Cabinetul Tudose preia 17 dintre miniştrii Guvernului Grindeanu, responsabili pentru mai mult de jumătate din nerealizările guvernamentale şi pentru mai mult de două treimi din măsurile îndeplinite parţial, conform Raportului Vâlcov. Aceiaşi miniştri au mai mult de jumătate din cele 50 de realizări ale primelor şase luni de guvernare, în condiţiile în care totalul măsurilor care trebuiau implementate era de 393. Premierul Mihai Tudose are 0 realizări, 2 măsuri îndeplinite parţial şi 17 neîndeplinite. Printre cei nominalizaţi pentru un nou mandat se regăsesc miniştri care au ca unic obiectiv atins tocmai înfiinţarea ministerului pe care îl conduc (Ministerul Turismului şi Ministerul pentru Românii de Pretutindeni), în alte cazuri la nerealizări fiind trecute chiar legile care ar trebui să asigure funcţionarea respectivului domeniu. Noul Executiv preia şi un ministru, pe cel al Tineretului şi Sportului, care, potrivit evaluării partidului, nu are realizări, nici măcar parţiale, ci doar 20 de obiective neatinse. Ministerul cu cele mai multe măsuri neimplementate, 29, este Ministerul Justiţiei, care consemnează o realizare, reînfiinţarea Institutului Român de Criminologie. Printre cei care îşi vor continua mandatul se numără şi ministrul Energiei, Toma Petcu, acesta bifând "monitorizarea procedurii de negociere a contractelor". Prima pe lista măsurilor parţial îndeplinite este însă "exploatarea rezervelor probabile şi posibile prin investiţii specifice". Lia Olguţa Vasilescu are cele mai multe realizări, cu 9 măsuri îndeplinite şi alte 23 realizate parţial.
Evaluarea făcută de PSD arăta că din cele 393 de măsuri cuprinse în programul de guvernare, 50 (13%) au fost îndeplinite integral, 107 (27%) au fost îndeplinite parţial, iar 236, reprezentând 60%, erau măsuri neîndeplinite. Dintre acestea, miniştrii preluaţi şi în noul cabinet au 27 de obiective atinse, 86 parţial îndeplinite şi 143 neîndeplinite.
Mihai Tudose - prim-ministru
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Ca ministru al Economiei, nu a îndeplinit niciuna din măsurile propuse prin programul de guvernare.
Tudose are două măsuri îndeplinite parţial: Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii şi Fondul Naţional de Dezvoltare. În cazul primului fond, în raportul de evaluare se consemnează: "Acesta va fi alcătuit, în principal, din companiile de stat profitabile, a cărui valoare va depăşi 10 mld. €. Termen: Primul semestru din 2017. În curs de îndeplinire". În cazul celui de-al doilea fond, menţiunea este "Primul semestru din 2017. În curs de îndeplinire".
Cele 17 măsuri neîndeplinite includ: transferul ELCEN în patrimoniul Municipiului Bucureşti Termen: De realizat în 2017; Comitet interministerial pentru reprezentanţele economice ale României din străinătate Termen: De realizat în 2017; Lărgirea Consiliului de Export Termen: De realizat în 2017; Program naţional de specializare inteligentă Identificarea avantajelor competitive ale fiecărei regiuni; Program de investiţii publice de tip greenfield Termen: Pregătire în 2017, implementare 2018; Program de utilizare a siturilor contaminate. Investiţii brownfield. Termen: Pregătire în 2017, implementare 2018; Programul naţional „Promovarea proprietăţii intelectuale româneşti” Termen: Pregătire în 2017, implementare 2018; Programul pentru atragerea de investiţii străine cu valoare adăugată mare Termen: Începere în 2017; Modificarea Legii minelor nr. 85/2003. Termen: 2017; Programul de cercetare geologică a resurselor minerale în perioada 2017—2020 Termen: Începere; Program privind valorificarea durabilă a resurselor minerale prin diversificarea produselor finite Termen: Pregătire în 2017, implementare 2018; Program privind Apele Minerale Termen: Începere în 2017; Eficientizarea Portalului de Comerţ Exterior. Termen 2017; Program privind dezvoltarea şi consolidarea drepturilor consumatorilor. Termen: Pregătire în 2017, implementare 2018; Program privind dezvoltarea instrumentelor de informare, educare şi evaluare a gradului de satisfacţie a consumatorilor. Termen: Începere în 2017; Program privind reorganizarea Larex Termen: Începere în 2017; Program privind stimularea constituirii/ funcţionării adecvate a centrelor de consultanţă şi informare a consumatorilor. Termen: Începere 2017.
