Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, luni, în şedinţa de Guvern, că sunt în curs procedurile obligatorii pentru ca Ministerul Administraţiei şi Internelor să instituie starea de alertă la nivelul celor două judeţe afectate de inundaţii, Galaţi şi Vaslui, el precizând că prioritatea o reprezintă reparaţiile la case, anexe, drumuri şi poduri. În plus, Guvernul aprobă şi eliberarea urgentă de la Rezervele Statului a patru clădiri modulare, în care copiii pot învăţa temporar până când situaţia revine la normal. Prefectul judeţului Galaţi a solicitat avizul pentru instituirea stării de alertă întrucât sunt afectate de inundaţii aproximativ 6.000 de gospodării din 26 de localităţi, dar şi mai multe drumuri.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat în şedinţa de Guvern că prioritatea o reprezintă efectuarea urgentă a lucrărilor de reparaţii, atât la casele şi anexele distruse, cât şi la drumuri, poduri şi alte obiective de infrastructură locală.
”De aceea, la propunerea prefecţilor de Galaţi şi Vaslui, sunt în curs procedurile obligatorii pentru ca Ministerul Administraţiei şi Internelor să instituie starea de alertă la nivelul celor două judeţe. Astfel, autorităţile locale se pot mişca rapid pentru a contracta lucrări şi servicii în termen extrem de scurt”, a precizat Ciolacu. Şeful Executivului a mai spus că vor ca toţi copiii din comunele afectate să poată merge în continuare la şcoală.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Sunt localităţi unde şcolile au fost grav avariate. De aceea, aprobăm eliberarea urgentă de la Rezervele Statului a patru clădiri modulare, în care copiii pot învăţa temporar până când situaţia revine la normal. Autorităţile locale, împreună cu ministerul Educaţiei, se ocupă şi vor operaţionaliza rapid aceste şcoli temporare”, a anunţat premierul”, a spus premierul.
”Le mulţumesc tuturor instituţiilor locale şi centrale implicate în acest efort. Sunt mii de pompieri, militari, poliţişti, medici şi angajaţi din administraţiile locale care au muncit non-stop de aproape 72 de ore”, a adăugat el.
”Îi asigur pe locuitorii afectaţi de inundaţii că nu ne vom opri până când nu vom repara şoselele şi podurile din zonă, până când nu vom reface toate locuinţele distruse, astfel încât viaţa lor să revină cât mai aproape de normal”, a mai spus Ciolacu.
Premierul a salutat solidaritatea mediului privat românesc cu românii din zonele afectate de inundaţii.
”Azi ar fi trebuit să merg la Buzău, unde s-a redeschis o importantă fabrică de materiale de construcţii. Înţeleg că acest grup va face o donaţie, constând în materiale de construcţie”, a mai spus Ciolacu.
El a mulţumit pentru că se alătură efortului guvernamental.
”Sunt convins că vor fi urmaţi şi de alte societăţi comerciale sau ONG-uri, pentru că asta înseamnă, cu adevărat, solidaritatea”, a afirmat Ciolacu.
Prefectul judeţului Galaţi, Andreea-Anamaria Naggar, a solicitat ministrului Afacerilor Interne avizul pentru declararea stării de alertă în judeţ, în baza centralizatoarelor efectuate la nivelul Instituţiei Prefectului, din care reiese faptul că aproximativ 6.000 de gospodării din 26 de localităţi din judeţul Galaţi au fost afectate de inundaţii, a transmis Prefectura, într-un comunicat de presă.
De asemenea, pe mai multe porţiuni de drumuri din judeţ sunt probleme de infrastructură, astfel: DN 25 între Vameş şi Piscu (infrastructură afectată), DN 26 între Rogojeni şi Găneşti (infrastructură afectată), DJ 251 între Slobozia Conachi şi Pechea (drum blocat), DJ 253 între Cudalbi şi Băleni (drum blocat), DJ 242 între Umbrăreşti şi Târgu Bujor (infrastructură afectată), DJ 242B între Băneasa şi Moscu (infrastructură afectată) DJ 242H între Suceveni şi Rogojeni (infrastructură afectată), DJ 251 între localităţile Târgu Bujor – Jorăşti, (infrastructură afectată), DJ 251A între Corod – Drăguşeni şi Nicopole, Brătuleşti (infrastructură afectată), DJ 251H între Corod şi Valea Mărului (infrastructură afectată), DJ 253 între Culdabi – Băleni şi Băleni – Viile (infrastructură afectată), DJ 254 între Iveşti – Costache Negri (infrastructură afectată), DJ 255 între Pechea – Suhurlui şi între Fârţăneşti şi Chiraftei (infrastructură afectată). Drumul Naţional 25 este închis circulaţiei rutiere între Vameş şi Tudor Vladimirescu din cauza apei de pe carosabil.
Potrivit Prefecturii Galaţi, pentru evalurea pagubelor de pe drumurile naţionale, judeţene şi comunale, dar şi din gospodăriile afectate, au fost formate 18 comisii, care s-au deplasat în judeţ luni dimineaţă. Alte două echipe au fost în teren şi duminică, acestea evaluând infrastructura rutieră afectată.
