatului European de fotbal din 2020 este prioritară pentru guvern, astfel că proiectele privind construirea unor săli polivalente vor fi amânate. Dunca a făcut parte şi din Guvernul Grindeanu, iar la audierea din ianuarie afirma că îşi propune să construiască două săli polivalente, două baze nautice, două pentru canotaj, două hipodromuri şi un velodrom.
"Avem nevoie de săli de sport ca de aer. Din păcate, nu mai avem timpul necesar, pentru că se apropie Campionatul European de Fotbal. Avem nevoie de cel puţin patru săli polivalente. Din păcate, Campionatul European de fotbal devine prioritar pentru noi prin construirea celor patru stadioane, dar trebuie precizat că nu MTS le finanţează, ci Compania Naţională de Investiţii", le-a spus Dunca parlamentarilor din Comisie.
UPDATE 13:25 - Lucian Şova, avizat favorabil pentru funcţia de ministru al Comunicaţiilor. Nu am mai vorbit cu Boris Golovin de 10 ani
Lucian Şova, propus pentru conducerea Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI), a primit joi aviz joi favorabil din partea comisiilor de specialitate din Parlament, cu 13 voturi ”pentru” şi şapte voturi ”împotrivă”, nicio abţinere.
Întrebat de jurnalişti, la finalul audierilor, dacă ştia că Boris Golovin, cu era era partener de afaceri, face parte din spionajul armatei ruse, el a răspuns că nu cunoştea acest detaliu în momentul asocierii.
Ministrul desemnat a susţinut că este mai greu să desfiinţezi o firmă decât să o înfiinţezi, întrebat fiind de jurnalişti de companiile la care este acţionar.
CITEȘTE ȘI Ovidiu Gant (FDGR) anunţă că nu va vota pentru învestirea noului guvern din cauza ”atitudinii ostile” a PSD şi ALDEUPDATE 12:56 - Lucian Romaşcanu, propus pentru portofioliul de la Cultură, a primit avizul comisiilor de specialitate din Parlament
Lucian Romaşcanu, propus pentru portofoliul Cultură şi Identitate Naţională, a primit, joi, avizul comisiilor de Cultură reunite ale Parlamentului cu 17 voturi "pentru", 3 "împotrivă" şi 3 "abţineri".
La audieri, senatorul Lucian Romaşcanu a vorbit despre proiectele pe care vrea să le continue, despre Legea cinematografiei, Arhiva Naţională de Film, dar şi cazul "Cuminţenia Pământului".
Ministrul desemnat pentru portofoliul de la Cultură are o experienţă de 27 de ani în mediul privat. "Decizia partidului de a mă propune a fost de a merge pe alegerea unui om cu profil de management sau pe un om cu profil cultural pur-sânge. S-a ales varianta unui om cu pregătire în management. Cred că am un profil care se potriveşte", a spus Lucian Romaşcanu.
Liviu Pop a fost avizat favorabil de comisiile reunite pentru funcţia de ministru al Educaţiei, cu 19 voturi „pentru” şi 11 „împotrivă”. El a spus că sunt anumite măsuri întârziate în programul de guvernare, dar acestea vor fi recuperate în vacanţa parlamentară.
„Sunt măsuri întârziate în programul de guvernare, dar împreună cu colegii din minister vom încerca să le recuperăm în cele două luni de vacanţă parlamentară, dar în perioada reluării activităţii parlamentare vor fi dezbateri şi în Parlament, pentru că este nevoie de fiecare opinie care să ducă la îmbunătăţirea sistemului de educaţie. (...) Cu siguranţă, în zona aceasta avem de continuat lucrurile bune pe care domnul ministru Năstase le-a făcut şi de recuperat unele lucruri care nu s-au făcut la timp”, a declarat Liviu Pop în cadrul prezentării din comisie.
UPDATE 12:27 - Adrian Ţuţuianu, avizat pozitiv pentru Ministerul Apărării: Sunt ambiţios şi vreau să las urme pe unde trec
Senatorul PSD Adrian Ţuţuianu a fost avizat pozitiv joi, cu 22 de voturi ”pentru” (PSD, ALDE, UDMR) şi 10 voturi ”împotrivă” (PNL, USR), de către comisiile de specialitate ale Parlamentului pentru a prelua funcţia de ministru al Apărării, el spunând că va fi un ministru serios, care ştie carte şi că vrea să lase urme pe acolo pe unde trece.