Sevil Shhaideh - vicepremier, ministrul Dezvoltării Regionale
O singură măsură a fost îndeplinită, cea privind acordarea de împrumuturi din trezorerie pentru 10S = Modernizarea satului românesc.
Alte 14 măsuri au fost considerate ca îndeplinite parţial, printre acestea aflându-se asigurarea pachetului minim de servicii în fiecare localitate din mediul rural — 10 S, program investiţii pentru modernizarea drumurilor judeţene, noul Statut al funcţionarului public, program de investiţii pentru modernizarea drumurilor comunale, înfiinţarea unei direcţii pentru reducerea numărului agenţiilor şi instituţiilor aflate în subordinea Guvernului, program de investiţii pentru serviciile de apă-canal, program de investiţii pentru conformare deşeuri, program de investiţii în termoizolarea locuinţelor, program de investiţii în infrastructură socială în zone rurale.
Alte trei măsuri se consideră neîndeplinite: interdicţia ca o instituţie publică să ceară cetăţeanului sau persoanei juridice un act sau un document pe care îl are deja o altă instituţie, managementul public depolitizat de la nivelul de subsecretar de stat în jos, reglementarea serviciilor publice.
Graţiela Gavrilescu - vicepremier, ministrul Mediului
Evaluarea în acest caz se referă la politicile de mediu, inclusiv apele şi pădurile, şi consemnează ca realizare înfiinţarea Ministerului Apelor şi Pădurilor şi împădurirea a 5.000 de hectare.
Trei măsuri din programul de guvernare au fost realizate parţial: programul pentru gestionarea siturilor contaminate, programul de prevenire şi gestionare a inundaţiilor, programul pentru combaterea eroziunii costiere.
Nerealizările sunt 5: programul 20.000 de staţii de alimentare pentru maşini electrice, programul 100.000 de vouchere pentru maşini electrice, a câte 10.000 euro fiecare, programul pentru protecţia mediului prin conservarea biodiversităţii, programul pentru monitorizarea şi îmbunătăţirea calităţii aerului, programul pentru dezvoltarea durabilă a pădurilor.
Rovana Plumb - ministru delegat pentru Fondurile Europene
În domeniul fondurilor europene, conform evaluării lui Vâlcov, a fost îndeplinită doar o măsură, respectiv cea referitoare la timpii scurţi de evaluare a proiectelor şi de semnare a contractelor.
Alte şapte măsuri nu au fost îndeplinite. Acestea se referă, printre altele, la Introducerea funcţiei de manager de proiect la Autorităţile de Management, simplificarea procedurilor, opţiuni de costuri simplificate, bareme standard pentru costuri unitare, statutul funcţionarului public care lucrează în domeniul fondurilor europene, simplificarea legislaţiei pentru proiectele de investiţii, realizarea unui Ghid privind riscurile în domeniul achiziţiilor publice în proiectele cu finanţare europeană, încurajarea parteneriatelor public-privat, pentru sustenabilitatea proiectelor cofinanţate de UE, schimbul de bune practici cu alte state membre din UE în implementarea proiectelor cu finanţare europeană.