În perioada 14-16 septembrie, a fost convocat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, în urma şedinţelor fiind adoptate următoarele hotărâri:
14.09.2024
HCJSU 78: pornirea Staţiei Pompare Evacuare-Valea Gerului pentru prevenirea inundării drumului naţional DN 25, a staţiei de apă potabilă Vameş şi a terenurilor agricole
HCJSU 79: pornirea în regim de urgenţă a Staţiilor de pompare evacuare-SPR Cotul Văleni, SPE Stoicani, SPR Şiviţa, SPE Drăculeşti, din amenajarea Brateşului de sus.
HCJSU 80: pentru sumplimentarea de forţe şi mijloace în teren, în vederea limitării şi îndepărtării efectelor inundaţiilor din jud. Galaţi (Garnizoana Galaţi va sprijini acţiunile de limitare şi îndepărtare a efectelor inundaţiilor cu un efectiv de 50 de militari si mijloace tehnice necesare)
HCJSU 81: pornirea în regim de urgenţă a următoarelor staţii de pompare evacuare din amenajarea Câmpia Covurlui, incinta Brateşul de jos: SPE 1-3 şi SPRE Ghimia
HCJSU 82: Analiza privind pornirea staţiei de pompare evacuare SPE 4-1 din amenajarea Câmpia Covurlui
HCJSU 83: pornirea staţiei de pompare evacuare SPE 3-1 şi 2-1 din amenajarea Câmpia Covurlui
HCJSU 84: crearea unei breşe în corpul digului mal drept a râului Geru, în zona localităţii Piscu, judeţul Galaţi, pentru diminuarea presiunii asupra digurilor de apărare din incinta îndiguită a râului Siret
HCJSU 85: pornirea în regim de urgenţă a staţiilor de evacuare SRPE 2 Drăculeşti, SRPCE 32 din amenajarea Brateşul de sus
15.09.2024
HCJSU 86: Înfiinţarea unor comisii pentru distribuirea ajutoarelor către UAT-urile din Judeţul Galaţi afectate
16.09.2024
HCJSU 87: aprobarea ”Planului de măsuri privind gestionarea situaţiei de criză generate de inundaţiile din 13-14.09.2024 în judeţul Galaţi”, pentru localitatea Cudalbi
HCJSU 89: aprobarea ”Planului de măsuri privind gestionarea situaţiei de criză generate de inundaţiile din 13-14.09.2024 în judeţul Galaţi”, pentru localitatea Galaţi
HCJSU 88: aprobarea ”Planului de măsuri privind gestionarea situaţiei de criză generate de inundaţiile din 13-14.09.2024 în judeţul Galaţi”, pentru localitatea Cudalbi
HCJSU 89: aprobarea ”Planului de măsuri privind gestionarea situaţiei de criză generate de inundaţiile din 13-14.09.2024 în judeţul Galaţi”, pentru localitatea Costache Negri
HCJSU 90: aprobarea ”Planului de măsuri privind gestionarea situaţiei de criză generate de inundaţiile din 13-14.09.2024 în judeţul Galaţi”, pentru localitatea Slobozia Conachi
HCJSU 91: Aprobarea distribuţiei bunurilor materiale, mijloacelor de cazarmament, a apei si alimentelor alocate jud Galaţi de către Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat si Probleme Speciale către UAT-urile din Jud Galaţi afectate
De asemenea, au fost emise mai multe ordine de prefect privind privind constituirea comisiilor pentru constatarea şi evaluarea pagubelor înregistrate pe raza unităţilor administrativ-teritoriale din judeţul Galaţi afectate ca urmare a efectelor hidrometeorologice periculoase din 14 septembrie.
”Sub coordonarea prefectului judeţului Galaţi şi a preşedintelui Consiliului Judeţean Galaţi, atât în data de 15, cât şi în data de 16 septembrie, s-au recepţionat şi distribuit către autorităţile locale apă potabilă şi alimente neperisabile, trimise în teritoriu de la Rezervele de Stat. De asemenea, au fost recepţionate şi distribuite 46 de construcţii uşoare din elemente modulate pentru cazare: 16 la Piscu, 18 la Cudalbi, 4 la Costache Negri, 5 la Băneasa şi 3 la Valea Mărului, precum şi cazarmament: paturi, saltele, pături, perne, cearşafuri pat şi saci de dormit”, a arătat Prefectura Galaţi.
Totodată, prefectul judeţului Galaţi a solicitat sprijin la Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii pentru a fi întreprinse măsurile necesare în vederea restabilirii, în regim de urgenţă, a sistemelor de telecomunicaţii în localităţile afectate de inundaţii.
”Este o perioadă extrem de dificilă şi atenţia autorităţilor este concentrată pe acţiunile din teren, prioritatea fiind evaluarea pagubelor, restabilirea stării de normalitate şi acordarea de ajutor persoanelor afectate de inundaţii. După ce va fi restabilită starea de normalitate, iar oamenii vor putea reveni în casele lor, vor fi trase şi concluziile şi vor fi stabilite măsurile care se impun pentru ca astfel de situaţii să nu se repete şi în viitor”, se mai arată în comunicatul Prefecturii Galaţi.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.