Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat la Digi24 că sâmbătă va fi aprobat proiectul de buget în Guvern, iar săptămâna viitoare va fi dezbătut în Parlament.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Este un buget bun, în condiţiile în care eu am fost unul dintre cei care au susţinut că trebuie redus deficitul bugetar şi bugetul e construit pe un deficit bugetar de 2,5% din PIB”, a mai spus Tăriceanu.

Liderul ALDE a susţinut că va fi un buget orientat mai mult pe proiecte de investiţii, unul dintre obiective fiind realizarea infrastructurii pe Moldova.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Tăriceanu a mai afirmat că veniturile bugetare „vor atinge un record“ - 28% din PIB, PIB fiind 1000 de miliarde de lei.

Ministerul Finanţelor încă nu a publicat proiectul de buget.

Creşterea de PIB probabil că trebuie să fie undeva peste 4 la sură. Ne apropiem de o mie de miliarde de lei PIB şi ave ambiţia să ajungem la 28 la sută din PIB venituri bugetare, care reprezintă un record.
 
Referindu-se la motivul pentru care adoptarea bugetului a întârziat, Tăriceanu a explicat că s-a dorit un buget construit pe proiecte şi programe pentru infrastructură, sănătate, învăţământ şi alte domenii.
 
„Am avut o serie de discuţii în cadrul coaliţiei şi primele propuneri de buget au fost cele clasice bazate pe propunerile făcute de ordonatorii de credite, care sunt colectate de minister şi ministerul ne prezintă un proiect de buget care e mai degrabă o operaţiune tehnică. Şi noi am spus nu în felul ăsta se construieşte un buget, un buget se construieşte pe bază de priorităţi, pe bază de proiecte şi de programe”, a afirmat preşedintele Senatului.
 
Tăriceanu a respins şi criticile primarilor, susţinând necesitatea acordării unor sume mai mari din buget către consiliile judeţene.
 
„În România, o sută de mari municipii şi oraşe au cam 80 la sută din veniturile date de impozitul pe venitul global şi restul de peste trei mii de localităţi 20 la sută. Ceea ce se doreşte prin buget şi este normal să existe o reechilibrare. Sunt localităţi foarte mari care atrag forţă de muncă din localităţile învecinate, impozitul pe salariu e perceput acolo unde e locul de muncă, localitatea unde trăieşte nu primeşte nimic. Ce face cu aceste loclaităţi? Sunt localităţi care, să exagerez puţin, nu au după ce bea apă. Aşa cum se face la nivel european politica de coeziune, acelaşi lucru facem şi prin buget şi e şi normal să facem în acest fel. Nu trebuie să acuze nimeni, primăriile bogate au suficienţi bani. Sunt multe primării care au excedente an de an, bani care nu se cheltuiesc”, a susţinut preşedintele Senatului.
 
El a spus că o parte din banii pe care îi doreau primăriile au fost daţi consililor judeţene, pentru că acestea sunt instituţiile care redistribuie banii în judeţe.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.