Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, a declarat joi, după tarifele impuse de SUA, că a luat deja legătura cu două asociaţii extrem de importante ale mediului de afaceri şi săptămâna viitoare vor avea o discuţie despre măsurile pe care le va propune Guvernul. Ministrul a precizat că deciziile afectează şi relaţiile directe comerciale dintre România şi Statele Unite ale Americii, dar noi suntem şi furnizori de componente auto, de exemplu, pentru industria auto din întreaga Uniune Europeană.
”Aşa cum a anunţat şi domnul prim-ministrul Ciolacu înainte de şedinţa de guvern, pregătim deja scheme de ajutor de stat pentru a ajuta sectoarele care ar putea să sufere din cauza acestor decizii. Deciziile afectează şi relaţiile directe comerciale dintre România şi Statele Unite ale Americii, dar noi suntem şi furnizori de componente auto, de exemplu, pentru industria auto din întreaga Uniune Europeană”, a spus ministrul Finanţelor, despre impactul introducerii de tarife noi de către SUA.
Tanczos Barna a precizat că în cursul zilei de astăzi a luat deja legătura cu două asociaţii extrem de importante ale mediului de afaceri, cu Concordia şi cu Acarom. ”Concordia, care este o organizaţie patronală practic cea mai mare din ţara Acaromului, este asociaţia de profil pe industria auto, industrie producătoare de maşini şi de componente. Săptămâna viitoare, luni sau marţi, o să avem o discuţie, unde vom discuta punctual despre măsurile pe care le va propune Guvernul, astfel încât să reducem la minim impactul asupra companiilor româneşti a acestor tarife”, a anunţat ministrul. El a precizat că şi la nivelul Uniunii Europene există o analiză care este în curs de desfăşurare.
”Domnul Ministru Ivan o să aibă întâlniri săptămâna viitoare, luni şi marţi, cu ministrii de profil din Uniunea Europeană pentru a pregăti şi pe partea aceea un răspuns adecvat, pentru susţinerea industriilor europene, în această situaţie” a arătat el. Despre cum vor arăta aceste scheme de ajutor de stat, ministrul a subliniat că le vor discuta cu industria de profil şi vor căuta soluţia care să răspundă cel mai bine nevoilor lor.
”Din partea industriei de profil aşteptăm în primul rând propuneri. Nu vrem să impunem scheme de ajutor de stat care după aceea să nu fie eficiente şi să nu fie utilizate exact cum doreşte industria. Ceea ce vă pot spune este că această industrie contribuie în mod semnificativ la încasările bugetului de stat. Aceste încasări, aceste plăţi din partea companiilor, sunt monitorizate de echipa mea la minister. Vă pot spune că primele luni ale anului, nu dau încă motive de îngrijorare. Industria merge chiar mai bine, un pic, decât în 2024, în funcţie de anumite diferenţe, în plus sau minus la anumite categorii de impozite plătite, dar per ansamblu, încasările sunt acceptabile şi sunt în creştere faţă de 2024”, a arătat ministrul.
Ministrul a mai declarat că ”această situaţie poate să reaşeze nu doar în industria auto, dar per ansamblu aceste relaţii comerciale cu Statele Unite şi nu doar relaţiile Uniunii Europene, ci per ansamblu.
”Putem ajunge la lanţuri foarte scurte de aprovizionare şi la producţie autohtonă, consum autohton. Pentru că, dacă exporturile sunt îngreunate, trebuie să ne reorientăm şi să avem cât mai multe produse consumate în Uniunea Europeană sau într-o ţară membră a Uniunii Europene”, a subliniat ministrul Tanczos Barna.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.