Teodor Meleşcanu - ministrul Afacerilor Externe
În domeniul politicii externe, analiza realizată de PSD consemnează două obiective îndeplinite: menţinerea angajamentului privind aderarea, în etape, la spaţiul Schengen şi implementarea adecvată a deciziilor Summitului NATO din 2016, de la Varşovia, de interes pentru România.
Parţial, au fost îndeplinite 6 obiective: pregătirea pentru preluarea Preşedinţiei Consiliului UE în semestrul I 2019, continuarea demersurilor de finalizare a Mecanismului de Cooperare şi Verificare, susţinerea fermă a eforturilor de integrare europeană ale Republicii Moldova, dezvoltarea Parteneriatului strategic pentru secolul XXI cu SUA, continuarea procesului de consolidare durabilă a relaţiei cu Republica Moldova, consolidarea dimensiunii economice a politicii externe.
Nerealizările sunt în număr de 14: implicarea activă şi pe fond în elaborarea mandatului comunitar privind negocierile relative la Brexit evidenţierea contribuţiei substanţiale a României la asigurarea securităţii frontierei externe a UE, sprijinirea şi eficientizarea Parteneriatului Estic, promovarea procesului de extindere şi susţinerea în acest sens a ţărilor din Balcanii de Vest, continuarea eforturilor de implementare a proiectelor concrete din cadrul Strategiei UE pentru regiunea Dunării, dezvoltarea capacităţilor de apărare ale UE şi a Politicii Comune de Securitate şi Apărare, comandamentul Multinaţional de nivel Divizie pentru Sud-Est să devină operaţional până la Summitul din 2017, sprijin pentru consolidarea capacităţii de apărare a partenerilor estici, punerea în valoare a parteneriatelor României în plan bilateral şi multilateral, valorizarea adecvată a relaţiilor cu ceilalţi vecini direcţi ai României Consolidarea dialogului politic cu statele din regiune pentru dinamizarea relaţiilor economice şi în plan energetic, relansarea relaţiilor cu ţările emergente din Asia, America Latină şi Africa, dezvoltarea relaţiilor economice cu Federaţia Rusă, respectând sancţiunile UE, îmbunătăţirea calităţii serviciilor consulare pentru cetăţenii români din străinătate.
Carmen Dan - ministrul Afacerilor Interne
În acest caz nu există măsuri îndeplinite integral, dar sunt 7 măsuri parţial îndeplinite: informatizarea generalizată în toate direcţiile care lucrează intens cu cetăţeanul, perfecţionarea dispozitivelor jandarmeriei, asigurarea resurselor pentru implementarea managementului integrat al frontierei, achiziţionarea de mijloace speciale de intervenţie la incendii, deszăpeziri, inundaţii, întărirea controlului permanent al legalităţii prezenţei în România a cetăţenilor străini, optimizarea nomenclatorului produselor rezervă de stat, nivelurilor maxime, stocurilor intangibile, DIPI va gestiona situaţia operativă din responsabilitatea sa pentru protejarea personalului din domeniul afacerilor interne.
Un singur obiectiv nu a fost îndeplinit, cel referitor la arhivele naţionale: analiza stării de fapt şi asigurarea dotărilor pentru o bună conservare a dosarelor.
Petre Daea - ministrul Agriculturii
În cazul ministerului condus de Daea au fost îndeplinite cinci măsuri: acordarea în timp util a subvenţiilor pentru agricultură, dezvoltarea sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor, credite cu garanţii de stat până la 80% din valoarea creditului cu o dobândă de 2% peste dobânda ROBOR, program de susţinere pentru produse deficitare (tomate, carne de porc), creşterea absorbţiei fondurilor europene.
Trei măsuri au fost realizate parţial: refacerea şi extinderea sistemului de irigaţii plus apă gratuită până la staţia de punere sub presiune, program de înfiinţare a centrelor de colectare şi procesare pentru legume/fructe şi pentru unele produse de origine animală, program de încurajare a agriculturii ecologice şi a produselor tradiţionale.
