Fostul judecător constituţional Tudorel Toader consideră că judecătorii Curţii Constituţionale a României vor putea lua o decizie în privinţa anulării alegerilor prezidenţiale doar după turul al doilea de scrutin. ”Curtea se poate sesiza din oficiu într-o singură situaţie”, spune Toader.
Tudorel Toader a declarat, vineri, pentru News.ro că sesizările depuse de mai multe organizaţii sau persoane la CCR sunt „inadmisibile”.
Şi alţi constituţionalişti consultaţi de News.ro spun că, cel mai probabil, judecătorii CCR, pe masa cărora se află sesizările depuse de mai multe organizaţii sau persoane fizice, le vor declara „inadmisibile”.
„Curtea Constituţională se autosesizează sau se sesizează din oficiu într-o singură situaţie, şi anume atunci când este vorba despre revizuirea Constituţiei. În rest, absolut niciodată. Să aşteptăm decizia Curţii, însă este foarte puţin probabil ca acum să ia o decizie de anulare a alegerilor (n.red. şi în condiţiile în care în străinătate votarea a început deja de azi noapte, de la ora locală 1.00)”, a explicat Tudorel Toader.
În ceea ce priveşte documentele declasificate, care se află pe masa CCR pentru consultare, specialiştii consultaţi de News.ro spun că judecătorii le vor analiza, cel mai probabil, la momentul confirmării rezultatelor alegerilor, după turul al doilea al alegerilor şi abia atunci vor lua o decizie într-un sens sau altul.
Joi seară, Elena Lasconi a fost întrebată, la TVR, dacă va face contestaţie la CCR deoarece judecătorii Curţii au anunţat că doar candidaţii calificaţi în turul II pot face acest lucru. Ea a răspuns că nu intenţionează să facă acest lucru pentru că România este „într-un moment atât de tensionat în societate” încât e ca şi cum ar umbla „cu o torţă, cu o flacără mare prin benzinărie”.
„Mi se pare că deja e prea mult pentru cetăţeni”, a declarat Elena Lasconi.
Ea a precizat că instituţiile statului trebuie întărite şi că dacă acestea şi-ar fi făcut treaba, nu ar fi fost candidaţi suveranişti în campania electorală.
Curtea Constituţională a României (CCR) a anunţat, joi seară, că petiţiile şi cererile referitoare la alegerile prezidenţiale au fost înregistrate şi urmează să fie examinate. ”În această etapă a procesului electoral, în conformitate cu dispoziţiile constituţionale, Curtea poate examina contestaţii formulate de către candidaţii calificaţi în turul II al alegerilor prezidenţiale”, a arătat CCR.
Miercuri seară, preşedintele Klaus Iohannis a fost de acord cu declasificarea, potrivit legii, la solicitarea instituţiilor emitente, a informaţiilor prezentate de SRI, SIE şi MAI, în şedinţa CSAT.
În raportul prezentat în CSAT cu privire la desfăşurarea alegerilor prezidenţiale, SRI consemnează acţiuni ale unui actor cibernetic statal asupra infrastructurilor IT&C suport pentru procesul electoral găzduite de AEP şi STS. Au existat peste 85.000 de atacuri cibernetice care au vizat exploatarea vulnerabilităţilor existente la nivelul structurilor informatice de suport pentru procesul electoral în vederea obţinerii accesului la datele din sistemele informatoce, alterării integrităţii acestora, schimbării conţinutului prezentat publicului larg şi indisponibilizării infrastructurii.
Deţinătorul unei firme din Braşov, fost programator, a făcut donaţii pe TikTok de peste un milion de euro şi a efectuat plăţi în valoare de 381.000 de dolari, în perioada 24 octombrie - 24 noiembrie 2024, către utilizatori ai unor conturi de TikTok implicaţi în promovarea candidatului la Preşedinţie Călin Georgescu, inclusiv după data încheierii campaniei electorale, arată SRI în raportul prezentat CSAT.
Potrivit SRI, reţeaua de conturi a lui Călin Georgescu a fost formată iniţial din 25.000 de conturi la nivelul platformei TikTok, care au devenit foarte active cu două săptămâni înainte de alegeri. De asemenea, SRI a adăugat că aproape 800 de conturi care au format iniţial reţeaua de susţinere au fost create încă din 2016 şi că acestea au avut o activitate foarte redusă până la 11 noiembrie 2024, moment la care a fost activată la capacitate maximă întreaga reţea.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.