Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, miercuri, că data alegerilor prezidenţiale va fi stabilită în funcţie de ceea ce vor românii. Liberalii vor ca alegerile să aibă loc în decembrie, în timp ce social-democraţii preferă ca scrutinul să aibă loc în septembrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a fost întrebat, miercuri, ce se întâmplă cu data alegerilor prezidenţiale.

”Ce trebuie”, a răspuns liderul PNL.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Acesta a completat: ”Vedem ce vor românii, aici nu este vorba de vrem noi, ci ceea ce vor cetăţenii şi este normal să ţinem cont de părerile oamenilor”.

El a fost întrebat ce şanse sunt ca PSD şi PNL să aibă un candidat comun la alegerile prezidenţiale.

”Vom discuta aspectele legate de data alegerilor. Problema candidatului comun cred că a ieşit din raza de interes a amândurora, fără niciun fel de limitare, şi noi ne dorim foarte mult să discutăm cât se poate de serios acest aspect al datei alegerilor, ţinând cont de faptul că sunt foarte multe mesaje şi de la mediul asociativ, şi de la societatea civilă, de la cetăţeni legate de faptul că luna septembrie înseamnă practic să înceapă campania în perioada vacanţelor. Nu există timpul necesar pentru dezbateri şi că atare apare aşa ca fiind ceva care se vrea grăbit fără să se ţină cont de relevanţa funcţiei prezidenţiale. Şi de aceea cred că trebuie să discutăm. Este normal să discutăm. Mai mult decât atât trebuie să discutăm în seara aceasta şi celelalte chestiuni legate de guvernare pentru că ne apropiem de încheierea primei jumătăţi a anului bugetar şi trebuie să vedem celelalte aspecte”, a explicat Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă el crede că insistenţa PSD de a programa alegerile prezidenţiale în septembrie are legătură cu momentul recalculării şi majorării pensiilor, Nicolae Ciucă a răspuns: ”Eu îmi doresc foarte mult să nu mai creadă cineva că poate să păcălească oamenii atât de uşor. Ca atare, dacă există posibilitatea să demonstrăm că nu acesta este obiectivul atunci putem să mutăm data alegerilor”.

El a mai fost întrebat ce părere are despre faptul că există lideri PNL care susţin că încă se mai poate negocia în coaliţie scenariul unui candidat comun şi liberalii ar putea oferi în sprijinul lui Nicolae Ciucă funcţia de premier, pe cea de comisar european şi una dintre camerele din Parlament.

”Greu de spus acest lucru. Noi mergem deseară la întâlnirea coaliţiei. Suntem dispuşi să avem un dialog cât se poate de onest şi de deschis. Ca atare orice formulă poate fi discutată, orice formulă, dacă este în folosul derulării unui program şi a unui plan de campanie cât mai coerent.

Nicolae Ciucă a mai fost întrebat ce se întâmplă în cazul în care social-democraţii nu vor fi de acord cu mutarea alegerilor din luna septembrie spre finalul anului.

”Dacă am zis că mergem să negociem, să vedem ce rezultă în urma negocerilor şi apoi luăm o decizie”, a răspuns Ciucă.

El a mai adăugat că s-a discutat acest proiect de calendar înainte de alegerile europarlamentare şi a afirmat că ”nu s-a uitat nimeni în profunzime să vadă modul în care se derulează toate aceste aspecte, dincolo de faptul că urma ca după alegeri să avem o decizie legată de cum se derulează activităţile mai departe. Trebuie să fim foarte atenţi la ceea ce s-a întâmplat la actualele alegeri. Iată suntem în a zecea,a unsprezecea zi după data de 9 iunie, când alegerile nu s-au încheiat. Adică nu avem un raport final al Biroului Electoral Central, ceea ce, din punctul meu de vedere, denotă unele aspecte care trebuie foarte bine analizate şi conectate în interiorul Autorităţii”.

De asemenea, Ciucă a mai fost întrebat dacă în PNL există un curent majoritar de opinie legat de ieşirea liberalilor de la guvernare. 

”Dacă nu ne împinge nimeni pe scări, cum se spune, noi am fost un partid şi suntem în continuare un partid echilibrat care nu am căutat niciodată astfel de mişcări. Ca atare, inclusiv din votul pe care l-am primit la alegerile locale, s-a demonstrat că Partidul Naţional Liberal, prin activităţile sale, prin acţiunile sale, prin modul de a face politică echilibrat şi aşezat, nu a urmărit altceva decât să dezvolte comunităţile la nivel local, să ia măsuri de dezvoltare. (...)  Nu văd de ce ar trebui să luăm o astfel de măsură. Ca atare, încă o dată, trebuie să negociem până în momentul în care avem un rezultat”, a explicat Nicolae Ciucă.

Coaliţia de guvernare se reuneşte, miercuri, pentru a discuta despre data alegerilor prezidenţiale, pe fondul neînţelegerilor dintre PNL şi PSD privind calendarul acestui scrutin.

Liberalii vor ca alegerile să aibă loc în decembrie, în timp ce social-democraţii în septembrie.

Este posibil ca la şedinţa care va avea loc după 18.30, la Vila Lac, să se tranşeze acest subiect, pentru că Guvernul este presat de timp să dea actele normative pentru calendarul acestor alegeri.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.