Nerealizările sunt tot 3: program de pregătire de scurtă durată pentru lucrătorii din agricultură în parteneriat public-privat, program naţional de cercetare-dezvoltare, Codul Agriculturii.
Răzvan Cuc - ministrul Transporturilor
Ministrul Transporturilor nu are nicio măsură îndeplinită integral, dar are şase îndeplinite parţial şi 5 neîndeplinite.
Măsurile parţial îndeplinite sunt, conform evaluării PSD: finalizarea, modernizarea şi reabilitarea coridoarelor strategice, a intercoridoarelor, a drumurilor Trans-Regio şi Euro-Trans; transport rutier - variante ocolitoare - şosele de centură; transportul feroviar de călători; transportul cu metroul; transportul aerian - Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” Bucureşti; Compania Tarom.
La capitolul măsurilor nerealizate sunt incluse: transport rutier pentru rutele turistice de interes naţional şi internaţional; transportul feroviar de marfă; transportul multimodal; Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa; transportul naval - Navigaţia pe Dunăre.
Toma Petcu - ministrul Energiei
În domeniul gestionat de Petcu a fost considerată îndeplinită o singură măsură: monitorizarea procedurii de negociere a contractelor şi asigurarea transparenţei procedurilor.
Parţial îndeplinite sunt trei măsuri: exploatarea rezervelor probabile şi posibile prin investiţii specifice, realizarea Planului Naţional de Investiţii şi definirea lui ca obiectiv al Strategiei energetice a României, consolidarea producţiei de energie nucleară.
Neîndeplinite sunt 9: revizuirea legislaţiei fiscale în domeniul petrolului şi gazelor naturale, programe de atragere a tinerei generaţii spre şcolile tehnice din domeniul energetic, revitalizarea producţiei de cărbune, mărirea potenţialului hidroenergetic, creşterea puterii din centralele din Dobrogea şi Moldova, promovarea producerii energiei electrice din surse regenerabile de energie, tratarea eficienţei energetice sub forma unui „Program de ţară”, îmbunătăţirea cadrului legislativ din domeniu, propuneri de programe la nivel naţional axate pe avantajul de ţară al României.
Tudorel Toader - ministrul Justiţiei
Raportul Vâlcov consemnează o singură realizare, reînfiinţarea Institutului Român de Criminologie, şi trei obective realizate parţial: continuarea Programului naţional de investiţii în infrastructura instanţelor din capitalele de judeţ, alocarea de fonduri europene conform solicitării transmise de România şi Italia, pentru infrastructura de penitenciare, consolidarea sistemului de probaţiune ca formă de diminuare a populaţiei din penitenciare.
Obiectivele neîndeplinite, în număr de 29, vizează, printre altele: modernizarea legislatiei privind sistemul judiciar, aplicarea de îndată a deciziilor CCR, legea răspunderii magistratilor, legea răspunderii ministeriale, legea răspunderii celor din APL, program de măsuri imediate pentru rezolvarea situaţiei din penitenciare, mecanism de dialog permanent între reprezentanţii celor trei puteri ale statului, încheierea de parteneriate între autorităţile statului şi profesiile juridice, instanţe-pilot în materie de contencios administrativ şi fiscal, eliminarea normelor din legi, măsuri mai aspre în legislaţia penală pentru cei care agresează verbal sau fizic funcţionarii publici, centre de informare la nivelul tuturor instanţelor de judecată, asanarea normativă, restrângerea şi codificarea legilor, dezvoltarea proiectului Educaţia juridică în şcoli, implementarea la nivel naţional a proiectului Dosarul electronic, reducerea taxelor judiciare de timbru atunci când obiectul acestora este evaluabil în bani, acordarea de către avocaţi a unei consultaţii anuale gratuite celor care îndeplinesc condiţiile pentru ajutor public judiciar, scăderea duratei proceselor şi degrevarea instanţelor, modificarea acelor acte normative care încarcă artificial instanţele de judecată, modificarea acelor acte normative care generează practică neunitară, consolidarea capacităţii ICCJ de a-şi îndeplini rolul constituţional de unificator al practicii judiciare, realizarea Cartierului pentru Justiţie, 10% din taxele judiciare alocat direct pentru administrarea instanţelor de judecată, suplimentarea personalului din cadrul instanţelor şi echilibrarea, schemelor de judecători, revizuirea statului personalului auxiliar în acord cu cerinţele noilor coduri, aplicarea Strategiei de reintegrare socială a persoanelor private de libertate, promovarea standardelor europene în materia prezumţiei de nevinovăţie (Directiva 346/2016), extinderea numărului de instanţe specializate în materie comercială, simplificarea accesului la serviciile Registrului Comerţului.