”În primul rând ne interesează ca în perioada 2017 – 2020 să dezvoltăm capabilităţile de apărare naţională, capabilităţi robuste şi moderne. În al doilea rând, să creştem credibilitatea strategică în cadrul NATO şi al UE, să consolidăm parteneriatele strategice (…), să dezvoltăm relaţiile de cooperare internaţională în plan bilateral, regional şi în cadrul organizaţiilor internaţionale (…) Este extrem de important în programul nostru de guvernare sublinierea misiunilor generale ale armatei României”, a spus Adrian Ţuţuianu despre priorităţile Ministerului Apărării în perioada următoare.
UPDATE 12:00 - Răzvan Cuc, avizat pentru funcţia de ministru al Transporturilor: Îmi păstrez estimarea, vom finaliza 90 km autostradă
Răzvan Cuc a fost avizat joi pentru funcţia de ministru al Transporturilor de comisiile reunite ale Senatului cu 32 de voturi pentru şi 12 împotrivă. El a subliniat că îşi menţine estimarea iniţială, că vor fi finalizaţi 90 de kilometri de autostradă în acest an, şi a spus că vor fi lansate proiecte pentru circa 600 de kilometri de autostradă şi drumuri naţionale până la finalul anului.
Răzvan Cuc a declarat, în luna februarie, că firmele de construcţii vor termina în acest an 90,23 kilometri de autostradă. După finalizarea audierilor din Senat, el a subliniat că îşi menţine estimarea pentru acest an.
”Rămân la acelaşi rezultat pe care l-am dat prima dată, 90 de kilometri de autostradă finalizaţi în acest an. 15 au fost deja finalizaţi în martie, sectiunile A, B şi C, lotul 2 din Lugoj-Deva. Urmează să fie finalizate loturile 3 şi 4 din Lugoj-Deva, loturile 3 şi 4 din Sebeş-Turda si cei trei kilometri de la intrarea în Bucureşti (parte din autostrada A3 Bucureşti-Ploieşti – n.r.)”, a afirmat Cuc.
UPDATE 11:40 - Mircea Titus Dobre, avizat favorabil în comisii pentru funcţia de ministru al Turismului
Mircea Dobre a primit joi aviz joi favorabil din partea comisiilor de specialitate din Parlament, cu 36 voturi ”pentru” şi 10 ”împotrivă”, nicio abţinere, pentru a prelua funcţia de ministru al Turismului.
Unul dintre principalele subiecte de discuţii a fost situaţia birourilor de promovare turistică externă.
Ministerul Turismului a decis în urmă cu două luni să desfiinţeze birourile externe de promovare, motivând nereguli descoperite de Curtea de Conturi a României.
”Pentru rezolvarea acestei situaţii, voi chema corpul de control al premierului pentru închiderea acestor birouri de promovare externă. Voi cere control de la corpul de control al premierului României, să vină şi să închidem aceste birouri. Eu am spus că sunt anumite probleme. Şi pentru că sunt şi voci pro şi contro, noi o să punem acest control pe masă. Noi o să îl cerem, o să facem adresă, să facă aceste controale pe baza documentelor pe care le primim de la dânşii” a spus Dobre, la ieşirea de la audierile din comisiile de specialitate reunite din Parlament.
UPDATE 11:22 - Carmen Dan, avizată favorabil la MAI: A fost o greşeală de comunicare în evaluarea PSD. O singură măsură e neîndeplinită
Minsitrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a fost avizată favorabil pentru a prelua din nou portofoliul Internelor, ea explicând jurnaliştilo că în evaluarea PSD, care a arătat că nu a avut realizări la minister, a apărut o "greşeală de comunicare" şi nu este reflectată realitatea.
"Măsurile pe care dvs. le consideraţi neîndeplinite (...) sunt măsuri care se află în diferite stadii de implementare, unele sunt chiar în procedură de avizare. O singură măsură a fost trecută ca neîndeplinită", a spus Carmen Dan, întrebată despre evaluarea PSD.
UPDATE 11:13 - Băsescu: Ne retragem de la audieri, nu participăm nici la şedinţa de învestire a Guvernului care produce şoc şi groază
Preşedintele PMP, Traian Băsescu a declarat, joi, la Parlament, că formaţiunea politică pe care o conduce se retrage de la audieri şi nu participă nici la şedinţa comună de învestire a Guvernului, motivând că e un Executiv ”incompetent” care ”produce şoc şi groază”, la Ministerul Culturii fiind propus ”fostul şef de la Cancan”, vicepremier fiind ”omul care mergea la vânătoare cu Omar Hayssam, iar la IMM-uri este unul căruia i se spune piţiponcul”.
