Reprezentanţii USR au precizat că judecătorii CCR au admis sesizarea lor asupra modificărilor aduse legii cadastrului şi publicităţii imobiliare şi au susţinut că magistraţii Curţii au susţinut că modificările aduse de PSD şi PNL Legii cadastrului au fost adoptate cu încălcarea Legii fundamentale şi pun în pericol proprietăţile românilor. Curtea Constituţională argumentează că legea a fost adoptată cu încălcarea principiului bicameralismului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

UPDATE - „A admis obiecţia de neconstituţionalitate formulată de un număr de 44 de deputaţi aparţinând grupului parlamentar al Partidului Uniunea Salvati Romania din Camera Deputaţilor, precum şi de un număr de 12 deputaţi neafiliaţi şi a constatat că Legea privind completarea Legii cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996 este neconstituţională, în ansamblul său.

În esenţă, Curtea a reţinut că, între forma legii propusă de iniţiatori, dezbătută şi respinsă de Senat, şi forma adoptată de Camera Deputaţilor, există o serie de diferenţe semnificative de conţinut juridic, de natură să conducă la o viziune substanţial diferită a Camerei decizionale, în privinţa obiectului de reglementare iniţial al legii. Senatul, ca primă cameră sesizată, nu a avut posibilitatea să dezbată şi să se exprime prin vot cu privire la domeniul de reglementare al amendamentelor adoptate de Camera Deputaţilor, fiind prin urmare exclus din procesul legislativ.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

În aceste condiţii, Curtea a apreciat că legea criticată nu respectă principiul bicameralismului, fiind adoptată cu încălcarea prevederilor art. 61 alin. (2) şi art. 75 din Constituţie”, precizează CCR, în comunicatul de presă. 

ŞTIREA INIŢIALĂ - „Ştim foarte bine câte tunuri s-au dat la retrocedări. Ştim foarte bine cum s-au îmbogăţit ilegal mulţi politicieni cu pământuri şi păduri. PNL şi PSD ar fi vrut să continue această practică printr-o modificare la Legea cadastrului şi publicităţii imobiliare care ar fi deschis calea unor abuzuri şi ar fi pus în pericol orice proprietar de teren. Practic, ei ar fi vrut ca, pe baza mărturiei oricui foloseşte un teren, o persoană care nu deţine documente de proprietate să devină proprietar. Vă daţi seama ce instrument de îmbogăţire era pus în mâna primarului care are puterea să obţină, prin presiune, mărturii false? Am oprit la Curtea Constituţională această tentativă de împroprietărire ilegală a unor clienţi politici”, declară Silviu Dehelean, deputat USR şi membru în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, potrivit comunicatului de presă al partidului.

Deputaţii USR au sesizat în octombrie 2022 Curtea Constituţională, alături de parlamentarii Forţa Dreptei, pe modificările aduse Legii cadastrului.

Printre argumentele invocate în sesizarea depusă la CCR se numără încălcarea flagrantă a art. 44 din Constituţia României, referitor la dreptul de proprietate privată, mai indică sursa citată. 

Concret, printr-o modificare adusă art. 41 alin. (3) lit. c) punctul (i) din Legea cadastrului, au fost introduse ca subiecţi care pot încheia procesul-verbal de vecinătate persoane care nu au nici reprezentarea situaţiei de fapt (din teren), nici pe aceea a situaţiei de drept - istoricul proprietăţii, al hotarelor etc., conducând la înregistrări în cartea funciară mai mari cu mai mult de 15%, fără limită superioară, decât suprafaţa deja înscrisă, în temeiul actelor.

În sesizare a fost invocată şi încălcarea principiului bicameralismului, în condiţiile în care proiectul de modificare a Legii cadastrului şi publicităţii imobiliare a fost amendat în Camera Deputaţilor într-o asemenea manieră încât sunt diferenţe majore de între forma ieşită din Senat şi cea adoptată de Camera Deputaţilor. Atât de mari sunt diferenţele încât se poate spune că s-au discutat două proiecte de lege total diferite.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.