Dacian Cioloş îşi anunţă oficial demisia din funcţia de preşedinte al USR. "Atâta vreme cât nu am avut în Biroul Naţional susţinere pentru acest plan am considerat firesc şi de bun simţ să îmi prezint demisia (...) Credinţa mea e că USR e în continuare o alternativă politică pe scena politică din România, o alternativă la extremism", afirmă el. Cioloş a precizat că preşedinte interimar va fi Cătălin Drulă, dar şi că el nu va mai candida la funcţia de preşedinte al USR, la Congres.
"Mi-am anunţat astăzi colegii că am decis să demisionez din funcţia de preşedinte al USR, după ce Biroul Naţional a respins planul de revitalizare pe care l-am prezentat şi pentru care am cerut aprobare. (...) Atâta vreme cât nu am avut în Biroul Naţional susţinere pentru acest plan am considerat firesc şi de bun simţ să îmi prezint demisia, pentru că sensul pentru care am candidat la preşedinţia partidului a fost să contribui la modernizarea partidului. Credinţa mea e că USR e în continuare o alternativă politică pe scena politică din România, o alternativă la extremism", a afirmat el.
El a precizat că va rămâne membru al USR.
"Rămân în continuare în partid, un membru de partid şi voi căuta în continuare cu ceilalţi colegi care cred că acest parti pentru a avea un viiror (...) are nevoie de împrospătare, are nevoie de reconectare la societate şi are nevoie de curajul de a-şi recunoaşte limitele pe care trebuie să le depăşeească în perioada următoare. Preşedinte interimar va rămâne Cătălin Drulă până când conducerea USR va decide că organizeze alegeri pentru un nou preşedinte. Cred că ar fi important să înceapă o dezbatere în partid, nu cred că business as usual e în continuare o soluţie pentru USR. Cred că ar trebui începută o dezbatere şi cu privire la modificarea statului", a spus Cioloş.
Acesta i-a îndemnat pe membri "să nu plece din partid, să continue să se bată pentru ca acest partid să se modernizeze". Cioloş consideră că să se modifice statutul e esenţial pentru partid.
"Şi statutul, şi structurile de conducere ale partidului să fie adaptate vremurilor. USR trebuie să fie adaptat vremurilor pe care le trăim", a afirmat el.
"Cred că dialogul intern care ţine viu un partid, această nelinişte interioară dacă e bine canalizată poate produce ceea ce aşteptaţi, un partid care să se bată petnru modernizarea ţării. USR are în faţă o perioadă în care să tragă şi învăţămintele participării la guvernare, ce s-a întâmplat în criza politică de la finalul anului trecut şi să ofere o nouă platformă pentru ceea ce se va întâmpla în 2024", a adăugat Cioloş.
Întrebat dacă va mai candida la Congresul USR pe viitor, el a afirmat: "Nu, nu mai candidez la funcţia de preşedinte. Nu are niciun sens".
"Nu puterile mi-au lipsit, ci încrederea că putem colabora împreună. În USR un om nu va reuşi să concentreze puterea. Fără încrederea sinceră va fi greu să reuşim. Când ai în Biroul Naţional un vot de 14 la 11 e o falie care e greu de depăşit", a punctat el.
Întrebat dacă există riscul unei fisuri în partid, Cioloş a declarat: "Eu sper să nu existe. Am transmis colegilor mesajul că voi rămâne în partid şi că avem multe de făcut în partid. Sper să existe reciprocitate. (...) Pe mine nu mă face funcţia".
"Un şofer care nu are volan şi se ambiţionează să rămână în maşină şi să lase impresia că el conduce maşina cred că e mult mai periculos decât unul care recunoaşte că nu are volanul, opreşte maşina, se dă jos şi lasă pe altul să vină cu volanul. (…) Cred că trebuia să o luăm în anumite direcţii, am făcut nişte propuneri pentru asta. Sper ca cei care rămân în continuare să ne spună în ce direcţie vor să mergem şi mai ales să continuăm discuţiile pe care le-am avut, inclusiv cu membrii în aceste zile. E cel mai sănătos mod de a şti în ce direcţie să mergem", a susţinut Dacian Cioloş.
El a explicat că la Congresul anterior nu a fost timp şi nici nu era momentul să fie discutate unele teme.
"Au rămas restante mai multe idei de la Congresul anterior, când nu am avut timp, nici datorită condiţiilor în care am organizat Congresul, nu am timp să le discutăm şi cred că nici nu era momentul atunci, erau tensiuni între USR şi PLUS, au fost voturi care nu au ţinut cont de protocolul de fuziune. Acest program prezentat a suscitat o discuţie în partid, care sper să continue şi să fie alimentată cu idei legate de modificarea statului în aşa fel încât cred eu că până în vară, dacă nu în toamnă cel târziu, să fie un Congres în care să discutăm modificări la statut", a detalia Cioloş.
Potrivit acestuia, dacă se rămâne la ideea de a avea o majoritate în BN şi "în rest nimic nu se mai poate întâmpla în partid, înseamnă că partidul se restrânge la majoritatea din BN". Cioloş a subliniat că nu este ceea ce îşi doreşte, adăugând că este convins că nu e nici ceea ce doresc membrii.
"Cred că USR poate să îşi recupereze zvâcul dacă, între altele, se reconectează la agenda oamenilor şi mai ales la agenda celor care ne-au votat sau care sunt susceptibili să ne voteze şi e motivul pentru care, între altele, am propus ca atunci când partidul face propuneri de miniştri alternativi, pentru că intenţia noastră este să propunem un guvern alternativ, nu vorbesc de eventuala intrarea la guvernare, ci oameni care să facă opoziţie din prima linie, ca în selecţia acelor oameni să intre reprezentanţi din mediul de afaceri, societatea civilă pentru care noi spunem că vrem să facem politici publice şi pe care vrem să îi atragem să ne susţină", a mai spus Cioloş.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.