”M-am consultat cu colegii din grupurile parlamentare de la Cameră şi de la Senat şi concluzia noastră a fost că cea mai bună soluţie este să ne retragem de la audieri şi să nu participăm nici la şedinţa comună de învestire a Guvernului. Motivele sunt următoarele: în primul rând este un guvern profund incompetent. Numai dacă ne referim la cultură - este fostul şef de la Can-Can, primviceprim-ministru este omul care mergea la vânătoare cu Omar Haysam, la IMM-uri avem unul căruia i se spune piţiponcul. E un guvern care produce şoc şi groază şi se vede că nu e din filmul unei guvernări”, a declarat liderul PMP.
UPDATE 10:46 - Laufer, avizat pentru Mediul de Afaceri: Targetul meu este ca acest minister să fie în top trei
Ilan Laufer a fost avizat joi de comisiile reunite ale Senatului pentru funcţia de ministru pentru Mediul de Afaceri cu 35 de voturi pentru şi 11 împotrivă. El a subliniat că vrea ca ministerul pe care îl conduce să fie în topul celor mai bune trei ministere şi dacă i se va cere să plece, pentru orice motiv, va pleca.
”Targetul meu este ca acest minister să fie în top trei. (...) Ştiu că urmează sacrificii. Îmi setez targeturi mari. (...) Dacă mi se va cere să plec din orice motiv, că nu am şapcă, orice, voi pleca”, a afirmat Laufer.
Legat de pozele apărute în revista Men’s Health, ministrul desemnat a declarat că erau în timpul său liber şi le consideră chiar o realizare personală.
UPDATE 10:02 - Victor Negrescu, avizat fără niciun vot împotrivă pentru Ministerul Afacerilor Europene
Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a fost avizat joi de comisiile de specialitate ale Parlamentului pentru funcţia de ministru al Afacerilor Europene, cu 16 voturi ”pentru” (PSD, ALDE, UDMR, PMP) şi 7 abţineri (PNL, USR).
În cadrul audierilor, care au durat aproximativ jumătate de oră, Victor Negrescu le-a spus parlamentarilor că Ministerul Afacerilor Europene este o prioritate pentru Guvernul României în perspectiva pregătirii preşedinţiei române a Uniunii Europene.
UPDATE 09:58 - Rovana Plumb, avizată favorabil de Comisia pentru afaceri europene: Obiectivul pentru 2017 este de a aduce 5,7 miliarde de euro
Ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb, a fost avizată pozitiv de comisia de specialitate cu 15 voturi ”pentru” şi 8 ”împotrivă”, parlamentarii care nu i-au acordat votul de încredere fiind cei din opoziţie, respectiv PNL, USR şi PMP. Audierea Rovanei Plumb a fost marcată de critici venite din partea lui Victor Ponta şi Eugen Teodorovici, nemulţumiţi că Ministerul Fondurilor Europene nu este unul de sine stătător fiind în subordinea Ministerului Dezvoltării.
”Obiectivul pentru anul 2017 este acela de a aduce 5,2 miliarde de euro. Un alt obiectiv este acela de a deschide toate liniile de apeluri. În momentul de faţă avem deschidere în ceea ce priveşte alocarea financiară de 58%, de aceea ne-am propus ca până la sfârşitul anului să avem 100%, iar în ceea ce priveşte contractarea, preluată la 5%, în momentul de faţă suntem la 8,57% şi vom continua. Un alt obiectiv pe care îl avem pe întreg cadrul multianual financiar în ceea ce priveşte simplificare este acela de a facilita participarea beneficiarilor la fondurile europene. Acestea sunt în mare obiectivele propuse atât pe termen scurt, cât tot ceea ce înseamnă absorbţie până în anul 2020 la un procent de aproape 70%, urmând ca până în 2023 să ajungem la 100%. Vă asigur că putem să facem lucrul acesta pentru că l-am demonstrat în perioada anterioară de programare, cât am fost la guvernare, că am reuşit de la 7% să ajungem la o absorbţie de 90,44%”, a afirmat Rovana Plumb în deschiderea audierilor din comisiile reunite de afaceri europene.
UPDATE 09:56 - Toma Petcu, avizat favorabil în comisii pentru funcţia de ministru al Energiei
Toma Petcu, propus de ALDE, a primit joi aviz joi favorabil din partea comisiilor de specialitate din Parlament, cu 36 voturi ”pentru” şi 16 ”împotrivă”, nicio abţinere, pentru a prelua funcţia de ministru al Energiei.
