Preşedintele Comisiei pentru Sănătate din Senat, Adrian Streinu-Cercel, a declarat că spitalele nu ar trebui să mai arate cum erau înainte de pandemie, că trebuie realizate noi circuite, precizând că există o uşă pentru director şi alta pe unde intră toată lumea, “claie peste grămadă”.
“Vom avea un interval de doi ani de ieşire din pandemie timp în care lucrurile să se aşeze. Ce înseamnă să se aşeze? Spitalele nu ar trebui să mai arate cum au arătat înainte de intrarea în pandemie şi ar trebui să ne învăţăm foarte bine lecţia din pandemie şi să ştim cum facem un redesign al acestui sistem indiferent că vorbim de sistemul ambulatoriu, indiferent că vorbim de sistemul spitalicesc şi indiferent că vorbim de ce se cheamă placa turnantă a sistemului de sănătate care este reprezentantă de medicul de familie”, a declarat Adrian Streinu-Cercel, joi, la Videoconferinţa Profit Health.forum - Sistemul sanitar, între pandemie şi criza economică. Unde este pacientul?,
Evenimente
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
El a precizat că trebuie realizate noi circuite în spitale, care să fie foarte bine gândite.
“Trebuie să ne uităm la componenta de acces în obiectivul medical, pe unde se intră şi pe unde se iese. Asta înseamnă că trebuie făcute noi circuite care să fie cât se poate de bine gândite şi dacă vă aduceţi aminte înainte de 89 se spunea că orice instituţie publică are două intrări, una principală care este închisă şi cea din spate care este deschisă. Din păcate, şi acum este cam la fel. E una principală, în faţă, pe unde intră eventual directorul sau cine o mai intra şi una prin spate pe unde intră toată lumea, claie peste grămadă. Orice această claie peste grămadă înseamnă suprapuneri de circuite din punct de de vedere epidemiologic şi noi ar trebui să ne uităm foarte atent la ele”, a explicat Adrian Streinu-Cercel.
Preşedintele Comisiei pentru Sănătate din Senat crede că aceste lucruri trebuie supravegheate de către direcţiile de sănătate publică.
“Cine trebuie să se uite la ele? În general, direcţii de sănătate publică. Dar DSP-urile au fost depopulate în ultimii 30 de ani, practic au devenit nişte instrumente ale Ministerului Sănătăţii. (…) Ele vor trebui primele reformate astfel încât să poată să răspundă la nevoile pe care le are un eventual nou sistem de sănătate reformat şi rezilient”, a mai afirmat Adrian Streinu-Cercel.
Urmărește-ne și pe Google News
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.