Seria mesajelor interne pe care şi le transmit membrii USR continuă, joi seară, după anunţul lui Dacian Cioloş că va demisiona dacă proiectul său de preşedinte nu va fi asumat prin vot de către Biroul Politic. Unii dintre liderii formaţiunii acuză un şantaj şi reamintesc că partidul a mai trecut printr-un asemenea episod cu Nicuşor Dan care a demisionat. ”În USR, şantajul şi ultimatumul nu funcţionează”, a transmis Radu Mihail, liderul senatorilor USR, precizând că formaţiunea va merge mai departe. În replică, fostul ministru al Sănătăţii Ioana Mihăilă a afirmat că ”nu este despre şantaj, este despre a depăşi probleme şi a duce partidul într-un punct următor”.
”Da, este adevărat, sunt tensiuni la vârful USR. Provocate de cel care trebuia să unească partidul. Să negocieze. Să medieze. Preşedintele USR, Dacian Cioloş, ameninţă pe nepusă masa că îşi dă demisia dacă conducerea USR nu îi oferă puteri depline şi discreţionare. Pune un document în faţa BN şi ameninţă cu "ori faceţi ca mine, ori plec". Am mai trăit un episod asemănător, în 2017, când chiar fondatorul partidului a procedat la fel”, a transmis, joi seară, pe grupul intern din partid Radu Mihail, liderul senatorilor USR.
Acesta afirmă că ”USR este un partid democratic, nu un partid al unui singur om”.
”Demisia unui preşedinte este un eveniment regretabil şi sper ca Dacian Cioloş să nu îşi pună în aplicare ameninţarea. Renunţarea unui partid ca USR la mecanismele sale democratice interne este un eveniment mult mai tragic, este moartea acestui partid. USR a mai pierdut un preşedinte prin demisie. Dar a ieşit întărit, a crescut, a performat. În USR, şantajul şi ultimatumul nu funcţionează. O ştim de la episodul Nicuşor Dan. Vom merge mai departe”, a mai afirmat liderul senatorilor.
La rândul său, fostul ministru al Sănătăţii Ioana Mihăilă a respins acuzaţia de şantaj.
”Nu este despre şantaj. Nu este despre victimizare. Cel puţin nu din partea lui Dacian Cioloş. Este despre a depăşi probleme şi a duce partidul într-un punct următor pentru care şi-a asumat şi a fost votat”, a transmis colegilor Ioana Mihăilă.
Aceasta acuză blocarea activităţii.
”Este, de exemplu, despre aproape 6 săptămâni în care încercările de clarificare a neregulilor la alegerile din diaspora au fost permanent sabotate. Mailuri trimise, fără răspuns. Solicitări de clarificări, blocate. Asta din postura mea de membru al comisiei numită în BN. Este despre ineficienţă în acest status quo. Şi (posibil) despre rea-voinţă”, a mai transmis Mihăilă.
Preşedintele USR, Dacian Cioloş, nemulţumit că nu se poate impune în partid pentru că nu are majoritate în forurile de conducere, a propus, în şedinţa de joi a partidului, un program politic cu numeroase modificări. El a afirmat că, dacă programul nu va fi votat, va demisiona din funcţie. Cioloş şi-a anunţat colegii că va supune proiectul votului Biroului Politic în cursul zilei de luni.
Ulterior şedinţei, între Dan Barna şi Dacian Cioloş a existat un schimb de mesaje pe grupurile interne. Barna îl acuză pe Cioloş de iresponsabilitate şi că aruncă partidul în aer în lupta pentru putere, în schimb Cioloş afirmă că funcţia de preşedinte al USR este mai degrabă decorativă, iar promisiunea sa a fost de a dezvolta partidul.
Cioloş le atrage atenţia colegilor că USR nu este pregătit pentru alegerile din 2024, fiind ”departe de a fi un partid capabil de a creşte electoral”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.