Fostul preşedinte al României Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, la Timişoara, că summitul de la Sibiu a fost o reuşită din punct de vedere organizatoric şi că liderii europeni au vrut să dea un semnal de optimism, aceasta deşi Uniunea Europeană se află într-o criză de existenţă, iar europenii sunt îngrijoraţi de riscul terorist.
Traian Băsescu spune că în calitate de preşedinte al României a participat la astfel de summituri în ţări care au deţinut preşedinţia Consiliului Uniunii Europene şi că din această perspectivă poate spune că summitul de la Sibiu a fost o reuşită din punct de vedere organizatoric.
”Summitul de la Sibiu a fost o reuşită din punct de vedere organizatoric şi al atmosferei exterioare summitului. Zece ani am participat la toate summiturile cu o excepţie, când s-a crezut Victor Viorel Ponta preşedinte şi s-a dus în locul meu. Fiecare preşedinţie rotativă are un summit informal organizat la ea acasă. La multe summituri am intrat în sala în care se desfăşura evenimentul protejaţi de forţele de ordine. Aici liderii au fost întâmpinaţi cu aplauze, cu dragoste. A fost un semnal important, vă pot spune ce au simţit foştii mei colegi despre cum au fost întâmpinaţi, a fost un summit reuşit pentru România. Să vedem cum a fost văzut de europeni, europeni care îşi pun întrebări cu privire la capacitatea UE de a rezolva problemele. E o declaraţie optimistă care nu acoperă mai nimic. Este destinată publicului care nu are nicio informaţie. Este discutabilă declaraţia de la Sibiu din punct de vedere al corectitudinii, dar liderii au vrut să dea un semnal de optimism pentru viitorul Uniunii Europene”, a declarat Traian Băsescu.
Fostul şef al statului spune că Uniunea Europeană se confrută cu o adevărată criză din punct de vedere al migraţiei.
”Uniunea Europeană este într-o criză de existenţă şi vă spune un om care timp de 10 ani a fost membru în Consiliul European şi îmi sunt cunoscute toate semnele de întrebare care trebuie să şi le pună oamenii politici şi din păcate la multe semne de întrebare au rămas ridicări din umeri. Migraţia este unul din elementele care îngrijorează cetăţenii europeni din vechile state membre. Mă refer la Germania, Franţa, Italia, Regatul Unit. Aici populaţia a ajuns să fie îngrijorată în primul rând datorită comportamentului migranţilor care deşi au venit nechemaţi nu au înţeles că una din obligaţiile migrantului e să respecte valorile culturale şi credinţa ţărilor care l-au primit. În ţări creştine nu poţi să vii să ai pretenţia la islamizarea culturii europene. Noroc că a plecat Victor Viorel Ponta de la guvernare că ne pricopsea cu o mare moschee la Bucureşti. Este o problemă, statele europene au devenit slabe în a-şi proteja cetăţenii, iar acest lucru e valorificat de nationalişti slăbind coeziunea UE”, a declarat Băsescu.
Traian Băsescu mai spune că un alt motiv de îngrijorare a europenilor îl reprezintă terorismul.
”Un alt motiv de nemulţumire al europenilor este riscul terorist pe care statele nu au reuşit să le rezolve şi din păcate va dăinui acest risc şi îmi permit să spun, va fi accentuat pentru că voluntarii care au plecat din Europa şi s-au înrolat în statul islamic acum, după ce au pierdut războiul din Irak şi Siria, se întorc acasă în grupurile de migranţi. Ei vor fi activaţi ori de câte ori e posibil. Riscul terorist e perpetuat şi prin ceea ce se întâmplă în Europa, în afară de voluntarii ISIS care se întorc acasă. Şi se întâmplă că prin multe moschei se dezvoltă propaganda jihadistă care acaparează destui tineri, iar statele UE prin politicienii lor încă merg prin varianta politcaly corect. Dar băştinaşii europeni nu sunt liberi să traiască în linişte, în pace? (…) Oamenii ăştia (migranţii – n.r.) au trecut prin frontierele UE ca prin deşert, nu i-a oprit nimeni, nu i-a întors nimeni de unde au venit”, a mai spus Traian Băsescu.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.