Despre sectorul de minerit, Petcu a spus, în cadrul audierilor, că a găsit la minister o decizie a Comisiei Europene, negociată cu fostul Guvern, de închidere a minelor Lonea şi Lupeni, cu oprirea exploatărilor în 2017 şi închidere până în 2020.
”Am reluat negocierile, am discutat cu sindicatele din minerit de la Hunedoara, ei mi-au spus că ei nu au fost consultaţi la aceasă decizie, lucru care m-a deranjat. Am discutat cu ei, le-am spus că voi face toate diligenţele la Comisia Europeană, să modificăm această perioadă de închidere. E clar că de anulare a unei decizii a CE nu se mai putea pune problema”, a afirmat Petcu, în cadrul audierilor din comisiile de specialitate reunite din Parlament.
UPDATE 09:49 PMP a părăsit lucrările Comisiilor de politică externă, după ce ministrul Păstârnac a fost întrerupt din lipsă de timp
Parlamentarii PMP au părăsit şedinţa Comisiilor reunite de politică externă, în care era audiată ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstârnac, după ce ea a fost întreruptă de preşedintele comisiei din expunerea priorităţilor mandatului său pentru a se putea încadra în termenul de 30 de minute alocat de conducerea Parlamentului.
Parlamentarii PMP au acuzat că la audieri are loc "o mascaradă" şi au părăsit lucrărilor.
Andreea Păstârnac a vorbit aproximativ 10 minute, fiind apoi întreruptă de Rozalia Biro (UDMR), preşedintele Comisiei de politică externă din Camera Deputaţilor, pe motiv că trebuie alocat timp şi pentru întrebări.
Ministrul desemnat al Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a fost avizat favorabil, joi, de comisiile de politică externă, el explicând parlamentarilor că îl califică pentru acest post "faptul că e calificat în domeniu", iar evaluarea PSD, în care are doar câteva măsuri realizate, nu era o evaluare care se concentra pe măsuri specifice, ci pe "acţiuni strategice", care au fost şi vor fi urmate.
"Am fost întrebat ce mă califică. Mă califică faptul că sunt calificat în acest domeniu", le-a spus Meleşcanu parlamentarilor care l-au întrebat despe evaluarea PSD asupra capitolului politicii externe, unde sunt doar două obiective îndeplinite.
El a spus că există o "specificitate" a politicii externe, unde este greu de făcut evaluări pe măsuri obiective.
"Capitolul politică externă e un capitol care implică direcţii de acţiuni strategice. Nu e vorba de măsuri specifice, într-un fel sau altul, ci direcţii strategice pe care va trebui să le urmăm şi pe care le-am urmat", a explicat Meleşcanu.
UPDATE 09:19 - Fifor, avizat favorabil în comisii pentru funcţia de ministru al Economiei: Nu sunt filosof; nu am făcut astfel de studii
Senatorul PSD Mihai Fifor a fost avizat favorabil, joi, de comisiile de specialitate ale Parlamentului, cu 37 de voturi „pentru” şi 17 „împotrivă”, pentru a prelua funcţia de ministru al Economiei, social-democratul ţinând să precizeze că nu este filosof de meserie, el fiind familiarizat cu problemele din minister. În cadrul audierii, Fifor a susţinut că acele companii aflate în insolvenţă, cu datorii „istorice”, nu se vor închide, ele urmând să intre într-un proces de reorganizare pe modelul Hidroelectrica.
„Considerăm că se impune ca element central reindustrializarea României, în cadrul căreia statul să acţioneze ca manager performant, producător şi furnizor de servicii şi ca investitor prudent în economie, respectând regulile şi principiile economiei de piaţă. Companiile din portofoliul Ministerului Economiei, aflate în situaţii financiare precare, companii aflate în insolvenţă, cu datorii istorice mari, nu se vor închide. Ele vor intra într-un proces de reorganizare pe modelul Hidroelectrica, având ca scop final readucerea acestora în parametrii de profitabilitate, inclusiv prin cooptarea unor investitori privaţi, acolo unde acest fapt este posibil”, a susţinut Mihai Fifor.
UPDATE 09:03 - Ministrul desemnat Ilan Laufer, către jurnalişti: Cred că arăt îngrozitor. Am dormit foarte puţin
Ministrul desemnat pentru Mediul de Afaceri, Ilan Laufer, le-a spus jurnaliştilor, joi, înaintea audierii din comisiile de specialitate ale Parlamentului care încercau să îl fotografieze că "arată îngrozitor", explicându-le că a "dormit foarte puţin".