Lia Olguţa Vasilescu - ministrul Muncii
Ministerul condus de Lia Olguţa Vasilescu este cel mai bine plasat din punct de vedere al realizărilor, cu nouă măsuri din programul de guvernare deja îndeplinite: creşterea salariului minim la 1.450 lei, creşterea punctului de pensie la 1.000 lei, creşterea pensiei minime la 520 lei, introducerea de noi tipuri de contracte de muncă (teleworking, net-jobs), susţinerea a 75% din cheltuielile cu chiria şi utilităţile pentru cei ce se angajează la peste 50 Km de domiciliu, creşterea alocării pe student a fondului de burse de la 83 lei/lună la 201 lei/lună, transport gratuit pe CFR pentru studenţi, program pentru formarea profesională a personalului din asistenţă socială, creşterea cuantumului stimulentului de reinserţie.
Alte 23 de măsuri cuprinse în programul de guvernare au fost realizate parţial, iar patru măsuri nu au fost îndeplinite. Acestea vizau abilitarea inspectorilor de a stopa activitatea firmelor care folosesc muncă nedeclarată, introducerea unei prime care să stimuleze înregistrarea în SPO, elaborarea de standarde de calitate şi a standardelor de cost pentru serviciile sociale şi reducerea vârstei de pensionare pentru mamele cu cel puţin 3 copii (2 ani pentru fiecare copil).
Florian Bodog - ministrul Sănătăţii
Ministerul Sănătăţii a îndeplinit trei dintre măsurile propuse, respectiv actualizarea periodică a listei medicamentelor compensate, fonduri suplimentare pentru dezvoltarea programelor naţionale şi continuarea celor existente şi debirocratizarea accesului pacienţilor la tratamentul din programele naţionale, prin desfiinţarea comisiilor de aprobare.
Sunt considerate parţial realizate nouă măsuri: dotarea fiecărui spital judeţean cu echipamente de imagistică moderne, dezvoltarea de centre de telemedicină regionale sau naţionale, reducerea cu 35% a preţului medicamentelor inovative care şi-au pierdut patentul, programe profilactice pentru copiii de 5-9 ani, prin consultaţii obligatorii prin reţeaua de medicină şcolară, programul naţional: un medicament gratuit pentru fiecare afecţiune, introducerea contractelor pentru programele naţionale de tip cost-volum-rezultat, elaborarea şi actualizarea periodică a Catalogului Naţional al Medicamentelor, buget multianual pentru vaccinurile incluse în planul naţional, repornirea şi dezvoltarea activităţii Institutului Cantacuzino.
Alte 14 măsuri, inclusiv cea referitoare la adoptarea Legii sănătăţii, nu au fost îndeplinite.
Marius Dunca-ministrul Tineretului şi Sportului
În cazul ministerului condus de Dunca, raportul de evaluare al PSD nu menţionează realizări şi nici măsuri îndeplinite parţial, ci 20 de nerealizări.
