Ministrul Apărării Naţionale, Adrian Ţuţuianu, a declarat, vineri, că intenţia Guvernului nu a fost de a scădea pensiile militare, ci de a crea un echilibru în sistem, având în vedere că bugetul nu va putea suporta pe termen lung actuala situaţie, în care pensiile militare sunt mai mari decât salariile.
"Resping orice idee care atestă că pensiile vor scădea. Nu există şi n-a existat în intenţia Guvernului un astfel de demers, pentru a diminua valoarea pensiilor. Ce ne dorim este un echilibru just şi raţional a tuturor categoriilor de pensii. Vârsta de pensionare nu se modifică", a spus Ţuţuianu.
Ministrul a explicat că bugetul nu va putea susţine pe termen lung astfel de dezechilibre şi de aceea Guvernul a trebuit să intervină.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"Recunoaştem sacrificiile şi profesionalismul militarilor, a căror întreagă viaţiaă au pus-o sub semnul misiunilor dificile pe care le-au desfăşurat. În acelaşti timp, trebuie să asigurăm stabilitatea şi predictibilitatea bugetară. (...) Suntem în situaţia în care unele pensii sunt mai mari decât salariile. la un moment dat bugetul ţării nu va putea suporta o astfel de aşezare şi încercăm să evităm acest lucru", a afirmat Ţuţuianu.
El a precizat că forma Ordonanţei de Urgenţă care va fi discutată vineri de Guvern are ca iniţiatori Ministerul Muncii, Ministerul Apărării şi MAI.
Ţuţuianu a prezentat şi date statistice potrivit cărora în acest moment există un număr de 78.932 de beneficiari de pensii militare de stat şi de alte ajutoare sociale, pensia medie fiind de 3.292 de lei în sistem. Circa 60% dintre aceste pensii sunt sub valoarea de 3.200 lei, a mai spus ministrul. El a precizat că cea mai mare pensie este de 33.500 lei în MApN, pe când în rândul militarilor de carieră ea este de 29.992 lei. Lunar, de la buget sunt alocate 270 de milioane lei pentru acoperirea acestor drepturi.
Guvernul discută, în şedinţa de vineri, proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care vor fi schimbate modul de calcul al pensiilor speciale, precum şi procedura de actualizare a acestora, singura categorie care nu este vizată de acest act normativ fiind cea a magistraţilor. Proiectul trebuia să intre joi în atenţia Executivului, însă şedinţa a fost amânată cu o zi pentru că proiectul nu avea toate avizele necesare pentru adoptare.
Proiectul de OUG privind pensiile speciale prevede că pensia angajaţilor MAI şi MApN nu va mai putea depăşi media soldelor sau salariilor primite în anii de activitate, în baza cărora s-a calculat venitul. Proiectul limitează şi indexarea pensiilor speciale cu rata medie anuală a inflaţiei, fără alte sporuri, dispoziţie care se va aplica şi pensionarilor din aviaţie, personalului auxiliar din instanţe şi parchete, funcţionarilor parlamentari, diplomaţilor şi parlamentarilor.
Potrivit acestui proiect, cuantumul net al pensiei militare de stat nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul a pensiei, astfel încât pensiile nu vor mai putea depăşi valoarea salariilor.
Sunt eliminate şi sporurile primite în cazul indexărilor. Pensiile astfel nu vor mai fi indexate cu 100% din rata inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, ci doar cu nivelul mediu al inflaţiei, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an. Dacă în urma actualizării rezultă un cuantum al pensiei mai mic, se păstrează cuantumul pensiei aflat în plată.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.