Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat, marţi, că a depus o contestaţie cu privire la ”ilegalitatea ascultărilor telefonice” în ceea ce-l priveşte, în dosarul Microsoft. El afirmă că ”această practică a ascultării telefoanelor a devenit endemică” în România, având o amploare mai mare decât ”s-a întâmplat în anii negri ai comunismului”.
”Astăzi (marţi – n.r) am făcut o contestaţie cu privire la ilegalitatea ascultărilor telefonice şi nu numai, a măsurilor de supraveghere, luate în baza unui aşa-zis mandat de siguranţă naţională, în ceea ce mă priveşte, în dosarul Microsoft. Eu consider că respectul pentru drepturile şi libertăţile cetăţenilor este elementul principal, cheia de boltă în jurul căreia se construieşte o arhitectură instituţioonală caracteristică unei ţări libere şi democratice. Sunt foarte mulţi politicieni care pun instituţiile înaintea cetăţeanului şi este o greşeală fundamentală pe care nimeni în lumea liberă şi democratică nu o acceptă”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, într-o conferinţă de presă la Braşov.
Potrivit acestuia, în România, ”din păcate, această practică a ascultării telefoanelor a devenit endemică”.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Este grav ce s-a întâmplat în ultimii ani, o practică de o amploare nemaivăzută de ascultare pe mandate de aşa-zisă siguranţă naţională. Nu aveau nimic cu siguranţa naţională, ci doar mintea bolnavă a unora care îşi imaginează că România este o ţară în care toţi cetăţenii ar trebui să fie puşi sub observaţie, sub urmărire, mai rău decât s-a întâmplat în anii negri ai comunismului”, a mai spus Tăriceanu.
Călin Popescu Tăriceanu a afirmat, în repetate rânduri, că a fost interceptat în baza unui mandat de siguranţă naţională în 2015.
În 20 februarie, preşedintele Comisiei de control al SRI, Claudiu Manda, a afirmat că preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, în cadrul audierii sale, a pus întrebări cu privire la activitatea SRI în cadrul dosarului privind mărturia mincinoasă, dar şi în cazul dosarului „Microsoft”. Manda a spus că şeful Senatului vrea să ştie ce s-a întâmplat cu rezultatele obţinute, dacă datele au fost valorificate, câţi ofiţeri şi câţi bani au fost consumaţi. El susţine că liderul ALDE nu are convingerea că telefonul său nu este ascultat şi în prezent.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.