Înaintatea audierilor din Comisiile parlamentare, jurnaliştii s-au apropiat de Laufer pentru a-l fotografia, el zâmbind la camere, apoi spunându-le fotografilor: "Cred că arăt îngrozitor. Am dormit foarte puţin".
UPDATE 8:00 - Audierea miniştrilor în comisii a început
Primii care sunt audiaţi, de la ora 8.00, în comisiile de specialitate ale Parlementului sunt Rovana Plumb, propusă la Ministerul Fondurilor Europene şi Mihai Fifor, propus la Ministerul Economiei.
Ultimii audiaţi în comisii, de la 13.30, vor fi Gabriel Petrea (Ministerul Consultării Publice şi Dialogului Social) şi Tudorel Toader (Ministerul Justiţiei).
Avizul comisiilor de specialitate este unul consultativ, lista miniştrilor propuşi de Mihai Tudose urmând să fie supusă în bloc votului Parlamentului.
La ora 15.00 este convocat plenul reunit al celor două Camere, unde premierul desemnat Mihai Tudose îşi va prezenta programul de guvernare şi va cere votul de încredere al parlamentarilor. Noul guvern are nevoie de voturile a cel puţin jumătate plus unu din numărul total al deputaţilor şi senatorilor.
Pe lângă voturile parlamentarilor PSD şi ALDE, Tudose poate conta şi pe voturile UDMR. ”Posibilitatea de a susţine guvernul mâine a rămas una foarte directă, deschisă. Am votat în unanimitate. Colegii mei au susţinut că, dacă nu apar mâine în comisii surprize neplăcute, atunci vom vota învestirea guvernului, ceea ce nu înseamnă că vom fi de acord cu toate măsurile pe care le va lua guvernul în perioada următoare”, a declarat Kelemen Hunor miercuri, la finalul unei şedinţe cu parlamentarii UDMR.
De asemenea, este probabil ca şi parlamentarii minorităţilor naţionale să susţină noul cabinet, în condiţiile în care aceştia susţin în mod tradiţional majoritatea deja constituită.
După vot, care este estimat să dureze aproximativ două ore şi jumătate, noul cabinet va fi aşteptat la Palatul Cotroceni pentru depunerea jurământului. Ora ceremoniei este incertă deocamdată, depinzând atât de durata şedinţei plenului comun, cât şi de programul preşedintelui Iohannis care prevede, de la ora 18, participarea la o recepţie organizată de către ambasada Canadei la Bucureşti.
Lista miniştrilor nominalizaţi pentru a face parte Cabinetul condus de Mihai Tudose a fost prezentată miercuri de către liderul PSD Liviu Dragnea.
Prin urmare, alături de Mihai Tudose, joi, se vor prezenta în faţa Parlamentului Sevil Shhaideh-vicepremier, ministrul Dezvoltării Regionale; Graţiela Gavrilescu-vicepremier, ministrul Mediului; Rovana Plumb-ministru delegat pentru Fondurile Europene; Mihai Fifor-ministrul Economiei; Teodor Meleşcanu-ministrul Afacerilor Externe; Carmen Dan-ministrul Afacerilor Interne; Petre Daea-ministrul Agriculturii; Adrian Ţuţuianu-ministrul Apărării Naţionale; Lucian Romaşcanu-ministrul Culturii; Liviu Pop-ministrul Educaţiei; Lucian Georgescu-ministrul Cercetării; Toma Petcu-ministrul Energiei; Ionuţ Mişa-ministrul de Finanţe; Tudorel Toader-ministrul Justiţiei; Doina Pană-ministrul Apelor şi Pădurilor; Lia Olguţa Vasilescu-ministrul Muncii; Lucian Şova-ministrul Comunicaţiilor; Florian Bodog-ministrul Sănătăţii; Răzvan Cuc - ministrul Transporturilor; Marius Dunca-ministrul Tineretului şi Sportului; Gabriel Petrea-ministrul delegat pentru Dialog Social; Viorel Ilie-ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul; Ilan Laufer-ministrul pentru Mediul de Afaceri; ministrul Turismului-Marius Dobre; Andreea Păstârnac-ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni; Victor Negrescu - ministrul Afacerilor Europene; Marcel Ciolacu-vicepremier fără portofoliu.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...