Printre acestea, înfiinţarea de asociaţii sportive şcolare, la nivelul instituţiilor de învăţământ, constituirea Consiliului naţional al mişcării sportive din România, promovarea educaţiei sportive şi de voluntariat în şcoli, dotarea unităţilor şcolare cu baze sportive şi cabinete de medicină sportivă, program naţional de promovare a sportului prin cooptarea marilor sportivi, finanţarea taberelor sportive pentru recompensarea câştigătorilor competiţiilor, programe naţionale pentru pregătirea vocaţională a tinerilor program al egalităţii de şanse pentru tinerii proveniţi din medii dezavantajate, program de prognoză a evoluţiei pieţei muncii şi de gestiune a curriculei şcolare, deschiderea unui fond locativ pentru tineri, în parteneriat cu administraţiile locale.
Alte obiective care nu au fost atinse sunt: înfiinţarea, pe lângă primării, a centrelor comunitare de tineret, program de stimulare a revenirii tinerilor în ţară printr-un pachet de instalare, portal online pentru tineri cu oferta de muncă, formare profesională, finanţare, obiective culturale etc, educaţia fizică, disciplină obligatorie în întregul sistemul de învăţământ, organizarea evenimentului sportiv „România în mişcare”, prioritizarea federaţiilor sportive, dezvoltarea infrastructurii sportive, centre de excelenţă naţionale pentru federaţiile sportive de interes naţional, modernizarea Institutului Naţional de Cercetare pentru Sport şi a Institutului Naţional de Medicină Sportivă, organizarea anuală a cursurilor de perfecţionare a antrenorilor români.
Marius Dobre - ministrul Turismului
În cazul ministrului Turismului Marius Dobre, singura măsură îndeplinită din programul de guvernare este înfiinţarea ministerului pe care îl conduce.
Alte trei măsuri au fost îndeplinite parţial: bugetul de promovare şi eficientizarea birourilor de turism externe, înfiinţarea Comitetului Interministerial pentru Turism şi înfiinţarea Consiliului Naţional al Turismului.
Nouă măsuri, cu impact real asupra dezvoltării turismului, nu au fost începlinite. Acestea vizau înfiinţarea Centrului naţional de învăţământ şi a şcolilor de meserii în domeniul turismului, reabilitarea infrastructurii de acces în staţiunile şi zonele cu impact turistic mare, dezvoltarea şi reabilitarea reţelelor de utilităţi în zonele turistice, Programul „Primul centru de agrement”, instrumente pentru asigurarea contravalorii serviciilor turistice plătite la agenţiile de turism, reglementarea dreptului de preemţiune pentru administrarea plajelor de către deţinătorii de structuri de cazare din vecinătate, reglementarea administrării în parteneriat public privat a bazelor de tratament şi adoptarea Legii turismului.
Andreea Păstârnac - ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni
Unica măsură îndeplinită în cazul acestui minister este chiar înfiinţarea acestuia.
Parţial îndeplinite au fost patru măsuri: program pentru dezvoltarea şi afirmarea identităţii româneşti - societate civilă, pregătirea unor activităţi specifice pentru Centenarul 2018, program pentru apărarea drepturilor, libertăţilor şi demnităţii românilor, program pentru susţinerea procesului de integrare a românilor în ţările unde trăiesc, studiază sau muncesc.
Tot patru sunt măsurile neîndeplinite: program pentru păstrarea, dezvoltarea şi afirmarea identităţii româneşti - spiritualitate şi tradiţie, program pentru păstrarea, dezvoltarea şi afirmarea identităţii româneşti - Educaţie, program pentru păstrarea, dezvoltarea şi afirmarea identităţii româneşti - Mass media, program pentru păstrarea, dezvoltarea şi afirmarea identităţii româneşti - Cultură.
Alţi doi miniştri preluaţi din Cabinetul Grindeanu sunt Gabriel Petrea, ministrul delegat pentru Dialog Social, şi Viorel Ilie, ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.