Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a declarat, joi, că Legea salarizării unitare ”nu-şi respectă titlul”, pentru că nu asigură echitate în sistemul bugetar, ba mai mult ”se va crea un haos fără precedent în România” în ceea ce priveşte instituţiile publice. Turcan a mai spus că legea ascunde concedieri şi diminuări de salarii, având în vedere că administraţiile locale nu vor putea suporta salariile pe care trebuie să le plătească.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Raluca Turcan a afirmat, joi, într-o conferinţă de presă, că ”Legea salarizării unitare nu îşi respectă nici măcar titlul pe care îl are”.

”Formula rezultată în urma dezbaterilor din comisiile de specialitate nu asigură echitate în sistemul bugetar, unitate în privinţa modului de salarizare, unitate în funcţie de pregătire şi de experienţă. Mai mult decât atât, această lege ascunde concedieri şi micşorări de salarii. Trebuie să fie limpede pentru toată lumea şi trebuie demascată făţărnicia PSD. În momentul în care pentru administraţiile publice locale nu există grile de salarizare şi sunt lăsate la mâna consiliilor locale toate salariile autorităţii locale, înseamnă că, într-o sumă pe care ei o au la dispoziţie, trebuie să asigure salariile angajaţilor din subordine. Din nefericire, suma nu creşte, angajaţii din subordine vor privi spre angajaţii din administraţia publică centrală care au la aceeaşi pregătire şi experienţă un alt nivel de salarizare, îi vor da în judecată pe cei din autorităţile publice locale, solicitându-şi drepturile şi în felul acesta vor ajunge să fie blocate”, a declarat Turcan.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Ea a mai spus că ”se va crea un haos fără precedent în România în funcţionarea instituţiilor publice locale”.

”Deja se întâmplă lucrul aceasta pentru că majorările salariale au fost haotice, există angajaţi ai autorităţilor publice din anumite judeţe care au dat în judecată pentru un nivel de salarizare egal cu al altor angajaţi din autorităţi publice din alte judeţe, în mod justificat, pentru că au aceeaşi pregătire, aceeaşi experienţă, lucrează în acelaşi tip de instituţie. Precedentul este deja creat, în condiţiile în care actuala guvernare vine şi spune: avem o administraţie publică centrală cu o anumită grilă de salarizare şi o administraţie publică locală care să facă ce vrea cu salarizările la nivel local, toţi angajaţii din adminsitraţiile publice locale vor ajunge să dea în judecată şi să fie evident motivaţi să-şi urmărească respectarea drepturilor”, a mai spus Turcan.

Ea a apreciat că există şi creşteri salariale prevăzute în lege, dar ”societatea românească trebuie privită în ansamblul ei şi aşa este firesc să se raporteze un partid politic”.

Deputaţii din comisia de muncă au finalizat, marţi seară, aproape în întregime dezbaterea Legii salarizării, urmând că raportul final să fie redactat marţea viitoare, zi în care actul normativ va intra şi în plenul Camerei Deputaţilor. Faţă de varianta adoptată de Senat, deputaţii au aprobat o serie de majorări de salarii şi sporuri pentru mai multe categorii de funcţionari, dar au scăzut indemnizaţiile primarilor de oraşe, crescându-le pe cele ale vicepreşedinţilor de Consilii Judeţene.

Preşedintele Klaus Iohannis a apreciat, luni, ca ”puţin deplasată” speranţa că ar putea cere modificarea Legii salarizării în sectorul public, în condiţiile în care legea este un proiect asumat de către PSD care va răspunde ”integral şi definitiv” pentru această lege.

Legea salarizării a fost adoptată de Senat, iar săptămâna viitoare urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor, for decizional, care este aşteptată să dea votul final asupra actului normativ miercuri, 7 iunie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.