Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat joi la Parlament că nu are stabilit un nivel al pragului pentru abuzul în serviciu şi a evitat să facă acest lucru deoarece i se pare incorect, precizând că va veni cu o propunere în acest sens după dezbaterea de luni, de la Ministerul Justiţiei, cu profesioniştii dreptului.
”Eu, ca ministru al Justiţiei, nu am un prag în buzunar pe care să-l scot şi spun că ăsta e pragul rezonabil - nici nu ar fi corect şi nici nu ar fi posibil, pentru că, dacă eu aş avea în momentul acesta o convingere, un reper, un prag, ar însemna că dezbaterile ar fi lipsite de obiect. Or, noi toţi ştim, convingerea ţi-o faci la urmă, după analiză, evaluări, dezbateri şi nu pleci de la început o convingere, pentru că atunci ai căuta doar argumentele de natură să îţi sprijine convingerea cu care ai pornit”, a declarat Tudorel Toader fiind întrebat de parlamentarii jurişti despre valoarea pragului în ceea ce priveşte abuzul în serviciu.
El a precizat că Ministerul Justiţiei va veni cu o propunere de prag abia după încheierea celei de-a doua etape de consultări publice.
”Avem foarte multe elemente de luat în considerare: avem ţări care au prag, avem standardele Comisiei de la Veneţia, avem cerinţa delimitării răspunderii contravenţionale de răspundere penală, avem decizia CCR. Vreau să vă spun că ieri (miercuri - n. red.) am avut dezbateri, în care s-au făcut propuneri foarte interesante pe care le-am reţinut şi probabil le vom lua în considerare. Aşteptăm profesioniştii dreptului la dezbaterea de luni după care venim cu o propunere. Vă rog să fiţi de acord că din punctul meu de vedere mi-ar fi greu să vin cu un prag, după care să ţin la el că e propunerea mea. Propunerea rezultă din dezbateri”, a mai spus Toader.
La dezbaterea privind pragul valoric pentru abuzul în serviciu organizată miercuri la sediul Ministerului Justiţiei cu reprezentanţi ai diferitelor asociaţii şi ONG-uri, societatea civilă a cerut în unanimitate - sau cel puţin cei care au apucat să ia cuvântul - ca pragul valoric să fie eliminat, iar abuzul în serviciu, redefinit. Deşi dezbaterea ar fi trebuit să se încheie la ora 12.00, aşa cum a tot insistat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, aceasta a durat mai bine de trei ore, timp în care unii au dorit să îşi impună punctul de vedere mai pe larg sau să plece fără să aştepte ca ministrul să răspundă la întrebări.
La dezbaterea de miercuri au fost aproximativ 40 de persoane, reprezentanţi ai societăţii civile, precum Asociaţia pentru cinstirea memoriei eroilor, Asociaţia Funky Citizens, Asociaţia Expert Forum, Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor împotriva Abuzurilor Statului sau Platforma de-clic, dar şi jurnalişti şi simpli cetăţeni.
Cea de a doua dezbatere va fi organizată de Ministerul Justiţiei în 3 iulie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.