PNL a depus, prin Gabriel Andronache, liderul deputaţilor liberali, amendamente la proiectul de hotărâre privind modificarea Regulamentului Camerei Deputaţilor, prin care se permite presei acreditate să înregistreze sau să transmită live şedinţele de plen şi din comisii, afirmă surse politice. Amendamentul a fost însuşit şi de liderii PSD şi UDMR de la Camera Deputaţilor.
Surse politice au declarat că Gabriel Andronache, liderul deputaţilor PNL, a depus un amendament la proiectul de hotărâre pentru Regulamentul Camerei, prin care accesul presei nu mai este îngrădit la şedinţele din Parlament. Amendamentul a fost discutat cu jurnalişti acreditaţi la Camera Deputaţilor şi a fost deja depus şi înregistrat la scurt timp după depunerea proiectului.
Forma propusă este următoarea: "(3) Şedinţele Camerei Deputaţilor pot fi transmise în direct sau înregistrate de către mass-media acreditată la Camera Deputaţilor. (4) Şedinţele Comisiilor Camerei Deputaţilor pot fi transmise în direct sau înregistrate de către mass-media acreditată la Camera Deputaţilor".
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu a anunţat, marţi, că se lucrează la modificarea Regulamentului Camerei, în urma agresiunii la adresa ministrului Energiei, în timpul dezbaterii moţiunii simple. Liderul PSD a arătat că este exclus să vedem jandarmi în plen, pentru că totul se va rezolva prin chestori şi a precizat că vor fi diferite sancţiuni, în funcţie de gravitatea abaterii.
Conform proiectului iniţiat de PNL, PSD, UDMR şi minorităţi, este interzisă transmiterea în direct sau înregistrarea de către deputaţi sau alte persoane a şedinţelor de plen, de Birou Permanent, de comitet al liderilor sau de comisii.
Printre măsurile precizate în document sunt: „interzicerea transmiterii în direct sau înregistrarea şedinţei Camerei Deputaţilor, Biroului Permanent, Comitetului Liderilor sau comisiilor prin alte mijloace decât cele menţionate la alin. (1) - (3) -(mijloacele electronice ale Camerei Deputaţilor şi mass-media cu aprobarea Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor - n.r.), interzicerea utilizării violenţei fizice constând în gesturi agresive ori a violenţei verbale constînd în injurii, invective sau calomnie la adresa unui alt parlamentar”.
Parlamentarii şi-ar putea pierde 50% din indemnizaţie până la 6 luni dacă desfăşoară bannere în plen sau în sălile comisiilor Camerei Deputaţilor, dacă înregistrează sau transmit în direct şedinţele Camerei Deputaţilor, Biroului Permanent, Comiteului Liderilor Grupurilor Parlamentare sau a comisiilor sau dacă folosesc violenţa fizică sau verbală împotriva unui alt parlamentar „constând în ţipete, injurii, ameninţări, invective, calomnie”.
Alte sancţiuni propuse prin proiect ar fi „reducerea luării de cuvânt la maxim 10 secunde/intervenţie pentru o perioadă de pînă la 3 luni de zile în cadrul şedinţei Camerei Deputaţilor” şi „reducerea la jumătate a timpului alocat cu ocazia moţiunilor, orei Guvernului, orei primului ministru sau şedinţelor solemne grupului parlamentar din care face parte deputatul sancţionat”.
Reprezentanţii USR au criticat acest proiect. Deputatul USR Silviu Dehelean a susţinut că "PSDNL profită de violenţa AUR pentru a secretiza dezbaterile din Parlament şi mai ales pe cele din comisiile parlamentare". "Vor să readucă acea linişte şi obscuritate în care poţi să faci aproape orice fel de mânării, fără teama de a fi văzut. Îşi doresc să revină la starea de dinainte de 2016 în care românii nu ştiau ce se întâmplă în Parlamentul României, procesul de legiferare era doar pentru politicienii privilegiaţi şi care îşi scriau în texte privilegii, pentru ei şi ai lor", a arătattă el. Liderul deputaţilor USR, Ionuţ Moşteanu, a anunţat că se lucrează la amendamente "care să elimine noile articole toxice care limitează accesul presei sau nu permit transmisiunile live".
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.